Fazıl Say ve Arkadaşları ile piyano festivali başladı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Fazıl Say ve Arkadaşları ile piyano festivali başladı
10. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, yarın düzenlenecek “Fazıl Say ve Arkadaşları” konseriyle başlayacak.

Festivalin tanıtımı amacıyla Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, dünyaca ünlü piyanistleri sanatseverlerle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Zengin bir programla 10. yılını kutlayan festivalin yarın “Fazıl Say ve Arkadaşları” konseriyle başlayacağını dile getiren Akaydın, 21 Kasım'da sona erecek festival kapsamında toplam 11 konser verileceğini kaydetti.
Festivale katılan sanatçıların, workshoplarla müzik eğitimi alan gençleri okullarında dinleyerek eğitimlerine katkıda bulunacağını da dile getiren Akaydın, şöyle konuştu: "Antalya, sadece doğal güzellikleriyle değil, sinemadan müziğe kadar kültürel etkinlikleriyle anılan bir kent haline gelmiştir. Benzeri klasik müzik festivallerinde bilet fiyatları 100-600 TL gibi yüksek rakamlarda seyrederken, festivalimizin bilet fiyatları 30 TL olarak belirlenmiştir. Kaliteli konserleri bu bilet fiyatlarıyla sunduğumuz için yoğun ilgi vardır. Sadece yurt içinden değil, dışından da festivalimizi takip etmek için gelen sanatseverler bulunmaktadır.”
Akaydın, festivalin bu yılki bütçesinin 1.1 milyon TL olduğunu bildirdi.
Nazım Hikmet oratoryosu
Akaydın, festivalin açılışı için düşünülen Nazım Hikmet Oratoryosu'nun, ayrı bir dönemde tek başına bir etkinlik olarak planlandığı için programdan çıkarıldığını bildirdi. Gazetecilerin soruları üzerine, festivalin geçen yıl 400 bin avro olan bütçesini 550 bin avroya yükselttiklerini ifade eden Akaydın, “Ancak bu yıl çok daha görkemli bir etkinlik düşüncesi vardı. Bu etkinlikler, bütçeyi çok daha fazla artırıyordu. Takdir edersiniz ki ben bunu sık sık söylemek istemiyorum ama ağır borç yükü altında ve devletten de hemen hemen hiç doğru dürüst destek görmediğimiz için bütçe kısıtlamasıyla karşı karşıyaydık. Artırdık ama daha fazlasını yapamadık” dedi.
Bütçe kısıtlaması
Festival Sanat Yönetmeni Fazıl Say da, festivalin Türkiye'nin ve dünyanın alanında en görkemli ve kapsamlı festivalleri arasında bulunduğunu söyledi. Say, bütçe yetersizliği nedeniyle Nazım Hikmet Oratoryosu'nun açılıştan çıkartıldığını, 5 piyanist, 5 şef ve 5 konçerto olarak planlanan Beethoven Gecesi'nde kısıtlamaya gidildiğini, aynı nedenle Moskova Virtüözleri'nin de tam kadro gelemediklerini kaydetti.
Seçimlerin ardından festivallerde bu tür değişikliklere gidilebildiğini dile getiren Say, gelecek yıl bütçe önceden belli olacağı için program değişikliği yaşanmayacağını belirterek, “Kötü niyet olmadığını biliyoruz” dedi.
Nazım Hikmet Oratoryosu'nun festival dışında ayrı bir etkinlik olarak 2010'da Antalya'da sahneleneceğini dile getiren Say, “Bu yılki festivalde bazı maddi yetersizlikler oldu. Umarım ki gelecek yıl düzelecektir. Üç büyük projemiz biraz kesintiye uğradı ama seneye aynı şekilde devam etmeyi, tıkanmamayı diliyorum” diye konuştu.
Festivale ilk kez katılacak Cihat Aşkın da, “rektör hocamız” diye hitap ettiği Akaydın ile Antalya'da sanatın daha da büyük yerlere ulaşacağını bildirdi. Aşkın, “Antalya Piyano Festivali'nin 10 yaşında olması olağanüstü bir duydu. Türkiye'de herkesin takdir etmesi gereken bir olay” dedi.
Yarın Fazıl Say ile sahneye çıkacak Genco Erkal da, “Bir klasik müzik festivalinin 10 yıl yaşayabilmesi, ülkemizin aydınlık geleceği adına coşkuyla karşılamamız gereken bir mucize” diye konuştu. Genç yeteneklerden Iraz Yıldız da, yaşadığı kent olan Antalya'da böyle bir festival düzenlendiği için gurur duyduğunu söyledi.
Basın toplantısında Say ve Aşkın ile genç yeteneklerden Yıldız, küçük bir konser verdiler.
Konserin ardından bir gazeteci, Başkan Akaydın'a, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın festivale katılıp katılamayacağını sordu. Akaydın'ın Baykal'ın festivale katılamayabileceğini söylemesi üzerine gazeteci, “Bunun Fazıl Say ve Deniz Baykal arasında daha önce yaşanan mektup polemiğiyle ilgisi olabilir mi?” diye sordu. “Hiç zannetmiyorum” diyen Akaydın, siyaset ve politikanın ayrı şeyler olduğunu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bunun bilincinde olduğunu belirtti.
 
Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
Teşekkürler bilgi için
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

First Lady
Cevap
0
Görüntüleme
1K
First Lady
Muhammet DEDE
Cevap
0
Görüntüleme
582
Muhammet DEDE
Usta Şirin
Cevap
0
Görüntüleme
367
Usta Şirin
Cevap
0
Görüntüleme
617


Üst Alt