Kabak çekirdeği....

Sponsorlu Bağlantılar

dreamnoble

dreamnoble

Üye
    Konu Sahibi
Kabak çekirdeği....
Balkabağının bizdeki yeri yadsınamaz. Kabak çekirdeği ise toplum olarak çok düşkün olduğumuz bir eğlencelik, yaz gecelerinde. Prostat büyümesine bağlı şikayetlerde kabak çekirdeği yağı etkili

Kabak çekirdeğinin yararlarına ilk olarak çocukluğumda şahit oldum. Bağırsak şeriti (tenya) döküyordum ve - kullanmayı sevmediğimden de kurtulamıyordum. Babam aktardan ufak bir kese kağıdı soyulmuş ve kavrulmamış kabak çekirdeği getirdi, aç karnına tümünü yedikten sonra süt içirdi. Bir saat sonra da hint yağı içtim. Bu suretle şeritten tamamen kurtulmuştum. Kabak çekirdeği tenya haricinde kurt düşürücü olarak da yararlanılabilecek güvenilir bir -. Çocuklarda 50 grama ve yetişkinlerde 100 grama kadar verilmesi öneriliyor. Bazı uygulamalarda tohumlar şeker ya da bal ile havanda dövülerek veriliyor.

AMAN YAĞA DİKKAT EDİN

Kabak çekirdeğinin iç kısmı yüzde 45-50 civarında doymamışlık bakımından zengin (oleik, linoleik asit) koyu yeşil renkli bir sabit yağ taşıyor. Rengi nedeniyle yemeklerde kullanılmıyor ama sağlıklı bileşenleri nedeniyle bazı ülkelerde salatalara ilave ediliyor. Yüksek sabit yağ içeriği nedeniyle, kabak çekirdeğini eğlencelik olarak tüketirken kilo alma riskini göze almak gerekiyor. Kabak çekirdeği yağı, E vitamini (bilhassa gama-tokoferol) bakımından çok zengin, ayrıca A ve B vitaminleri ve fitosteroller taşıyor. Ayrıca kukurbitin adı verilen bir amino asit taşıyor. Dolayısıyla kavrulan kabak çekirdeklerinde bu amino asidin önemli ölçüde kaybı uğraması söz konusu. Kabak çekirdeği çinko ve selenyum gibi sağlığımız bakımından önemli, bilhassa bağışıklık sistemi üzerinde etkili mineraller için de iyi bir kaynak sayılabilir.

Kabak çekirdeği yağının prostat büyümesine (iyi huylu prostat hiperplazisi, BPH) bağlı şikayetlerin hafifletilmesinde etkili olduğu bilimsel olarak da ortaya konulmuş. Sıçanlara hiperplazi oluşturmak amacıyla 20 gün süre ile testosteron hormonu enjeksiyonu yapılmış, ardından 20 gün süreyle ağız yoluyla kabak çekirdeği yağı verilmiş. Süre sonunda yapılan ölçümlerde testosteronun prostat bezini belirgin şekilde büyüttüğü, buna karşılık kabak çekirdeği yağı verilen hayvanlarda büyümenin belirgin şekilde azaldığı, verilen yağ miktarının artırılması ile etkinin daha da kuvvetlendiği tespit edilmiş.

KAPSÜLLERİ DE BULUNUYOR

Prostat büyümesinde şikayetlerin hafifletilmesinde kullanılan kabak çekirdeği yağı kapsülleri piyasada bulunuyor. Bir klinik çalışmada 2000 prostat hastasında (BPH) günde bir veya iki kapsül uygulanması ile üriner işlevlerde belirgin iyileşme sağlandığı bildiriliyor. Bilimsel nitelikte bir başka klinik çalışmada ise 53 hastada kabak çekirdeği taşıyan bir formülasyonu uygulanmasıyla idrar akışı, kalan idrar hacmi, idrara çıkma sıklığı ve bazı diğer değerlendirmelerde belirgin bir gelişme gözlenmiş. Çalışmalar kabak çekirdeği yağı içinde bulunan fitosterollerin etkili olduğunu ortaya koyuyor.

HİÇBİR YAN ETKİSİ DE YOK

Etki şekli de açıklanmış; ilgilenenler için kısaca açıklayalım... Testosterondan 5 alfa-redüktaz enziminin etkisi ile daha kuvvetli bir androjen olan dihidrotestosteron meydana gelmekte ve bu hormon da prostat bezinin büyümesine neden olmakta. Kabak çekirdeği yağı işte bu maddenin oluşumunu engellemekte. Yani büyümüş prostat bezinin tekrar eski ölçüsüne dönmesi söz konusu değil ama dihidrotes-tosteronu baskıladığından prostat bezinin daha da büyümesini engelliyor, hastanın üriner şikayetlerini hafifletiyor. Bence yan etkisi olmayan son derece ideal bir -.

Prof.Dr.ERDEM YEŞİLADA
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Valla Çocukluğumdan Beri Severim.. Ama Böyle Kurt Döktüğünü Yeni Öğrendim..

Faydalı BirPaylaşım.. Teşekkürler.. ;)
 

Benzer Konular

haydaravısyon
Cevap
2
Görüntüleme
667
haydaravısyon
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
628
Haydar
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
426
x-scarface


Üst Alt