Antik böcek 165 milyon yıl sonra aklandı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
doctorrr

doctorrr

Üye
    Konu Sahibi
Antik böcek 165 milyon yıl sonra aklandı
Bilim insanları, Jura Çağı’nda tüylü dinozorların kanını emdikleri düşünülen bazı böceklerin haksız yere suçlandığını ortaya çıkardı. 165 milyon yıl önce yaşayan bu böceklerin aslında sulak bölgelerde yaşadığı belirtilirken, günümüzde benzer böceklerin neslini devam ettirdiği ifade edildi.



Araştırmalar, dinozorların dünyaya egemen olduğu dönemde tüylü dinozorların kanını emmekle suçlanan böceklerin suçsuz olduğunu tespit etti.

Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletinin başkenti olan Nanjing’de bulunan Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü’ne bağlı bilim insanı Diying Huang, antik böceklerin milyonlarca yıl sonra aklanmalarını sağladı.

Nature dergisinde araştırmaları yayımlanan Huang ve meslektaşları, yaptıkları tespite rağmen dinozorların bit ve diğer parazitlerden bulundurduğunun altını çizdi. Huang ve ekibi, geçmişte yaptıkları çalışmalarda, dinozorların döneminde yaşamış olan pirelerin bugün var olanlara oranla 10 kat daha büyük olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Huang, en son araştırmalarında, “strashilids” olarak bilinen böceklerin sanıldığı gibi kan emici olmadıklarını tespit etti. Sadece birkaç milimetre büyüklüğünde olan küçük böcek, fosillerinden anlaşıldığı kadarıyla kavrama özelliğine sahip bacaklara ve emici özelliği bulunan gaga tarzı bir ağıza sahipti.

165 MİLYON YIL SONRA SUÇSUZ BULUNDU
Strashilids sineklerinin çiftleştiği anı gösteren fosil üzerinde çalışan Çinli araştırmacılar, bu böceklerin nesli yok olan bir türe ait olduğu kanısına vardı.

Huang ve ekibi, Moğolistan’da bulunan, 165 milyon yıl öncesine ait 13 strashilids türü üzerinde analizler yaptı. Ekibin bulduğu iki örnek, çiftleşirken fosile dönen iki çift sineğe aitti.



Yapılan incelemeler, sadece erkek strashilids sineklerinin bacaklarının kavrama özelliğine sahip olduğunu, bu özelliğin de çiftleşme esnasında dişi sineğe sarılmak için kullanıldığını ortaya çıkardı. İlginç olan tespit, sineklerin gelişmemiş ağızlara sahip olmasıydı. Buradan, strashilids sineklerinin beslenmeye bile vakit bulamadıkları kadar kısa bir ömrü olduğu kanısına varıldı. Öte yandan, sineklerin çok geniş, büyük kanatları vardı.

KANATLARINI ATTILAR
Araştırmalar, antik sineklerin cinsel organlarının, günümüzde var olan Nymphomyiidae türü sineklerle neredeyse aynı olduğunu gösterdi. Nymphomyiidae, tüylü kanatlara sahip olan, hızla akan akarsularda yaşadığı bilinen bir böcek. Ayrıca, Jura Dönemi’ndeki böceklere benzer olarak, larva dönemlerindeki bazı izleri taşıyarak yaşıyorlar.

Fosillerden elde edilen bilgiler, strashilids sineklerinin ölmeden önce suya dönerek, burada çifleştiklerine işaret etti. Dişi sineklerin kanatlarının bulunmaması, ölmeden kısa süre önce sineklerin kanatlarını kaybettiği düşüncesini doğurdu.

Araştırmada son olarak, Pseudopulex jurassicus ve Pseudopulex magnus gibi antik dinozor parazitlerinin, 17 milimetrelik boyutlarıyla strashilids’lerden büyük olduğu ifade edildi. Dahası, o dönemde yaşayan kan emici parazitler bugünkülere kıyasla kan ememiyordu.
 


ahmetkartal

ahmetkartal

Üye
:tşk:
 
___kaptan___

___kaptan___

Üye
:tşk: doctorrr'um :)
 
doctorrr

doctorrr

Üye
    Konu Sahibi
Rica ederim arkadaşlar :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

doctorrr
Cevap
1
Görüntüleme
419
doctorrr
Cevap
1
Görüntüleme
486
___kaptan___
ahmetkartal
Cevap
0
Görüntüleme
541
ahmetkartal
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
380
Haydar
ahmetkartal
Cevap
0
Görüntüleme
520
ahmetkartal


Üst Alt