Kas Ağrıları ve Tutulmalar

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Kas Ağrıları ve Tutulmalar
Aşırı egzersiz yapmak, yük kaldırmak veya kasları zorlamak sonucu -veya vücut kimyasındaki değişikliklerden dolayı- kasların hassaslaşması, ağrıması ve tutulması yaygın bir şikayettir. Buna yönelik ilaç ve tedavi yöntemleri pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır; aşağıdaki ipuçları bu sorunla karşılaştığınızda size yardımcı olma amacı gütmektedir.


İskelet kaslarındaki (vücudun hareketlerini kontrol eden kaslar) ağrı ve tutukluğa genellikle zorlanma, kramp ve yaralanmalar neden olur. Etkilenen kaslar, hareketten daha fazla zarar görmeyi önleyici bir refleksle uzun süren bir gerginlik devresine girer veya spazm yaratır.


Kas gerginliği, vücudun yakın bir bölgesindeki yara veya ağrıya karşı verilen bir tepki olarak da ortaya çıkabilir. Kas içinde belirli bir bölgede bulunan lif dokusu aşın gergin olduğu zaman, kasılmış sert lif dizileri halinde deri altında hissedilebilir; buna genellikle omuz kaslarının kenarlarında rastlanır. Bazen sırt, boyun ve omuzlarda gerilen kaslar düğüm olur (fibrotik düğümler).


Kas gerginliği, vücudun yakın bir bölgesindeki yara veya ağnya karşı verilen bir tepki olarak da ortaya çıkabilir. Kas içinde belirli bir bölgede bulunan lif dokusu aşırı gergin olduğu zaman, kasılmış sert lif dizileri halinde deri altında hisse-dilebilir; buna genellikle omuz kaslannın kenar-larında rastlanır. Bazen sırt, boyun ve omuzlarda gerilen kaslar düğüm olur (fibrotik düğümler).


Kas gerginliği lokal kan dolaşımını engellediğinden, zedelenen bir kasın iyileşmesi uzun zaman alır. Aynı zamanda, kaslann gerilmesi sitokin ve prostaglandin gibi ağrıdan sorumlu olan kimyasalların salgılanmasını da tetikler. Kas gerginliği sıkışan bir sinirin (bazı sırt ağrılarında olduğu gibi) neden olduğu ağrıya karşı bir tepki olarak ortaya çıkmışsa, gerilim siniri biraz daha sıkıştıracağından, ağrı da artar.




Aşağıdaki kutuda özel bir tür kas problemi anlatılmaktadır. Kas ağrılarının ve tutukluğunun diğer nedenleri arasında şunlar yer alır:


Stres, anksiyete veya depresyon.
Cereyan gibi, soğuk havaya maruz kalmak.
Başta mineral eksikliği olmak üzere yetersiz beslenme.
Besin hassasiyeti.
Kramplar.
Kronik yorgunluk sendromu.
Gerilim kaynaklı baş ağrıları.
Tekrarlanan zorlama yaralanması.
Kötü duruş.






Fibromiyalji: Her tarafınız ağrıyorsa


Daha önceleri fıbrosit veya kas romatizması olarak adlandırılan bu hastalıkta vücuttaki bütün kaslarda ağrı, sabahları tutukluk ve vücutta kasların kemiğe tutunduğu belirli noktalarda hassasiyet olur. Bunlar miyofasyal tetikleme noktaları veya geleneksel Çin tıbbında, üzerlerine bastırıldığında kişinin “ah-shi!” (Türkçesi “Ah!”) diye feryat etmesinden dolayı “ah-shi” noktaları olarak bilinir.


Her iskelet kasının kendine özgü bir tetikleme noktası olduğu düşünülür ve o kasın veya üstündeki koruyucu bağ dokusunun zedelenmesi, hassasiyet geliştirmesine neden olur. Fibromiyalji teşhisinden emin olmak için bu 18 noktadan en az 11 ‘inin hassas olması gerekir. Fibromiyalji hastaları genellikle derin bir uykuya dalamaz, depresyona girme olasılıkları yüksektir, baş ağrısı ve âdet sancısı çekerler, bacakları huzursuzdur ve Raynaud sendromu görülür. Fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromunun birçok belirtisi ortaktır; ancak fibromiyaljinin nedeni henüz açıklığa kavuşmamıştır.


