Kene fark edildiğinde hemen çıkartılmalı!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kene fark edildiğinde hemen çıkartılmalı!
Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, keneden korunma yollarını anlattı
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, vücutta fark edilen kenenin, çıplak elle tutulmadan, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit kaybedilmeden çıkartılması gerektiğini söyledi.

Dr. Uğur, piknik için gidilen bağ, bahçe gibi yerler ile hayvan otlatmak için gidilen alanlarda açık renk kıyafetler giyilmesi gerektiğini, bu sayede kenenin kıyafet üzerinde daha rahat fark edileceğini söyledi.

Pantolon paçalarının çorabın içine sokulmasının da bir korunma yöntemi olduğunu anlatan Dr. Uğur, eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil tüm vücudun ve kıyafetlerin kontrol edilmesi gerektiğini anlattı.

Dr. Uğur, kenenin vücutta fark edilmesi halinde ise halk arasında bilindiği gibi hemen hastaneye gitmek yerine, çıplak elle dokunmadan çıkarılması gerektiğini kaydetti. Dr. Uğur, şunları kaydetti:

"Kene ısırması halinde çıplak elle dokunmadan eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet, yaprak kullanılarak cımbızla bulunduğu yerden hemen çıkartılmalı. Kene çıkarılırken ezilmemeli, patlatılmamalı.

Sonra o bölge tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken başı derinin içinde kalsa bile hastalık açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılmalı.

Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azdır. Kene çıkarıldıktan sonra 10 gün boyunca kişi kendini izlemeli. Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, yüzlerde ve gözlerde bulanıklık, bulantı, kusma, ishal belirtilerinden en az ikisi varsa hemen bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir."

20 BİN 'KENE SETİ' DAĞITILACAK

Sağlık Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda kene kartı uygulamasına geçildi. Müdürlük, ilk olarak Kayseri'de kene vakalarının en çok yaşandığı bölgeleri tespit etti. Birinci öncelikli bölge olarak ilan ettikleri köylerde, kene seti dağıtmaya başlayan müdürlük yetkilileri, ayrıca konuyla ilgili olarak vatandaşları da bilgilendirme çalışması başlattı.
İl Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, vakaların istatistiğine göre Kayseri'de birinci öncelikli bölgeleri tespit ettiklerini söyledi.

Felahiye ilçesinin Büyüktoraman, Pınarbaşı Kızılören, Demirci, Sarız Ördekli, Tomarza'nın Tatar köylerinin birinci öncelikli bölge olarak belirlendiğini bildiren Karadağ, söz konusu yerleşim birimlerinde çalışma yaptıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı'nın direktifleri doğrultusunda kene seti aldıklarını belirten Karadağ, "Kene setinde eldiven ve keneyi çıkartmak için kene kartı bulunuyor. Ayrıca, kenenin nasıl çıkartılacağına dair bilgiler içeren bilgi notu mahiyetinde kart da bulunuyor. Tutulan keneyi elle sıkarak çıkartmamaları için basit aparat kullanarak, yapışmış keneyi insanlar rahatlıkla çıkartabiliyor. Karta nasıl kullanacakları dair bilgiler var. Eldiven veriyoruz. Kene kart kullanımı eğitimi veriyoruz. Birinci öncelikle bölgelerde her haneye 7 yaş üzerinde her vatandaşımızı bu setten veriyoruz. Felahiye'deki dağıtım bitirildi. Sırasıyla Pınarbaşı ve Tomarza'ya dağıtılacak. Hafta sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Bölgeye 20 bin adet kene seti dağıtmayı planlıyoruz." diye konuştu.




AJANSLAR
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
377
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
316
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
331
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
414
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
266
Haydar


Üst Alt