bunLr anLamz arkadaşım anLatma boşuna sen adam bir konuda bnLe yarım saat tartıştı artık takmadım adam tutturdu wawe 1ghz n8 680 mhz n8 yavaş donuyor aldınmı eline diyorum donuyor diyor
Bende takmıyorum artık senle tartışmanın bir faydası yok ne de olsa kabul etmeyeceksiniz illa telefonu elime almama ne gerek var donanım haber n8 incelemesi diye 35 dakikalık bir video var şimdi o videoda montaj mı var

yok 300mhz yok dahili ram kardeşim ben gözlerimle gördüğüm videoya göre yorum yapıyorum forum sitelerinde açık açık söyleyen n8 kullanıcısı arkadaşların yorumlarına göre yorum yapıyorum
--------------- Ekleme ---------------
verdigin link'te gecebekcisine inanmayan bir suru adamin yorumu var...
Broadcom BCM2727'de 32 MB ram nerde yaziyormus da, kaynak sadece gecebekcisiymis de, yabanci kaynaklarda bulamamismis da efendim...
Ben simdi gozunuzun onune kaynagi koyacagim, siz de bundan sonra bilgiyi kirletmeden duzgun yazilar yazacaksiniz burada...
BAK bakalim asagidaki linke, gecebekcisi gibi bilgi ortaya koymak icin emek harcayan bir adama iftira attiginiza utanacak misiniz?
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
Semanin (resim) ortasina iyi bak, 32MByte Stacked SDRAM yazisini gorunce emek harcayan adamlarin verdigi dogru bilgilere bile nasil kolayca ve futursuzca camur attiginizi gorup biz ne yapiyoruz ya diye sorarsiniz artik kendinize insallah.
Ve mumkunse bu bilgiyi ordaki samsung sever arkadaslarinla da paylas da emege bu kadar basitce camur atmamalarini sagla...
SAMSUNG GALAXY S gercekten cok harika bir telefon ancak siz cok kotu kullanicisiniz, burasi kesin...
ARKADAŞIM SEN BİR BİLGİ PAYLAŞMIŞSIN BU BİLGİDE BENDEN OLSUN
Arkadaşın işlemciler için anlattığı konuya bir kaç şey de ben eklemek isterim.(Mümkün olduğunca basit yazmaya çalışacağım)
Mesela, arkadaşımızın dediği gibi tek başına işlemci hız hiçbirşey ifade etmez. Bir sistem
İşlemci, grafik işlemci, hafıza, dışarıdan gelen bilgilerin işlendiği ayrı bir işlemci, bunların arasındaki yollar ve ara yollar gibi bileşenlerden oluşur. Bu bileşenler, ne kadar hızlı ve ne kadar hızlrı birbirleri ile uyumlu olursa sistem o kadar hızlı çalışır. Masa üstü bilgisayarlardan örnek vermek istiyorum (telefonlarda da 3 aşağı 5 yukarı aynı sistemler kullanılıyor artık)
Ana Kart ne kadar önemli ise, ana karta koyduğunuz Hafıza kartı, CPU da çok önemlidir. Mesela siz kalkıp düşük hızlı bir hafıza kartını, Ana karta takarsanız (ve ana kart bunu kabul ederse tabii) CPU'nuz istediği kadar hızlı olsun bu hiçbirşey ifade etmez. Aynı şekilde Hard disklerin bağlandığı (veya SD cardların takıldığı) port hızları de çok önemlidir. Düşük hızlı bir port bilgisayarınızın bir işlem yaparken ara sıra kilitlenmesine sebeb olacaktır.
Yani kısaca, sadece tek bir HIZ ile bütün sistemi değerlendiremeyiz.
İşletim sistemi ise O sistemi en verimli bir şekilde kullanıcak şekilde yazılmalıdır. Windows mesela en kötü yazılmış işletim sistemidir. Ne yaparsanız yapın Çekirdeğindeki çeviriciler ile çalışmak zorunda kaldığı için devamlı olarak yükşek bir hız ister. Halbuki Linux'da bu tamamen farklıdır. Çekirdek sadece gerekirse (telefonlarda arkadaşımızın dediğim gibi VM ile çalıştığı zaman bile) tercümeler sadece HAFIZA KARTININ (yani RAM'ın) içinde yapıldığı ve BUFFER ile bunlar devamlı hazır tutulduğu için, Hızda arkadaşımızın bahsettiği kadar bir düşme asla olmaz.
