Gazlı içecekleri içmekte bir sakınca var mıdır?

Sponsorlu Bağlantılar

İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
    Konu Sahibi
Gazlı içecekleri içmekte bir sakınca var mıdır?
Gazlı içecek; “Türk Gıda Kodeksi-Alkolsüz İçecekler Tebliği”nde “karbondioksit ile gazlandırılmış olan meyveli, aromalı, kola, tonik gibi içecekler” olarak tanımlanmaktadır. Aynı Tebliğin 5. maddesinin (b) beninde “Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarı en çok 3,0 gr./litre (binde 3) olmalıdır” hükmü yer almaktadır. İslam dini şarap ve içki gibi sarhoşluk veren maddelerin azını da çoğunu da yasaklamıştır (Maide, 5/90-91; Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7). Bunun dışında sarhoş edicilik vasfı bulunmayan içeceklerin insan sağlığına zarar vermemesi ve tüketiminde israfa kaçılmaması şartıyla içilmesinde dinen sakınca bulunmamaktadır.

Bu hüküm, içeceklere dışarıdan alkol ilavesi ile ilgili olmayıp, bu tür ürünlerin kalite özelliklerinin fermantasyon yoluyla değişikliğe uğramasını kontrol etmek amacıyla düzenlenmiştir. Bu tür alkolsüz içeceklerin üretiminde çeşitli meyve/meyve sularının yanı sıra aromatik bileşikler de kullanılabilmektedir. Meyvelerin bünyesinde doğal olarak % 0, 01 - 0, 03 (binde bir ila binde üç arası) oranında alkol bulunabildiği gibi, aromatik bileşenlerin kullanılması durumunda ürün içinde etil alkol, keton, ester vb. bileşikler de oluşabilmektedir. Hatta ekmek de dahil birçok fermente (mayalanmış) üründe üretim sonucunda az miktarda alkol ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu ürünlerin tüketilmesi, o gıdanın alkol kaynaklı bir gıda olarak tüketimi anlamına gelmemektedir. Bu itibarla, söz konusu gazlı içeceklere haricen alkol katılmadığı, içlerindeki düşük miktardaki alkol tabii bir süreç sonunda meydana geldiği sürece bunların içilmesinde sakınca yoktur.

• Beğen
Tepkiler: Symbianizer

heathrow

heathrow

Üye
Alkol haram, sigara mekruh… Oh ne ala… Sigara alkolden daha zararli…

heathrow

heathrow

Üye
Din alimlerinin ittifakı ile sigara haramdır.
Fettullah Gülen'in videosunu izlemistim, sigara mekruh diyordu.Konuyu araştırmıştım. Alimler arasında fikir ayrılığı vardı. Görüş birligi yoktu.

İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
    Konu Sahibi
Fettullah Gülen'in videosunu izlemistim, sigara mekruh diyordu.Konuyu araştırmıştım. Alimler arasında fikir ayrılığı vardı. Görüş birligi yoktu.
Hazır sigaralarda şarap kullanılır.
Sarma sigaralarda kullanılmaz ama o da zararlıdır.

İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
    Konu Sahibi
İsmail hakkı bursevi hazretleri tefsirinde haram diyor, vakıa suresinde ki ”ve zıllin min yahmum” u anlatırken sigaraya haram diyor.
Camel, marlboro gibi bazı sigaraların alkolle yıkandığını söylüyorlar, böyle sigaraları içmek haramdır. Genellikle yabancı markalar şaraba batırılıyor bunları içmeğe mekruh denmez, bunları mekruhu aşar harama kaçar. Yerli markalarda rakıya batırılıyormuş iyi incelemek lazım o takdirde mekruhluk kalmaz. İsraf olan bir şey haramdır, sağlığa zararlı olan bir şey haramdır.

xmustx

xmustx

Üye
hiçbiri yok desem ;) ne güzel değil mi ? :)

fk555897

fk555897

Üye
En iyisi içmemek. Sağlığa da zararlı.

OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
İçki, uyuşturucu, sigara, kumar vb. zararlı alışkanlıklar, maddi ve manevi çöküntülere, insanların sağlığını ve kimi zaman hayatını kaybetmesine, ailevi ve sosyal ilişkilerinin bozulmasına neden olabiliyor. İnsanları huzursuz eden, toplumun huzurunu bozan, yuvaların yıkılmasına sebep olan bu tür alışkanlıklar, kötü birer davranış olarak kabul edilmiş ve yasaklanmıştır.

Bu konuda Maide süresi 5.ayeti kerime de Allahü teala hazretleri şöyle buyuruyor: Ey iman edenler, içki, kumar, (putlar) dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz.

• Beğen
Tepkiler: İhtiyar007
mesutgaga

mesutgaga

Üye
bence kola günah deil

Silinen Üye 1145465

Silinen Üye 1145465

Kapalı Hesap
kola günah mı günde 1-2 litre tüketen biriyim :duvar2:

İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
    Konu Sahibi
evet kola sarhoş edecek kadar alkol içermediginden günah sayılmaz
İslam dini şarap ve içki gibi
sarhoşluk veren maddelerin azını da çoğunu
da yasaklamıştır (Maide, 5/90-91; Buhari,
Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7).
Bu kısmı daha dikkatli oku.

Symbianizer

Symbianizer

Üye
En iyisi su süt ayran :ehe vee :çay: ;)

mesutgaga

mesutgaga

Üye
İslam dini şarap ve içki gibi
sarhoşluk veren maddelerin azını da çoğunu
da yasaklamıştır (Maide, 5/90-91; Buhari,
Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7).
Bu kısmı daha dikkatli oku.
alkolu bilincli bir şekilde az miktarda tüketmedigin sürece günah olmaz niyet sarhoş olmak olmadıktan sonra.eger az kısmı günah olsaydı kolonya da kullanamazdın

İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
    Konu Sahibi
alkolu bilincli bir şekilde az miktarda tüketmedigin sürece günah olmaz niyet sarhoş olmak olmadıktan sonra.eger az kısmı günah olsaydı kolonya da kullanamazdın
Ben kaynak olarak ayet ve hadis gösterdim.Kaynak bekliyorum.

Son düzenleme:
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Peygamberimiz (s.a.v) "Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır" buyurmuşlardır.

• Beğen
Tepkiler: İhtiyar007