Hababam Sınıfı :)

Sponsorlu Bağlantılar

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Hababam Sınıfı :)
Hababam Sınıfı

Bana öyle bir film söyleyin ki, çekildiği ülkede herkes tarafından izlenen ve sevilen,
Bana öyle bir film söyleyin ki, müziği tempolu çaldığında içinizi kıpır kıpır eden ama yavaş çaldığında da sizi sizden alan, yüreğinize sıcacık duygular yükleyen,
Bana öyle bir film söyleyin ki, onlarca kez seyrettiğiniz halde hala aynı tadı veren,

ve bana öyle bir film söyleyin ki, üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen güncelliğini kaybetmeyen..

Acaba Lumiere kardeşlerin 7. sanatı topluma kazandırmalarından bu yana Hababam Sınıfı'ndan başka, bir toplumun hayatına bu kadar giren bir film çekilmiş midir?

Hepimizin bir parçası oldu Hababam Sınıfı. Kendimizi bulduk her izlediğimizde. Öğrenciliğimizin en eğlenceli yıllarını Hababam'a benzettik. Dostluklarını örnek aldık çoğu zaman. Kah Güdük Necmi olduk, kah Damat Ferit. Okuldan kaçış planlarımızda, referans kaynağımız Hababam oldu. Herşeyden önce onurlu olmayı öğrendik. Eğitimin, öğretimden daha önemli olduğunu gördük. Ve sınıf başkanlarımızı bilek güreşiyle seçer olduk.

Yatılı okulda okuyan ve 15 yıl öğretmenlik yapan Rıfat Ilgaz'ın romanından önce tiyatroya uyarlanan Hababam Sınıfı'nın, sinemaya aktarılması ancak senaryonun sansürden geçmesiyle mümkün oldu. Filmin sosyal içeriği biraz arka plana itildiyse de dostluk, saygı, vefa, aşk gibi kavramlar mizahın içinde daha bir anlam kazandı.

1975 yılında Hababam Sınıfı'yla perdelerini açan Akün Sineması, 2002'de seyircilerine yine Hababam'la veda etti. Aralıksız en uzun süre sinemalarda kalan film oldu Hababam Sınıfı. Film, sosyolojik bir fenomen olarak sinema tarihine damgasını vurdu. Ama ne oyuncular, ne senaryo yazarı ne de kamera arkasındakiler hakettikleri değeri görmedi.

Adile Naşit'ten, Münir Özkul'a; Kemal Sunal'dan Tarık Akan'a kadar sinema dünyamızın birçok değeri, hafızalarımıza Hababam'la kazındı. Öyle ki Kemal Sunal'ı "Şaban", Tarık Akan'ıysa hep "Ferit" rolünde görmek istedik. Olayı abarttık, "Şabanoğlu Şaban" diye film bile yaptık.

Hababam Sınıfı'nı önce 3 devam filmi izledi: Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Tatilde. Sonra 2 film daha geldi: Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor ve Hababam Sınıfı Güle Güle. Mehmet Ali Erbil, Yonca Evcimik, İlyas Salman, Perran Kutman gibi bugünün pek çok ünlü ismi kadroya dahil oldu. Ama bu kez çok da benimseyemedik. Bilirsiniz işte, gözler arıyor. Hababamcılar; Şaban'ı, Ferit'i, Güdük Necmi'yi, Domdom'u görmek istiyor.



Ana Karakterler:

İnek Şaban:


Şaban karakteri Kemal Sunal'la o kadar çok özdeşleşti ki, Sunal: Şabanoğlu Şaban, İnek Şaban, Umudumuz Şaban, Dokunmayın Şabanıma, Gerzek Şaban, En Büyük Şaban, Atla Gel Şaban, Şabaniye, Ortadirek Şaban, Sosyete Şaban, Şaban Papucu Yarım, Şendul Şaban, Katma Değer Şaban, Gurbetçi Şaban gibi bir çok filmde oynadıktan sonra TV için çekilen Şaban Askerde dizisi, Kemal Sunal'ın Şaban karakteriyle rol aldığı son çalışma oldu. Bu karakter, hayatımıza o kadar girdi ki sonunda Türkçe'de "şaban olmak" deyimini duyar olduk. Hakan Şükür, medyada "Torinolu Şaban" olarak anıldı.