SYMBIAN ise tamamen kendi çekirdeği ile Direk olarak tercüme istemeden haberleştiği için diğer bütün cep teledonu OS'lerinden %10'a yakın daha hızlıdır ANCAK, hız tamamen sanal bir HIZDIR. Symbian işletim sistemindeki Portlar çok yavaştır. Dolayısı ile SD kartlar ile iletişimde telefon ara sıra DONABİLİR.Özellikler ÇOK yüklü bir data transferi sırasında, telefon kilitlenebilir. Ayrıca Symbian 'da kullanılan CPU'lar, RAM'ler de yavaştır.Buffer özellikleri yoktur bunu ancak yazılım ile yapabilir ki, bu da telefonun yavaşlamasına sebeb olur.Open Source'da olmadığı için bir düzeltme yapmak ancak Symbian yazanlar tarafından yapılmak zorundadır.
Android ise tamamen Linux kernel üzerine kurulu bir OS'dir.Tamamen Open Source'dur. Kendiniz bile biraz araştırıp, biraz da linuz öğrenip her türlü yazılıma istediğinizi yaptırabilirsiniz. Çekirdek ise direk ana kart ile iletişimde olduğunda ve işin komiği, port hızları gereğinden fazla hızlı olduğundan, (yazılım ile düşürülür) iletişim kesintisizdir.Yani CPU ve RAM hızları ile port iletişim hızları nerede ise aynıdır ve maalesef daha bir sd kart bu hhıza ulaşamadı. (Sadece yeni çıkan RAM bazlı HD'ler nerde ise bu hıza erişiyor onlarda pahallı oldukları için üreticiler tercih etmemektedir. Apple'ın yeni laptopunda mesele böyle bir RAM bazlı bir (SOLID STATE) HD kullanılıyor ama gene de hız HD'den çok daha hızlı ama port hızlarından daha yavaş) bir HD kullanılıyor.
Şimdi gerek Symbian, gerek Android ikisi de OS'dir. Önemli olan donanımı en iyi hangisi kullanıyor sorusudur ki bu da tamamen donanımın nasıl inşa edildiği ile ilgilidir. GPU'su olan biri sistem, GPU'su olmayan bir sisteme göre çok daha yavaş da çalışabilir hızlı da. Önemli olan NE ÇALIŞACAK sorusudur??
Bugünkü cep telefonlarında (OS bazlı) genellikle Oyun oynandığını üdşünürsek, GPU ÇOK Önemli gibi gelebilir. Önemlidir de. Ama GPU'nun hızı da, CPU ile ile olan iletişim hızı da, Ana kartı yüklediği hammalık da önemlidir.Bazı GPU'lar ana kartı yavaşlatır. Çünkü ana kartın hızı ile GPU'nun hızı aynı değildir. GPU'nın hızı ana karta göre (bugüne kadar gördüklerim için geçerli) her zaman Yavaştır ve CPU için GPU ile iletişim extra bir iştir. DOlayısı ile bir ana karttaki GPU her zaman bri avantaj değildir.Hatta dezavantaj bile olabliir.
Bu açıklamaları yapan arkadaşımızın bir yerde yaptığı açıklamaya katılmıyorum: CPU hızı + GPU hızı = sistem Hızı?????? bu öyle olmaz. O zaman RAM hızını da ekleyelim Sistem hızı iyice artsın.
Sistem hızı o şekilde hesaplanmaz. Yanlış olur.Sadece CPU hızı da bir ölçü değildir.Sadece GPU hızı da bir ölçü olmaz. Bir bütün halde hız nedir? belirli test yazılımları sonucunda (standart olan kabul edilen test yazılımları vardır) çıkan hız esas hızdır.
