evrimin bağı çözüldü!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

jöly

Üye
    Konu Sahibi
evrimin bağı çözüldü!
Evrim bağı çözüldü! Yırtıcı dinozorlar bugünün tavuğu...

Bilim adamlarının 68 milyon yıllık bir T. rex kemiğinde yaptıkları protein analizinde, dinozorlar ile kuşlar arasındaki evrim bağı aydınlatıldı.
Amerikalı araştırmacılar, T. rex fosillerinde bugüne kadar kalmayı başaran organik molekülleri, günümüzün yaşayan hayvanlarınkilerle karşılaştırarak, bunların tavuk proteininin benzeri olduğunu tespit etti.
Dinozor kemiğinde protein keşfini, organik bir materyalin bu kadar uzun süre yaşamayı başarmasından ötürü sürpriz olarak niteleyen Amerikalı bilim ekibi, bulgularını Science dergisinde yayınladı.
Tekniklerinin, diğer yaşayan ve soyu tükenmiş organizmalar arasındaki evrim ilişkisini aydınlatmakta da yardımcı olabileceğini belirten araştırmacılar, bulgularının kuşların evrimsel bağla doğrudan dinozorlara bağlandığı düşüncesiyle uyum içinde olduğunu ve bunu güçlendirdiğini kaydetti.
Araştırmanın eşbaşkanlarından Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesinden Mary Schweitzer, analiz sonucu proteinlerin dinozorun yumuşak dokusundan organik materyal olduğunun teyit edildiğini belirterek, "Şimdiye dek fosilleşme teorisine göre, organik dokuların bu kadar uzun süre yaşayamayacağı düşünülüyordu" dedi.
Schweitzer, 68 milyon yaşındaki bu dinozorun kemik dokusundan elde edilen proteinlerin analizi sayesinde elde edilen bulguların, dinozorların evrimi ve diğer türlerle bağlantısı konusunda aydınlatıcı olacağını belirtti.
Bilim çevrelerini şaşırtan ve bir kafa, iki uyluk ve tibia kemiklerinden oluşan bu dinozor kalıntısı, ABD’nin Montana eyaletinin doğusundaki Hell Creek bölgesinde yapılan kazılarda bulunmuştu.
Fosil, eski bir akarsuyun taşıdığı alüvyon ve çamurla karışan ve fazla sıkı olmayan en az bin metreküp kumun altında bulunmuştu.
Proteinlerin T. rex kemiğinin "kolajen" olarak adlandırılan elastiki bağlantı lifleri olduğu belirtildi.
Bu protein özelliklerini yaşayan hayvanların veritabanıyla karşılaştıran bilim adamları, bunların tavuk kolajenlerinin benzeri olduğunu ve kurbağa ile semenderlerde de bulunduğunu ortaya çıkardı.

kaynak:milliyet.com

cllgr

cllgr

Üye
tavukla dinazoru bir arada düşünmek :bilmm

Altun.

Altun.

Üye
bana pek mantıklı gelmedi

delimakina

Üye
ozaman bizde maymundan geldik salak proflar

omayra

Üye
Zaten insan ile DNA'sı en fazla uyuşan hayvan Maymun'dur. %80 benzerliğimiz var.

Ben en fazla insan DNA'sı ile benzerlik gösteren hayvanın şu kobay olarak kullanılan kemirgenler olduğunu sanıyordum.. (Adını anmayalım, içim fena oluyor) O nedenle her türlü araştırma onlar üzerinde yapılıyor, insanın vereceği tepki ile çok benzer tepkiler geliştiriyorlar.

cllgr

cllgr

Üye
Ben en fazla insan DNA'sı ile benzerlik gösteren hayvanın şu kobay olarak kullanılan kemirgenler olduğunu sanıyordum.. (Adını anmayalım, içim fena oluyor) O nedenle her türlü araştırma onlar üzerinde yapılıyor, insanın vereceği tepki ile çok benzer tepkiler geliştiriyorlar.

maymundan çok o kemirgenler dna mız benziyor.1-2 kromozon ayrı.en yakın onlar benim bildiğimde.

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Hangi kemirgenden bahsettiğinizi anlamadım?

Ben yukarda yanlış bilgi vermişim; genetik benzerlik %99'muş. Bu konu hakkında bir yazı;

Evrim sürecinde, insan ve şempanze 6.3 ila 5.3 milyon yıl önce birbirinden ayrılmaya başladı. Ancak bu ayrılık, her iki cinsin birbirinden gen almasını engellemedi. Bir başka deyişle, her iki ırk tarihte uzun bir süre birbirleriyle çiftleşti.

Araştırmayı yürüten Harvard Üniversitesi profesörü David Reich, maymunla insan arasındaki genetik değiş tokuşun dişi eşey hücresi X kromozomları seviyesinde belirginleştiğini savunuyor. Kromozomlardaki benzerlikten yola çıkan uzmanlar, şempanze ve insanların evrim çizgileri arasında yüzbinyıllarca süren bir ‘melezleşme’ olduğunu düşünüyor.

Bilim insanları, iki ayakları üzerinde yürüyebilen ve görüntüsü maymunları andıran Tumay insansı atanın, 6.5 ila 7.5 milyon yıl öncesinde şempanzelerle çiftleştiğini düşünüyor. Uzmanlar, bu çiftleşmenin nasıl gerçekleştiğini fosil kalıntılarının eksikliği nedeniyle kesin olarak bilemiyor, ancak çiftleşmenin 5.3 milyon yıl öncesinde sona erdiği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre, Tumay insansısı ve şempanzeler 5.3 milyon yıl önce de birbirlerine karşı cazibelerini yitirmiş olabilir.

Bilim insanları, iki evrim çizgisi arasındaki nihai ayrılığın, bir başka deyişle genetik alışverişin bitişinin 4 milyon yıl öncesine rastladığını vurguluyor. Araştırmacılara göre sonuçlar, insanın en eski ataları olarak nitelenen 6-7 milyon yıllık ‘Tumay’, 6 milyon yıllık ‘Orrorin’ veya 5.5 milyon yıllık ‘Ardipitek’ insansılarının yeniden sorgulanması gerektiğini gösteriyor.

Araştırmaya göre, şempanzelerin kökenlerine ilişkin muamma devam ediyor. İnsanın atalarına ait bulunan onlarca fosile karşın, bugüne kadar birkaç diş dışında ilk şempanzelere, hatta gorillere ait tek bir kemik dahi bulunamadı. İnsanla maymunun genetik haritaları yüzde 99 oranında birbirine benziyor.

Bu yazı İngiliz bilim dergisi Nature’da yayımlanmıştır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...