Aslında "inek" de öğrencilik jargonunda yerini aldı ama Şaban tiplemesindeki, derslerine ilgisiz karakterin aksine hep çok ders çalışan öğrencilere yüklenen bir sıfat olarak kullanıldı.

"Bu çocuk benden önce mezun olursa kendimi intihar ederim."
"Ne yapacağı hiç belli olmaz, bak yazılı gibi başladı sözlüye döndü."
"Kızlar vahşi cazibeme dayanamıyor."
"Oturun diyor kendileri."
"Merhaba sayın arkadaşlarım ufak bi randevum var da.."


Damat Ferit:

Hababam Sınıfı her ne kadar kızlara karşı zaaf duysa da, öğrencilerin çapkınlık konusunda çok da yetenekli oldukları söylenemez. Tarık Akan'ın canlandırdığı Ferit tiplemesini saymazsak. Filmdeki diğer tüm karakterlerden farklı bir misyon yüklenmiş Ferit'e. Sadece daha yakışıklı oluşu değil onu farklı kılan. Olgun tavırları, giyimi, konuşma gücü, rahat tavırları, biraz daha yol yordam bilmesi ve daha birçok şey. Sınıfın gizli başkanıdır aslında o. Hocayla birşey konuşulacaksa, Ferit görevlendirilir sınıf adına. Hababam'ın güvendiği isimdir Ferit.

Kızların oynadığı "Hababam Sınıfı Tatilde" bölümünde Tarık Akan yoktur mesela. Çünkü, orada kızları tavlamak için türlü numaralar deneyen bir erkek kalabalığı vardır. Ferit ise güçlü karakterdir ve Taksim yollarına kızların peşine düşecek biri değildir. O olsaydı, her halde çok farklı uyarlanırdı bu senaryo.

Her ne kadar "Damat Ferit" Osmanlı'nın son döneminde ortaya çıkan ve tarih kitaplarında sıkça adı geçen biri olsa da bizim Ferit'in damatlığı tarihten değil, okul dışında kızlarla ilişkilerinden geliyor. Hatta Şaban, arkadaşlarının yazdığı aşk mektuplarıyla teselli bulurken, Ferit, evlenip üstüne bir de çocuk sahibi oluyor:

- Ne yaptın oğlum?
- Sevdim hocam!

Güdük Necmi:

Güdük Necmi karakterini, en çok İnek Şaban'a takılmalarıyla hatırlasak da aslında o sınıfın toparlayıcısıdır. Nerede bir sorun varsa, Güdük Necmi dillendirir. Hoca genel birşey sorduğunda sınıf adına cevap verme görevi ondadır.
Türk sinemasının önemli karakter oyuncularından biridir Halit Akçatepe. İlk Hababam Sınıfı çekilirken 37 yaşındaydı. 60. yılını doldurduğu sinema hayatında bugüne kadar onu hep "Güdük Necmi" olarak hatırladık.
Rıfat Ilgaz'a sormuşlar. Siz bu kitapta hangi karakterdiniz diye.. "Güdük Necmi" demiş:

- Hani birimiz hepimiz, hepimiz birimiz içindik.
- Yine öyleyiz be oğlum..

Kel Mahmut:


"Zaten bir Mahmut Hoca'dan çekiyoruz, bir de Trabzonspor'dan.."
Her ne kadar öğrenciler Kel Mahmut'tan sürekli şikayet etseler de aslında onun babacan biri olduğunu bilirler. Mahmut Hoca, hayatını eğitime adamış biridir. Öğrencilerinin iyi yetişmesi için mücadele eden Mahmut Hoca, disiplin anlayışı yüzünden bir türlü Hababam Sınıfı'yla iyi geçinemez. Ama öğrencilerin ona karşı hep derin bir saygısı vardır.

"Sigara içiyormuşsunuz, içirtmeeem.. Ön bahçede top oynuyormuşsunuz, oynatmaaam.."

Hafize Ana:

Hababam'ın öğrencilerini kendi evladı gibi seven biri Hafize Ana. İşini bu kadar keyifle yapan bir yatılı okul hizmetlisi gördünüz mü hayatınızda? Adile Naşit, içindeki sinema sevgisini Hafize Ana karakteriyle dışarıya vuruyor. Ve ayırmayın beni çocuklarımdan diyor. Hababam Sınıfı'nın ilk 4 filminde gerçekten rolünün kadınıydı Adile Naşit. Keşke "Hababam Sınıfı Güle Güle"de de oynamasaydı diyesi geliyor insanın.