Şimdi de GPU'su olmayan bir sistemi anlayatım. CPU içindeki hafıza ile hafızanın içinde bir bölüm yaratarak GPU oluşturulur.Bu CPU içinde olduğu için ve CPU'nun kendi hafızası kullanıldığı için CPU hızını kullanıldıkça etkiler ama o etkiyi ancak özel test cihazları ile anlarız. CPU'nun içinde GPU olduğu için birbirleri ile olan iletişimler CPU hızı kadardır ama tek sorun CPU hafızanın ciddi manada yüksek olmasıdır.(fiyat olarak CPU fiyatı artar) İletişim o kadar hızlıdır ki bazen ayrı bir GPU'dan bile çoğu programdan daha hızlı cevap verir.AMa tabii üreticiler bu programları bildikleri için CPU içindeki GPU'nun yazılımını da, bellek ayrımını da ona göre yaparlar. Dolayısı ile GPU o porgramlar ile sınırlıdır. Ayrı GPU 'da ise bu sınırlama daha geniş sınırlara sahiptir.
Bir de Ana kart üzerinde olan GPU'lar vardır. Bu GPU'lar CPU içindeki GPU mantığı ile çalışır ancak, GPU'nun hafızları ayrı yerde, işlemci ayrı yerde olduğu için CPU ile olan iletişimleri ister istemez yavaşlar. Yüklü grafiklerde Donmalar başlar.
Şimdi genellikle android telefonlar CPU içinde GPU kullanır. Symbian'lar ise ayrı GPU kullanır. Yani ana kartın üzerinde ayrı bir GPU işlemci, GPU için ayrı ram vardır.(yeni gelişmeler var ise bilmiyorum) DOlayısı ilse sistem clock'larını neye göre ölçeceğimiz önemlidir. Bazen Symbian hızlı çıkar bazen de android. Neticede 1Ghz ile 600GHZ arasındaki farkı normal koşullar altında bizim anlamamız nerede ise imkansızdır.Ama kullandığımız programa göre işlemci hızları ciddi düşüşler gösterir, zorlanır. İşte bunu anlarız. Nasıl mı: Sistem bir an kilitlenir.
Hangisinin daha iyi olduğu hala tartışılmakta. CPU içinde GPU'mu? yoksa ayrı GPU'mu? CPU içindeki, CPU üreticilerine ciddi bir maliyet getirmekte.
Ben her 3 işletim sistemini de kullandım. Android ve Symbian. Hatta IOS (iphone) da kullandım.Daha fazla detaya girmek istemiyorum ama kısaca 1GHz Qualcomm Snapdragon şu anda piyasada bulunan EN Hızlı işlemcidir. İşlemci olarak da GPU olarak da performası android ile birleştiğinde (tercüme dahi yapılsa bu tercüme CPU içindeki RAM buffer'larında gerçekleşeceğinden ve her tercüme sadece 1 kere yapılacağından - sonra bunu hafızada tuttuğu için - performas kaybı Olmaz. (Sadece ilk yüklenirken veya çalışırken BAZEN Çok değişik bşr program kullanırsanız olur ki bütün tercümelerde genellikle sistem hafızasında yüklü olarak geldiği için nerede ise BYPASS gibi çalışır tercüman)
Symbian'da ise durum böyle değildir. İsterseniz onu da anlatabilirim ama yeterince kafatnızı şişirdim sanırım.
Sistem performası olarak ilk üçü belirlemek gerekirse;
1. ANDROID
2. IOS
3. Symbian.
1 ile 2 arasında nerede ise fark yok. Ama symbian bence özellilkle yüklü data transferlerinde ve yüklü grafiklerde biraz yavaşlıyor. Özellikle test ettim çünkü. Takılmalar başlıyor.Bu demek değildir ki Symbian kötü bir işletim sistemi. Asla değil. Ama android'e ve IOS'e göre sistemsel olarak değişik olduğu için, (her sistemde olduğu gibi) bazen takılmalar yaşanıyor.Symbian'da biraz daha falza takılma var.(Yoğun kullanımlarda yoksa günlük kullanımda bunu fark etmenize imkan yok)