İnceleme - Nokia 808 PureView

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
İnceleme - Nokia 808 PureView
Akıllı telefon pazarının en ilginç modellerinden biri olan, haberleri ve örnek fotoğraflarıyla teknoloji gündemini sallayan Nokia 808 PureView nihayet ülkemize adımını attı. 05.07.2012 tarihinde Kapadokya'da gerçekleştirilen etkinlikle tanıtılan Nokia 808 PureView, Techno-Labs inceleme merkezinin konuğu oldu.
Nokia'nın fotoğraf ve video çekimi konusunda -haklı olarak- çok iddialı konumdaki akıllı telefonu tüm ayrıntılarıyla incelememizde olacak. Ürünün kutu içeriği ve tasarım detaylarıyla incelememize başlıyoruz.

Kutu İçeriği

Nokia mavisinin hakim olduğu derli toplu bir kutuyla piyasaya çıkan Nokia 808 PureView, kutu içeriğinde bir kulakiçi kulaklık, bir veri aktarım kablosu, kabloyu bağlayıp telefonunuzu prize bağlayarak şarj etmenizi sağlayan aparat, kulaklık için yedek silikonlar, telefonu fotoğraf makinesi gibi bileğinize geçirerek güvenle taşımanızı sağlayan deri askı ve öğretici kılavuzlar barındırıyor.




Öğretici kılavuzlar arasında hem hızlı başlangıç rehberi, hem kullanım kılavuzu, hem de NFC hakkında bilgi almanızı sağlayan bir broşür bulunuyor. Tüm kılavuzlar tamamen Türkçe ve kolay anlaşılabilir hazırlanmış.

Kutu içerisinden çıkan parçalar oldukça kaliteli. Özellikle kulakiçi kulaklığın hem görünümü, hem de ses performansı son derece iyi. Şarj aparatı oldukça küçük ve hafif, telefonu bileğinize geçirerek taşımanıza yardımcı olan askı da kaliteli bir malzemeye ve kadife iç yüzeye sahip. Nokia 808 PureView'ın kutu içeriği gerçekten özenle seçilmiş yan ürünlerden oluşuyor.

Tasarım

Nokia 808 PureView, açıkçası ilk bakışta korkutucu görünen bir tasarıma sahip. 41MP çözünürlüklü sensöre ve Xenon flaşa sahip olan kamera, adeta telefondan dışarı çıkmaya çalışan bir canavar gibi duruyor.


Telefonun dış yüzeyi pürüzlü, kaymaz plastik malzemeden üretilmiş. Nokia 808 PureView kalitesizlik hissi yaratmıyor, hatta tabiri caizse taş gibi bir telefon olduğunu fazlasıyla hissettiriyor.




Cihazın üst kısmında HDMI bağlantı noktası, microUSB yuvası ve ses girişi bulunuyor. Sol yanında herhangi bir fonksiyonel öge mevcut değil. Sağ taraftaysa ses artırma azaltma tuşu, ekran kilidi ve deklanşör bulunuyor.



Deklanşör son derece başarılı bir basış hissine sahip. İki kademeli tasarlanmış deklanşör tuşu, ilk klikte odaklıyor, biraz daha baskı uyguladığınızda fotoğrafı çekiyor.




Telefonun arka kısmında devasa kamera, Nokia logosu ve kayma önleyici bir bant bulunuyor. Bu bant telefonun zemin üzerinde dengesiz durmasını ya da kaymasını engellemek için düşünülmüş.





İyi de edilmiş, çünkü Nokia 808 PureView'ın kamera sensörü yaklaşık yarım santim dışarı çıkık duruyor. Eğer bu bant olmasaydı bu telefonu masa üzerinde sabit tutmanız pek mümkün olmazdı.



Arka kapağı açtığımızda sadece değiştirilebilir bataryayı görüyoruz. Cihazın microSD yuvası ve microSIM kart girişi maalesef bataryanın altına yerleştirilmiş. Yani bu telefonun microSIM ya da microSD kartını değiştirmek isterseniz cihazı kapatıp pilini çıkarmanız gerekecek.



Maksimum çözünürlükte çektiği fotoğrafların ortalama boyutunun 10MB'ın üzerinde olduğunu düşündüğümüzde bu cihazda daha pratik bir microSD kart girişi bulunması olsa daha iyi olurmuş diyoruz.

Nokia 808 PureView'ın tasarım detayları hakkında genel olarak yorum yapacak olursak, evet bu telefon epey ağır ve biraz kaba görünüyo. Ancak bu görünümün altında yatan sebebi bildiğimiz için anlayış göstermemiz gerek. Cihazın çektiği fotoğraflar birçok dijital kamerayı utandıracak düzeyde iddialı olduğu için, Nokia 808 PureView'ın imkanlar dahilindeki en kompakt ve en kullanışlı biçimde tasarlandığını düşünüyoruz.