Korunma


Beden harekeden veya egzersiz yaparken kasları korumak için bazı temel kurallara uyun. Kaslar soğukken kas ağnlan ve tutulma olasılığı daha fâzla olduğundan, egzersizlere daima kaslardaki kan dolaşımını arttıran ve tüm bedeni kapsayan hafif ısınma hareketleri ile başlayın. Vücut bir kere ısındıktan sonra temel kas gruplanndan her birini tek tek esnetin. Egzersizi yavaşlatarak bitirin ve sonunda kasları bir kez daha esnetin. Kas tutulmasına yatkınlığınızı yaşam biçiminiz belirler. Yaptığınız egzersizi dengeleyecek kadar dinlenmeli veya bunun tersine, egzersizin seviyesini kendinizi ne kadar zinde hissettiğinize göre ayarlamalısınız; böylece omuz ve sırt ağrısı, fibromiyalji, kramp, bacak huzursuzluğu ve gerilim kaynaklı baş ağrısı gibi kas sorunlarını ve bunları ortaya çıkaran nedenleri önleyebilirsiniz. Kas ağrılarını ve tutulmayı önlemek için, bedeninizi düzgün tutarak herhangi bir kas grubunun uzun süre gergin kalmamasını sağlamak önemlidir. Bunu yapmanın en önemli iki yolu; başınızı omurga hizasında tutmak ve omuzlarınızı kamburlaştırmamaktır.


Sağlıklı beslenmek, kaslarınızın iyi çalışması ve zorlanmalardan fazla etkilenmemesi için gereken besin maddelerini sağlar. Bu maddeler arasında amino asider, kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, B ve C vitaminleri ile flavonoidler bulunmaktadır. Yeterli sıvı almak da önemlidir. Stres yönetimi, stresin neden olduğu kas gerilimlerini ve fibromiyaljiyi önlemeye yardımcı olur.







Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)


Tedavide en önemli olan şey, zedelenen dokuları iyileştirmeye çalışırken kaslan yeniden zedelenmekten korumaktır. Kasların gevşemesi semptomları yatıştırır ve zedelenen dokuların daha çabuk iyileşmesini sağlar.


Dinlenme: Aşın çalışma veya zorlanma ile kasılan ve ağnyan kaslan dinlendirin; ancak, iki-üç gün içinde normal faaliyetlerinize dönün (uzun süre hareketsiz kalmak kas liflerinin kısalmasına ; neden olduğu için tavsiye edilmez). Yavaş yavaş normal egzersizlerinize başlayın.


Egzersiz: Birkaç gün dinlendikten sonra, tutulmuş kaslarınızı yavaş yavaş esnetmeye başlayın. İlk seferinde en fazla beş dakika egzersiz yapın. Her gün biraz arttırmak ve ağrı hissedince durmak üzere, egzersizi gün içinde birkaç kez tekrarlayın. Birkaç gün, ay veya yıl sonra —sorunun şiddetine göre— kasları tamamen esnetmeye başlamanız gerekir. Omuz ve sırt kaslanndaki tutukluk ve ağn kronik hale gelirse, tamamen iyileşip esnemesi aylar alabilir.


Aromaterapi: Uçucu yağlar kullanarak masaj veya banyo yapmak ağrıyı dindirebilir.


Bir çorba kaşığı tatlı badem veya soya fasulyesi yağına 10 damla biberiye veya iki damla papatya yağı ekleyin ve acıyan kaslan bununla ovun. Hamileliğin ilk 20 haftasında biberiye yağı kullanmayın.
Rahat ettiğiniz sıcaklıktaki küvet suyunuza üçer damla lavanta ve servi yağı damlatıp içine oturun. Hamileliğin ilk 20 haftasında servi yağı kullanmayın.
Sıcaklık veren bir baharat yağından (örneğin zencefil) sıcak komprese üç damla damlatın ve gerilen kasların üzerine sürün.
Bitkisel ilaçlar: Ağrıyan ve tutuk kaslan günde iiç-dört kez bitkisel bir merhemle yumuşak bir şekilde ovmak iyi gelebilir.


