Gördüm gördüm, ben de sana gönderme yaptım zaten, sen bazen adalet yerini bulmuyor diyeceğim avukat admin kızacak dedin, ama bu admin diyor ki adalet yerini asla tam olarak bulmuyor. Senin oğlun benim oğlumu öldürse ben senin oğlunun müebbet hapisle cezalandırılması isterim sen ise benim oğlumun tahrik ettiğini vs... Düşünerek oğlunun 7-8 senede çıkmasını istersin ama mahkeme oğluna 15 yıl verir. Sonuçta ne sen mutlu olursun ne de ben. Zaten bir canın değeri 15 yıllık hapis de değildir. Bu da karşılamaz. Kısas-diyet uygulamaları da çok denendi tarihte olmuyor... Gerek vahşice olmasından dolayı gerekse Yaradan'ın verdiği canı Yaradan'dan başkasının almaya hakkının olmaması dolayısıyla... Sonuç: Asla tecelli etmeyen bir adalet. Ama olabildiğince ona doğru yaklaşıyoruz işte, ne kadar yakın olursa o kadar iyi. Ama bu halde herkes adaletten şikayet ediyor. Onu da çekiyoruz işte bir şekilde...
biraz geç yazdım kusura bakma;
Bu konu hakkında benim de görüşlerim var,
kısas diyetleri hakkındaki görüşlerini belirtip örneklemişsin can alma hakkının yaradana özgü olduğunu belirtmişsin..Ancak ayrıntılar var:
Türkiyede uygulanmıyor ama Amerika gibi çok ileri demokrasi olan ülkede bu karar bir çok eyaletinde suçluya karşı idam cezası uygulanmaktadır.
İslamda had cezaları vardır...
eğer bir insanın canını kasıtlı kasdettiysen bunun haddi karşı taraftan bir candır.
eğer karşı taraf kendi iradesiyle bu haddin uygulanmasından vazgeçerse diyet uygulanır...
şöyle ki mesela karşı tarafın maddi olarak ihtiyacı vardır belli miktar deve ödenir veya karşı tarafın vicdanı cezayı uygulamaya el vermez o zaman yine diyet uygulanır...
hiç kimse cana karşılık can haddine vahşice diyemez....
bu had cezası Adem as. dan beri vardır...
bütün dinler İslam dinidir...
Sonradan hırıstiyanlık yahudilik tahrif edilmiştir...
Hiç kimse cana karşılık canı kafasına göre alamaz...
o zaman bu kan davasına döner...
cana karşılık can Ancak mahkeme ve (kadı) hakim tarafından verilir...
( Yaradan'ın verdiği canı Yaradan'dan başkasının almaya hakkının olmaması ) demişsin
Zaten bu had cezasını Yaradan emrediyor....
Sana bu hakkı tanıyor ben almayacağım canını diyor ve sana bırakıyor...
Allah'ın emrine hiç kimse karşı gelemez....
caydırıcı olmayan cezalar insanları suça teşvik eder dolayısıyla toplum refahını engeller..
her suçun karşısında mağdur olan bir kesim mutlaka vardır....