Kene yapışmasında zamanlama önemli

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kene yapışmasında zamanlama önemli
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kenenin vücutta kaldıkça virüsü bulaştırma riskinin arttığına dikkat çekerek, ''Kene yapışmışsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmesi ve bir de çıplak elle dokunulmaması gerekiyor'' dedi.


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının (KKKA) havaların ısınmasıyla tekrar gündeme geldiğini hatırlatılarak, ''Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda alacağı yeni önlemler nelerdir'' sorusu üzerine, bakanlığın hastalıkla ilgili ciddi tedbirler aldığını anlattı.

KKKA virüsü taşıyan keneleri tabiattan koparıp atmanın kolay olmadığına işaret eden Akdağ, ''Keneleri ortadan kaldıralım böylece bu hastalık ortadan kalksın demek pratikte pek başarılabilecek bir şey değil. O zaman geriye bu kenelerin vücuda yapışmasıyla bulaştırdığı virüs açısından vatandaşların kendilerini korumaları ve uyanık olmaları kalıyor. Bir şekilde hastalığa yakalanmışlarsa tedavi kısmı var, bir de aşı çalışması yapılabilir tabii'' diye konuştu.

Hastalığın daha çok kırsalda yaşayanları tehdit ettiğini, her yıl riskli aylarda uyarıları yenilediklerini dile getiren Akdağ, ''Uyarıları kapı kapı gezerek uzmanlaşmış sağlık personeli vasıtasıyla yapıyoruz. Onlara broşürler dağıtıyoruz ama köylümüzde de 'bu bizim eski kene, bu işi de çok abartıyorlar' gibi düşünceler zaman zaman oluyor. Dolayısıyla bunu ortadan kaldırmak önemli'' dedi.

''BİLİM ADAMLARININ GÖRÜŞLERİNE HAKSIZ ELEŞTİRİLER GELİYOR''
Kenenin vücuda yapışmasını engelleyecek şekilde giyinmenin önemine işaret eden Akdağ, böylece kenenin yapışması tamamen önlenmese de riskin azaltılabileceğini söyledi.

Bazı basın kuruluşlarının, hastalıklı kenelerle ilgili bilim adamlarınca ortaya konmuş uyarıları küçümsediğini dile getiren Akdağ, ''Yakında bir yazı daha okudum. ABD'de Türk bilim adamı hastalığa çare buluyormuş da Türkiye'nin Sağlık Bakanı paçaları çorabın içine koymayı tavsiye ediyor şeklinde. Bu kadar insafsızlık olmaz. 10 madde sayıyorsunuz, birisi de bu. O bir maddeyi gündeme getirip tartışıyorlar. Bu haksızlık. Bu Sağlık Bakanı'na değil de bu tavsiyeleri oluşturmuş bilim adamlarına ve vatandaşa da haksızlık oluyor'' diye konuştu.

''YILDA 4 AY KONTROL ÇOK ÖNEMLİ''
Hastalıklı kenelerle mücadelede kırsalda yaşayanların dikkat etmesi gereken noktalara işaret eden Bakan Akdağ, özellikle mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında kırsaldan eve dönüldüğünde vücudun kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Akdağ, şöyle konuştu:

''Bunun en kestirme yollarından biri bu. Çünkü kene vücutta ne kadar uzun süre kalırsa, virüsü bulaştırma riski o kadar artıyor. Erken zamanda fark edilirse virüsü bulaştırma riski çok daha düşük. Kene yapışmışsa en kestirme yol, en kısa sürede sağlık kuruluşuna gitmesi. Eğer gecikme durumu olacaksa onlara küçük bir takım malzemeler dağıtıyoruz. Eldiven veriyoruz mesela. Bunlarla başını koparmadan keneyi çıkarmak için gayret edebilirler. Ama en doğrusu sağlık kuruluşuna gitmek ve bir de çıplak elle dokunmamak. Çünkü hastalığın bulaştığı birçok kişide çıplak elle kenenin tutulduğu ve çıkarma sırasında patlatıldığı, kanının bulaştığını biliyoruz. Bu açıdan da ikna etmek lazım.''

KKKA hastalığına karşı aşı geliştirilmesi çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Akdağ, Erciyes Üniversitesi ile bu konuda yaptıkları çalışmanın belli bir aşamaya geldiğini belirterek, ''Ama orada daha alınacak yollar var'' dedi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

TheNightMare.
Cevap
8
Görüntüleme
615
TheNightMare.
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
377
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
441
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
483
Haydar


Üst Alt