Ekran

Nokia 808 PureView'da 4 inç boyutlu, 360 x 640 piksel çözünürlüklü (184ppi) ve Nokia ClearBlack teknolojili AMOLED ekran bulunuyor. Ekranın çözünürlüğü günümüzün üst düzey akıllı telefonlarına göre epey geride, ancak sunduğu renk kalitesi gerçekten başarılı. Nokia ClearBlack teknolojisiyle güçlendirilmiş AMOLED ekran, parlak renkleri capcanlı yansıtırken, siyahları adeta ekran kapalıymışçasına koyu gösteriyor.



Ekran, hafif bombeli tasarlanmış Corning Gorilla Glass çizilmez camla korunuyor. Dokunmatik algılama hissiyatı konusunda herhangi bir sorun yok, titreşimli geribildirim özelliğinin bulunmasından ötürü ekrana dokunduğunuzu anında hissedebiliyorsunuz.

Ayrıca artık neredeyse tüm dokunmatik akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız üzere bu cihazda da çoklu dokunma desteği mevcut. Bu sayede fotoğraflara rahatça yakınlaşabiliyor, İnternet'te kolayca gezinebiliyorsunuz.

İşletim Sistemi - Arayüz

Nokia 808 PureView, Symbian Belle işletim sisteminin biraz elden geçirilmiş halini kullanıyor. Diğer Symbian Belle'li Nokia'lara göre daha akıcı ve göze hitap eden bir arayüze sahip olan telefon, fotoğraf severlere özel bir galeri widget'ını ana ekranında barındırıyor.




Telefonun arayüzü, Nokia kullanmış biri tarafından 5 dk içerisinde alışılacak düzeyde rahat ve basit. 1,3GHz'lik işlemcinin de yardımıyla epey akıcı çalışan arayüz, genel olarak sorun yaratmıyor. Sadece arada sırada takılmalar ya da kilitlenmeler yaşanabiliyor, bu da genel olarak her akıllı telefonda gördüğümüzden fazla sık değil.







Android'e epey benzer bir yapıda olan Nokia 808 PureView arayüzünde; panjur kontrol paneli, uygulama sonlandırıcı, ekran araçları, kısayolları bağımsız olarak yerleştirme ve düzenleme gibi özellikler mevcut.







Nokia PureView 808'in İnternet tarayıcısı sorun çıkarmıyor. Sanal klavyesi de hem Türkçe olarak kullanılabiliyor, hem de düşük tepkime süresi ve titreşimli geribildirim imkanıyla hızlı yazmaya olanak tanıyor.

Symbian Belle işletim sisteminin en büyük sorunu, piyasadaki rakiplerine oranla epey geride seyreden uygulama çeşitliliği. Bu telefonu aldığınızda maalesef Android, iOS ya da Windows Phone kullanan tanıdıklarınızın kullandığı uygulamaların çoğunu kullanamayacaksınız. Ayrıca şu anki Symbian Belle imkanları doğrultusunda sosyal ağ bildirimlerinizi anlık ileti şeklinde alamayacaksınız.

Donanım - Performans

Gücünü 1,3GHz ARM 11 işlemciden alan Nokia 808 PureView, 512MB RAM, 1GB ROM ve 16GB dahili depolama alanıyla desteklenmiş. Cihazın depolama alanını yetersiz bulursanız 32GB'a kadar microSD kart takabiliyorsunuz.

Symbian Belle işletim sistemli diğer Nokia'lara göre epey akıcı bir kullanım tecrübesi sunan Nokia 808 PureView, cihazda yüklü olarak gelen Angry Birds Magic ve Asphalt 6'yı rahatlıkla oynatıyor. ARM 11 işlemci biraz eski nesil olarak nitelendirilebilecek olsa da, telefonun çok yüksek olmayan çözünürlüğü 3D uygulamaların akıcı çalışmasına izin veriyor.




Nokia 808 PureView'da; 14,4Mbps HSDPA maksimum download hızı ve 5,76Mbps HSUPA maksimum upload hızına imkan tanıyan data bağlantısı bulunuyor. Bunun yanı sıra cihazda NFC, Bluetooth v3.0 (A2DP destekli), Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA ve UPnP kablosuz bağlantı çeşitleri mevcut.

1400mAh Li-Ion bataryayla gelen Nokia 808 PureView, son dönemde görmeye alışmış olduğumuz 'ortalama 1 gün giden' akıllı telefonlardan biri. Cihazı çok yoğun kullanırsanız bir günden kısa bir sürede bataryasını tüketebilirsiniz.