Badi Ekrem:

Hababam Sınıfı aslında öyle bir film ki Türk sinemasının en büyük aktörü Şener Şen, Badi (Body) Ekrem rolünde o zengin kadronun sadece her hangi bir parçası olarak yer alıyor bu yapımda. Ama herkes gibi o da rolünü o kadar severek oynuyor ki... Aslında Şener Şen bu filmle birlikte, abartılı oyun tarzını da Türk sinemasına kazandırıyor.
Burada canlandırdığı Badi Ekrem'in en dikkat çekici özellikleri sürekli atıp tutması ve bayanlara karşı bir gösteriş merakı duyması. Badi Ekrem her ne kadar dünyayı dolaşmış, Ortadoğu ve Balkanlar'da alınmadık madalya bırakmamış, sporun her dalında başarıdan başarıya koşmuş bir beden eğitimi öğretmeni izlenimi vermeye çalışsa da Hababam Sınıfı, tabi ki hocalarının desteksiz atışlarına kanmıyor:


"Bravo! Tebrik ederim. Ayrıca diğer kız arkadaşlarınızı da tebrik ederim."
- Bilin bakalım, ben bu yaz neredeydim?
- Kayseri olabilir mi?
- Hayır! Montreal'de, olimpiyatlardaydım.

Tabi ki Hayta İsmail, Tulum Hayri, Akil Hoca, Domdom Ali, Okul Müdürü, Milli Eğitim müfettişi Hüseyin Şevki Topuz, Kapıcı Veysel (adamım) Semra Hoca gibi daha birçok karakter Hababam Sınıfı'yla ölümsüzleşti. Filmin önemli oyuncuları Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen ve Halit Akçatepe daha sonra birçok filmde birlikte yer almaya devam etti. Bu ekibe Neşeli Günler, Bizim Aile, Gülen Gözler ve Aile Şerefi'nde Tarık Akan, Süt Kardeşler, Tosun Paşa ve Şabanoğlu Şaban'da ise Kemal Sunal eşlik etti.

Ertem Eğilmez'in çektiği Hababam Sınıfı serisinin ilk 4 bölümünde kamera arkasında çeşitli görevler alan Kartal Tibet, 1978'de çekilen Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor'da yönetmen koltuğuna oturdu. Tibet, 25 yıl aradan sonra Merhaba Hababam Sınıfıyla efsaneyi yeniden canlandırmak istedi. Yeni filmde Mehmet Ali Erbil, Hülya Koçyiğit, Mehmet Ali Alabora, Türk sinemasının yükselen değeri Nehir Erdoğan, Zeki Alasya, Halit Akçatepe, Erol Büyükburç, Ceyhun Yılmaz, Peker Açıkalın, Şafak Sezer, Yeliz Yeşilmen, Çetin Çiftçioğlu ve Bülent Kayabaş gibi pek çok ünlü oyuncu yer aldı. Her ne kadar bu başka bir film denilse de, "Merhaba Hababam Sınıfı", serinin ilk filmlerine yaptığı göndermelerle devam filmi çabasında olduğunu gösteriyordu. Ama dediğim gibi, seyircinin gözleri Damat Ferit'i, İnek Şaban'ı, Badi Ekrem'i ve diğer ustaları aradı. Sunal, bugün hayatta değil ama gerek Tarık Akan, gerekse de Şener Şen filmde yer almayı reddettikleri gibi, filmin Hababam Sınıfı serisinden ayrı tutulmasını istediler.

Melih Kibar'ın muhteşem müziklerinin yanında filmlerde seçilen parçaların ezgileri de hala kulağımızda:

"Alçaklara kar yağıyor üşümedin mi, sen bu işin sonunu düşünmedin mi?"
"Buradan bir atlı geçti, yareme bastı geçti.."
"Samanlıktan kaldıramadım samanı da Zühtü.. Ben sana kandım Zühtü.."
"..yarinlarda, yarinlarda mutlu olmak var.."





