.Kivi C vitamini deposu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
.Kivi C vitamini deposu
Bilim adamları tarafından yapılan
araştırmalara göre günlük yenen bir adet
kivi, yetişkin bir insanın bir günlük C vitamini
ihtiyacını karşılıyor. Ordu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu
Müdürü ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Turan Karadeniz, bir adet kivinin,
yetişkin bir insanın günlük C vitamini
ihtiyacını rahatlıkla karşıladığını belirtti. Karadeniz, kültür çeşitleri olarak yetiştirilen
kivinin 1930′lu yıllarda Yeni Zelanda’da ıslah
edildiğini ve aynı yıllarda ilk kapama
bahçelerinin de bu ülkede kurulduğunu
belirtti. Türkiye’de kivi üretim çalışmalarının ise
1988 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın
İtalya’dan sağladığı bin 800 adet kivi fidanı
ile 15 ayrı ekolojide birer dekarlık adaptasyon
bahçeleri kurularak başladığını ifade eden
Karadeniz, “Çalışmalar sonucunda, Doğu Karadeniz’in kivi yetiştiriciliğine uygun en
ideal bölge olduğu görülmüştür. Zira, bu
bölgede, yağışın düzenli olması, vejetasyon
döneminde uygun sıcaklığın olması, kış
soğuklarının kivi yetiştiriciliğini olumsuz
yönde etkilememesi gibi faktörler, bu meyve türünün bölgeye adaptasyonunu elverişli
kılmıştır” dedi. Doğu Karadeniz topraklarının asit karakterli,
organik maddece zengin ve kireçsiz topraklar
olduğunu, bu tip toprakların kivi için ideal
olduğunu dile getiren Karadeniz, “Diğer
yandan, Batı Karadeniz ve Marmara
bölgesinin, sanayi bölgelerine ve büyük şehirlere yakınlığı, tüketim ve değerlendirme
bakımından büyük bir potansiyel
oluşturmaktadır. Yine, bu bölgelerde soğuk
hava depolarının yaygın olması, kivinin daha
uzun bir sürede piyasaya çıkartılmasını
elverişli kılacağından, üretici bakımından daha karlı bir durum ortaya çıkartmaktadır”
diye konuştu., Turan Karadeniz, 1990′lı yıllardan sonra
Türkiye’de hızlı bir şekilde yayılma gösteren
kivinin, ticari olarak 14 ilde yetiştirilebilir
durumda olduğunu kaydetti. Kivinin yararları Prof. Dr. Karadeniz, kivinin, bol miktarda C
vitamini içerdiğine işaret ederek, “Öyle ki
100 gram kivi meyvesinde 400 miligrama
kadar varan C vitamini bulunmaktadır.
Ayrıca, bir insanın günlük A vitamini ihtiyacı
1.75 gram olup, yaklaşık 70 gram kivi meyvesinde bu miktar bulunmaktadır. Kivi
turunçgillerden 4-6 kat, elmadan ise 40-50
kat daha fazla C vitamini içermektedir.
Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı
60 miligram olduğu düşünüldüğünde, bir
adet kivi bu ihtiyacı rahatlıkla karşılamaktadır” dedi. Kivi meyvesinde proteinler ve çok sayıda
mineral tuzlar bulunduğunu belirten
Karadeniz, “Kivi suyunda bulunan bazı
maddelerin kansere neden olan bileşiklerin
oluşumunu önlediği bildirilmektedir. Kivi
suyunun, astım ve öksürüğün tedavisinde nefes açıcı özelliğinden yararlanılmaktadır”
dedi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

UtkuGARIP
Cevap
0
Görüntüleme
385
UtkuGARIP
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
409
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
414
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
398
Haydar


Üst Alt