Eriğin yararları

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Eriğin yararları
Çok çeşitli renkte ve tatta olan eriğin birçok
derde deva olduğunu belirten uzmanlar, eriğin
regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici
özelliklerinin de bulunduğunu ve romatizma rahatsızlığı olanlara iyi geldiğini belirtiyor. İşte eriğin yararları ve bilinmeyen özellikleri… Market, manav ve pazarlarda tezgâhları
süslemeye başlayan eriğin, bol miktarda B
vitamini içerdiği söylenilmektedir. Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirilen
erik, daha çok taze meyve olarak tüketildiği gibi
komposto, hoşaf, şurup, pekmez, reçel,
marmelat veya kurutularak saklanıyor. Satın alırken, canlı yeşil, sert, sulu ve lekesiz
olan eriklerin seçilmesi tavsiye edilirken erik,
bol miktarda B vitaminleri içeriyor. İlkbaharda çıkan eriğin yeşil, kırmızı ve sarı
meyvesi sonbahara kadar, kurutulmuşu da yıl
boyunca tüketilebiliyor. Latince adı ‘Prunus domestica’ olan erik, en eski yazılı belgelere göre 2000 yıldır biliniyor.
Kafkasya ve Hazar Deniz’i çevresinden dünyaya
yayıldığı sanılan eriğin, erkenci döneminde
çıkanına ‘can eriği’, yaz ortalarında
olgunlaşanına ‘Japon ya da İtalyan eriği’
deniyor. Ağustos’ta olgunlaşmaya başlayan ‘Avrupa eriği’ ise ekim ayına kadar yenebiliyor. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı
biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince
kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor
renkler alıyor. Türkiye’deki en tanınmış erik çeşitleri can eriği,
papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği
olarak biliniyor. İşte eriğin yararları - Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve
terleticidir. - Eriğin ayrıca tuzsuz rejim yapan ve romatizma
rahatsızlığı olanlara da iyi geldiği belirtiliyor. - Kalp ve böbrek hastalıklarına, karaciğer
hastalıklarına, B vitamini ihtiva eden erik bu
özelliği sayesinde sinir sistemini takviye ediyor. - Ateş düşürücü etkisi de olan erik diş temizliği
ile de bize yardımcı olur. - Romatizma, mafsal kireçlenmesi ve nikriste
faydalıdır. - Kansızlığı giderir. - İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. - Çekirdekleri ise bağırsak solucanlarını
düşürmekte kullanılır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
383
rear2011
hikmet366
Cevap
4
Görüntüleme
615
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
476
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
499
Haydar


Üst Alt