Nokia'nın paylaştığı verilere göre bu telefon 11 saat 2G, 6,5 saat 3G konuşma süresine imkan tanıyor. Bizim deneyimlerimiz ise, telefonun tam şarj edildikten sonra ortalama yoğunlukta kullanımla bir günü çıkarabileceği yönünde.

Kamera

Geldik Nokia 808 PureView'ın en can alıcı noktasına, kamerasına. 8MP ve 12MP kamera sensörüne sahip akıllı telefonların 'üst düzey fotoğraf çekme yeteneğine sahip' şeklinde nitelendirildiği piyasaya bomba gibi düşen 41MP'lik Nokia 808 PureView, tek kelimeyle harikulade bir kamera performansına sahip.

Açıkçası şu an piyasadaki akıllı telefonları bir kenara bıraksak, küçük dijital kameralar bile bu canavarın önünde diz çökmek durumunda kalacaktır. Çünkü Nokia 808 PureView; efektif 38MP çözünürlüklü 41MP kamera sensörüne, Carl Zeiss lense, Xenon flaşa ve PureView görüntüleme teknolojisine sahip.




Nokia 808 PureView, bu donanım ve teknoloji doğrultusunda 4x kayıpsız dijital zum yapabiliyor, fotoğraflara alan derinliği verebiliyor, diğer akıllı telefonların nefessiz kalacağı kadar düşük ışıklarda net fotoğraflar çekebiliyor, ayrıca Xenon flaşı sayesinde geceyi adeta gündüze çeviriyor.

Video çekme konusunda da aynı iddiaya sahip olan Nokia 808 PureView, 1080p HD video kaydını saniyede 30 kare hızında gerçekleştiriyor. Bu bahsettiğimiz 30FPS, kesinlikle kesintiye uğramadan akıcı bir şekilde ilerliyor. Ayrıca lens ve sensör kalitesi sayesinde çektiğiniz videolar inanılmaz düzeyde kaliteli ve canlı görünüyor. Nokia 808 PureView, video çekimi esnasında da kayıpsız dijital zum yapabiliyor.

Kamera Kullanım Arayüzü ve Örnek Çekimler

Nokai 808 PureView'ın kamera kullanım arayüzü oldukça rahat anlaşılabilir bir yapıda hazırlanmış. Genel olarak simgelerin hakim olduğu arayüzde, temel fotoğraf bilgisine sahip biri çok keyifli dakikalar geçirebilir.

Fotoğraf uygulamasında üç temel seçenek bulunuyor. 'Otomatik, Sahneler ve Yaratıcı' başlıkları altında toplanan çekim seçeneklerinde, 'Otomatik' seçeneği adından da anlaşılabileceği üzere tüm çekim ayarlarını sizin için yapıyor. Bu seçenekte fotoğraf çekerken hiçbir ayar yapmanıza gerek yok, Nokia 808 PureView içinde bulunduğu ortam imkanları dahilinde en iyi kareyi kaydediyor.





'Sahneler' seçeneği, detaylı fotoğraf ayarlarıyla uğraşmak yerine ortamın ya da yapacağı çekimin niteliğini seçmek isteyenler için ideal. 'Sahneler' başlığı altında 'manzara, otomatik, makro, portre, spor, gece, gece portre, spot lambası ve kar' seçenekleri bulunuyor. İçinde bulunduğunuz ortama göre bu seçeneklerden en uygununu tercih ederek en ideal görüntüyü yakalayabiliyorsunuz.






'Yaratıcı' seçeneği ise fotoğrafın tüm detaylarını kendisi belirlemek isteyen kullanıcılara hitap ediyor. Bu modda harikalar yaratmak da, net olmayan görüntüler yakalamak da sizin elinizde. 'Yaratıcı' seçeneği içerisinde 3 özel ayar oluşturma imkanı mevcut. Tercihinize göre belirleyeceğiniz ayar şemalarını üç profil altında toplayabiliyor, ayarlarınızı kaybetmemenizi sağlayabiliyorsunuz.




Nokia 808 PureView'ın kamerası hakkında genel yorum yapacak olursak, karşımızda bir görüntüleme canavarının duruyor olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu an piyasadaki akıllı telefonlar ele alındığında, fotoğraf ve video konusundaki en güçlü cihaz şüphesiz Nokia 808 PureView.