RESİMLER














 
  • Beğen
Tepkiler: maxibrk, Mustafa Furkan, Lina_TR ve 1 kişi daha


huri$

huri$

Üye
her izleyi$te ilk defa izler gibi izlerim o derece guzel hicbir karesini unutmam cocuklarimda cok sever
ne guzel bir konu melek tesekkurler
 

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Bende Her İzlememde Mutalaka Gülerim
Ben Teşekkür Ederim AbLacım :)
 
Catty

Catty

Emekli Yönetici
Teşekkürler beni hüzünlendirdiğin için Melek.
 
Lina_TR

Lina_TR

Üye
evet hababam sınıfı dünyada 3. seçilmiştir. 500. İzleyişimde olsa hala gülerim
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Konu çok güzel :) Teşekkürler Melek, gerçekten ellerine sağlık!.. :)

Ayrıca konu ilgili bölüme taşındı!..

(Konu taşıması üstüne laf edeni döverim! :ehe)
 

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
darkman81

darkman81

Üye
™ мγdяєaм;1668881' Alıntı:
Bende Her İzlememde Mutalaka Gülerim:)
bende Hep Gülerim..:)
 
Lina_TR

Lina_TR

Üye
Ben açıklardım ama Ata abi döver :ehe
 
Lina_TR

Lina_TR

Üye
Ata abiiii :ehe

konuya cevapla yazarken orda bir konu var Okan bayulgen. Bu konuda konu dışına açılmıştı ama kurallar gereği sinema tiyatro bölümüne taşındı. Biz bu kuralları uygulamasak senin hiçbir konun okun maz. Nasıl ?
Siteye giren üyeler hemen konu dışına giriyor ve bu bölümle alakasız paylaşımlar yapıyor.
Evini kiralamak arabasını satmak isteyen konu dışına girip buraya konu açıyor.
Bir taraftada Melek' in el emeği göz nuru konuları 2. Sayfaya kayıyor ve okunmuyor. Melek beklediğini alamayıp mağdur oluyor.
Bunu önlemek için kurallar uygulanmak zorunda.
Kısaca böyle :ehe
 

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Ata abiiii :ehe

konuya cevapla yazarken orda bir konu var Okan bayulgen. Bu konuda konu dışına açılmıştı ama kurallar gereği sinema tiyatro bölümüne taşındı. Biz bu kuralları uygulamasak senin hiçbir konun okun maz. Nasıl ?
Siteye giren üyeler hemen konu dışına giriyor ve bu bölümle alakasız paylaşımlar yapıyor.
Evini kiralamak arabasını satmak isteyen konu dışına girip buraya konu açıyor.
Bir taraftada Melek' in el emeği göz nuru konuları 2. Sayfaya kayıyor ve okunmuyor. Melek beklediğini alamayıp mağdur oluyor.
Bunu önlemek için kurallar uygulanmak zorunda.
Kısaca böyle :ehe
Bırakkk Ataaa Abiniiiiiiiiiiiiiiii :kop:

Anladım Güzel Açıklamaa Yaptın
Teşekkür Ederim
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Çok güzel bir konu açmışsın Melek...
Çok teşekkürler..

Üşenmedim sonuna kadar okudum hepsini..

Hababam serisini koleksiyonuma eklemiştim.
Gözüm gibi bakarım onlara..
Bin defa izlesem yine bıkmam...
 
Lina_TR

Lina_TR

Üye
Ben okulda olmasam serisi paylaşacam ama
 

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Çok güzel bir konu açmışsın Melek...
Çok teşekkürler..

Üşenmedim sonuna kadar okudum hepsini..

Hababam serisinin koleksiyonuma eklemiştim.
Gözüm gibi bakarım onlara..
Bin defa izlesem yine bıkmam...

Ben Teşekkür Ederim.
 
silop_kms

silop_kms

Üye
güzel konu olmuş teşekkürler melek bazı anıları hatırlattı..:)
 

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Yes :) Thank You
 

SeRKaNCa16

Üye
cok sagol gercekten cok guzel paylasımm
 

Dwyane_Wade

Üye
Ne kadar izlesende izle bıkmıyor insan :D Yeni serisi çekildi ama eskisi gibi tat vermedi..Konu için teşekkürler :)
 

Benzer Konular



Üst Alt