Arnika merhemi sürün.
Ağrıyan kaslan ovup ısıtmak için yaklaşık 30 gram kurutulmuş kırmızıbiberi 500 mililitre ayçiçeği yağı içinde dinlendirin. Bu yağ bazı kişilerde derinin su toplamasına neden olduğu için, önce cildin ufak bir bölümüne sürerek deneme yapın. Ya da kapsaisin (bibere acılığını veren kimyasal madde) içeren bir merhem alın.
Sıcak ve soğuk: Tutuk ve ağnyan kaslar ısıya iyi yanıt verir; yırtılan ve aşın gerilen kaslar ise ilk 24 saatlik dönemde soğuk, daha sonra sıcak kompresle rahatlar.




Günde iki kez yanm saat süreyle, tutuk kasla-nn 50-75 santimetre uzağına kızılötesi (enfraruj) ışın veren bir ampul koyup kaslan ısıtın.
Acıyan kasın üzerine sıcak su dolu termofor, fı-nnda veya mikrodalgada ısıtılmış içi jelli kompres veya elektrikli yastık koyun.
Uzun bir süre ılık (sıcak değil) küvette oturun.
Ağrıyan bölgeye üç dakika sıcak, sonra bir dakika soğuk kompres uygulayın ve bunu iki-üç kez tekrarlayın, iyileşinceye kadar her gün birkaç kez uygulayın. Daha faydalı olması için, sıcak kompresi önce, içinde iki çorba kaşığı saf cadı findığı bulunan yarım litre suya batırın.
Yaralanmadan ötürü ağrıyan kasların üzerine buz torbası (beze sarılı buz veya dondurucudan çıkartılmış bezelye paketi) koyun.
Beslenme


Magnezyum bakımından zengin yiyecekler yiyin (sağdaki resme bakınız). Bunun yerine her gün 300 miligram magnezyum takviyesi de alabilirsiniz.
Kalsiyum takviyesi yapmayı düşünün (günde iki kere 250 miligram).
Hayvansal protein (örneğin et, peynir ve yumurta), beyaz un ve şeker katkılı yiyeceklerin tüketimini kısıtlayın.
Homeopati


Arnica: aşırı zorlayıcı veya alışılmamış bir egzersizden sonra ortaya çıkan kas tutulması; hareket edince daha fazla acıyan kaslar ve bu durumla ilişkili huzursuzluk ve hassasiyet için.
Bryonia: hareket edince veya soğuk, kuru rüzgârda daha fazla ağnyan kaslar için.
Rhus toxicodendron: fazla kullanılan kaslarda oluşan ve yumuşak hareketlerle hafifleyen kas tutulması için.
Diğer tedavi yöntemleri: Kötü duruştan kaynaklanan, uzun zamandır mevcut ağrı ve tutulma durumlannda fizik tedavi, Aleksander tekniği veya yoga fayda sağlayabilir. Bir osteopati, kayropraktik veya şiatsu uzmanı da size yardımcı olabilir.


Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir


Semptomlar bir haftadan uzun sürerse.
Semptomlar kötüye giderse.
Kas ağrıları ve tutukluk ile birlikte ateş, baş ağrısı, ishal, ağrı, çürük ve uyuşma olursa.
 


hikmet366

hikmet366

Üye
Ben Pazar Günü Köye Gittim ya Gübre Atmaya O Gün Hiç Birşeyim Yoktu yorgunluktan yata erken yattım akşam samsuna geldim erken yattım hiç bir şeyim yoktu sabah leyin bir baktım sırtım kaslarımı oynatamıyom :ehe Geç te kalktım okula geç kaldım :ehe 3 Gün Ağrısı Geçmedi Teşekkürler Aras Abi
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface
x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Geçmiş olsun rica ederim hikmet.
 


Üst Alt