808 ile çekilen örnek fotoğraflar:
http://www.maxicep.com/cep-telefonl...raflar-aklinizi-basinizdan-alacak-666797.html

Techno-Labs Yorumu
Nokia 808 PureView, bir akıllı telefon olarak ele alındığında piyasadaki üst düzey modellerinden gerisinde görünse de, çekim tutkunları için alternatifi olmayan bir şaheser. Şu an piyasadaki akıllı telefonlar bir yana, birçok dijital kamera bile Nokia 808 PureView'ın çekim kalitesinin yanına yaklaşamayacak durumda.




Nokia 808 PureView, oldukça rahat ve akıcı bir kullanım tecrübesi eşliğinde müthiş çekimler yapmaya ve bu çekimleri sosyal ağlarda paylaşmaya imkan tanıyor. Eğer bir akıllı telefondan başlıca beklentiniz etkileyici fotoğraflar ve videolar çekmek ise, Nokia 808 PureView'dan memnun kalacağınıza eminiz.

Puan : 8 / 10
Fiyat : 1500 TL​
Teknik Özellikler
İşletim Sistemi: Nokia Belle OS​
İşlemci: 1,3GHz ARM 11​
RAM: 512MB​
ROM: 1GB​
Depolama Alanı: 16GB dahili, 32GB'a kadar microSD​
Ekran: 4 inç AMOLED​
Batarya: 1400mAh​
Ağırlık: 169g​

PureView Kamera Teknik Özellikleri
- 41 megapiksel kamera sensörü​
- Tam ekran 16:9 vizör ve kullanımı kolay dokunmatik kontrol​
- Koşullara göre 3.5m’ye kadar çalışabilen Xenon flaş​
- Görüntü kaydı için LED​
- Kayıpsız zoom özelliği:​
- Hareketsiz görüntüler: 3x​
- Video: 4x1080p [Varsayılan], 6x720p, 12x360p​
- Video çözünürlükleri: HD (1920x1080) 30fps, HD (1280x720) 30fps, ve nHD (640x360) 30fps.​
- Videolarınızda stereo ses kaydetme özelliği için Nokia Rich Recording
- Video çekimi için desteklenen kare sayısı: 15, 24, 25, 30fps​

(techno-labs)

 
  • Beğen
Tepkiler: yutkun


MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici
Teşekkürler Anıl tam bir multimedya kralı şu cihaz
 
MasteLaa

MasteLaa

Üye
Tasarımını 5800 a benzetiyorum :)
 
KayraBey

KayraBey

Üye
Kızmayın ama almam bunu :)
 
  • Beğen
Tepkiler: yutkun
KayraBey

KayraBey

Üye
1000tl falan belki.Yani kamera deli birşey kabul ettim başıma gözüme :) Donanım ve yazılım olarak hala iyi değil bence.O kadar param olsa Htc Sensation XE alırım.
 
  • Beğen
Tepkiler: MasteLaa
.Murat.

.Murat.

Üye
teşekkürler bu fiyata değermi diye düşünüyorum vazgeçiyorum sonra alayım diyorum yaygınlaşsın bakalım belki alırım
 
ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
N8 sadece 150 lira düştü 1.5 sene sonra
 
MasteLaa

MasteLaa

Üye
1000tl falan belki.Yani kamera deli birşey kabul ettim başıma gözüme :) Donanım ve yazılım olarak hala iyi değil bence.O kadar param olsa Htc Sensation XE alırım.
Abim sen seviyorsun bu telefonu ( HTC SXE ) :)
 
MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici
El~PisToLeRo

El~PisToLeRo

Üye
1080P video kayıt imkanını saglayan fark nedir :hmmm
İslemci ve grafik islemci 701 ve 700 ile aynı onlar max. 720P ?
Onlara da gelicek mi güncelleme ile ? Ki nokia getirmez gerçi de !
 
MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici
1080P video kayıt imkanını saglayan fark nedir :hmmm
İslemci ve grafik islemci 701 ve 700 ile aynı onlar max. 720P ?
Onlara da gelicek mi güncelleme ile ? Ki nokia getirmez gerçi de !


Fp2 ile gelecek sanırım.
 
erko merko

erko merko

Üye
Telefon güzel fakat biraz daha ince olaydı daha iyi olurdu :ehe
 
futbol123

futbol123

Üye
Bu telefonu kameraya çok önem verenler alıcaktır.
Aynı fiyata daha güçlü telefonlar varken alınmaz örn: galaxy s3 s2 xperia p vs..
 
Cihanî Sultan

Cihanî Sultan

Üye
Çok güzel bir inceleme.Çok teşekkürler.Editör kelimeleri çok güzel seçmiş.Özellikle şuraya bayıldım:
"Açıkçası şu an piyasadaki akıllı telefonları bir kenara bıraksak, küçük dijital kameralar bile bu canavarın önünde diz çökmek durumunda kalacaktır."
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt