Her Gün İçtiğimiz Çay...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Her Gün İçtiğimiz Çay...
Çayın ilk vatanının Çin yahut Hindistan olduğunu bildiren görüşler vardır. Önceleri yaş, sonraları ise kuru yapraklarden kaynatılıp veya demlenerek içilmeye başlandı. Türklerin çayla tanışması çok eski tarihlere dayanmaktadır. Önceleri dinlendirici, keyif verici ve ısıtıcı bir içecek olarak değerlendirilen çay, gıda maddesi olarak da önem kazanmış ve tüketimi her geçen yıl artmıştır. Yurdumuzda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay üretimine,1917 yılında başlanmıştır. İlk olarak 1973 yılında kurulan yaş çay işleme fabrika sayısı, 1985 yılında 45’e ulaşmıştır. Türkiye, Hindistan, Çin, Sri Lanka, Endonezya, Kenya ve Japonya çay bitkisinin bol olarak yetiştirildiği ülkelerdir. Yıllık kişi başına çay tüketimi miktarları yüksek olan ilk 5 ülke şunlardır: İrlanda 3,2 kg, Kuveyt 2,5 kg, İngiltere 2.6 kg, Türkiye 2.3 kg, Katar 2.0 kg.

Sabah kahvaltısından gecenin geç saatlerine kadar hayatımızın içinde olan çay, değişik kültürel değerlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çayla ilgili tekerlemeler, bilmeceler, mani ve türküler, ilâhiler, efsaneler, fıkralar, gelenek ve görenekler başlı başına kültürel değerlerdir. İyi bir çay demlemek için, kireçsiz su, çay ve çay takımı lâzımdır. Çay ne kadar iyiyse, demi de o kadar iyi olur. Demliği deterjanla yıkanmamış, porselen, çelik veya cam olmalıdır.

Çay, sıcak ve nemli yerlerden uzak tutulmalı ve ağzı iyi kapatılmış kavanozda saklanmalıdır. Çay, çok çabuk kaynayan su ile demlenmemeli. En iyisi, kaynayıp soğumuş suya atılarak demlenmelidir. Her bardak çay için bir çay kaşığı kuru çay atılır. Genel olarak çayın demleme süresi 15 dakikadır. Çay damlenirken, çaydanlığın ısısı düşürülmemelidir.

• Beğen
Tepkiler: Dawn

macman

macman

Üye
pek çay demlemem genelde eve gidince demli olur zaten :D ama gerekli bilgiler evdekilere söylemek lazım thnx :)

ism@il 54

ism@il 54

Üye
teşekkürler:oke:

çeşnibahar

çeşnibahar

Üye
çay pek içmiyorum ama yine de teşekkürler.. :good:

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Rica :)

Dawn

Dawn

Emekli Yönetici
kahvaltı harıcınde kulanmam ama bilgi cok guzel tşk

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Rica ederim ...

Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Çay vazgeçilmezimdir.

Yalnız takıldığım bir nokta var;

Yıllık kişi başına çay tüketimi miktarları yüksek olan ilk 5 ülke şunlardır: İrlanda 3,2 kg, Kuveyt 2,5 kg, İngiltere 2.6 kg, Türkiye 2.3 kg, Katar 2.0 kg.

Ben 1. Çek Cumhuriyeti, 2. Türkiye sanıyordum ama Çekler'in adı bile geçmiyor.

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
ben çekleri ilk defa duydum :)

aLone

aLone

Üye
teşekkürler enes

Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
2 yıl önce geniş çaplı bir araştırmada okumuştum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt