En iyi yağ hangisi, yağlar ve faydaları

Sponsorlu Bağlantılar

jöly

Üye
    Konu Sahibi
En iyi yağ hangisi, yağlar ve faydaları
Yağ savaşları kızışıyor
Uzmanlar, zeytinyağının hem en sağlıklı hem de en lezzetli yağ olduğunu onaylıyor.
"Yağın da modası olur mu?" demeyin. Çünkü oluyor. Dönem dönem farklı yağlar moda olup, demode oluyor. Bir dönem soya yağı ön plana çıkmıştı, ardından keten tohumu onun tahtına oturuverdi. Fındık üretiminde ilk sırayı alan ülkemizde, fındık fazlalığını eritmek için 'aganigi naganigi' efsanesi yayıldı. "Fındık, cinsel performansı artırıyor," dendi. Tabii yerseniz! Şu sıralarsa sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kanola yağı büyük bir çıkış yaşıyor. Özellikle Kanada'da kanola yağı üretimi ve tüketimi ayçiçeği yağını sollamış durumda. Türkiye ise kanolayı henüz keşfediyor. Kanola son zamanlarda yükselişte olan tek yağ çeşidi değil. Lüks restoranların mönülerindeki, 'Kabak çiçeği yağı ile marine edilmiş enginar salatası...' gibi ibareler, o yemeği daha cazip hale getirebiliyor. Bugün bir süpermarkete gittiğimizde cevizden bademe, saf zeytinyağından rivieraya kadar pek çok yağ çeşidi ile karşı karşıya kalıyor ve hangisini satın almamız gerektiğine karar veremiyoruz. Bu da yağ savaşlarının iyiden iyiye kızışmasına yol açıyor.

HEPSİNİN KALORİSİ AYNI
Yeni bir yağ çeşidi piyasaya sürülürken genellikle sağlık faktörünü de yanına alıyor. İyi bir pazarlama stratejisi sonucu, o yağın diğerlerinden daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Özellikle diyet yapanlar da 'bu yağ daha sağlıklı ise daha az kalorilidir' mantığı ile o yağı tercih ediyorlar. Oysa Sağlıklı Beslenme Uzmanı Ender Saraç, 1 gram tereyağının da, keçi yağının da, zeytinyağının da aynı kalori olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: "Hepsinden çok yerseniz aynı oranda şişmanlarsınız. Tabii zeytinyağının bunlar arasında en sağlıklı olduğunu söylemek de yanlış olmaz," diyor. Çünkü birçok vitamin zeytinyağı ile tüketildiğinde vücut tarafından emiliyor. Akdeniz ülkeleri en çok zeytinyağını tüketirken, Uzakdoğu'da bunun yerini susamyağı alıyor. Kuzey Afrika'da ise çölde yetişen bir bitkiden elde edilen argan yağı tüketiliyor. Hindistan'da ise hindistancevizi yağı tüketiliyor. Kısacası toplumdan topluma tüketilen yağlar ve alışkanlıklar da değişiyor. Peki ama tüm bu yağ çeşitleri arasında gerçekten hangisi daha sağlıklı, soğuk yemeklerde hangisini kullanmalı, sıcak yemekler ve kızartmalarda hangisi tercih edilmeli, bir dönem içindeki erusik asit oranı nedeniyle kalp ve damar sağlığına zararlı olduğu söylenen kanola yağının son durumu ne? İşin uzmanlarıyla konuştuk ve tüm bu soruların cevabını aldık. Çıkan sonuç ise zeytinyağının hem en sağlıklı, hem de en lezzetli yağ olduğu...

Bazı püf noktaları
Riviera, zeytinyağının işlenmiş halidir. Zeytinin posasında kalan yağı sonuna kadar emebilmek için, zeytin belli işlemlerden geçer.
Zeytinyağı, belli bir ısının üzerine çıkınca aromasını kaybeder. Bu nedenle kızartma yaparken fındık, ceviz, yerfıstığı, kanola gibi daha yüksek ısıya dayanabilen yağları tercih edebilirsiniz.
Bir gram yağda yaklaşık olarak dokuz kalori vardır.
Yağlar doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılır. Doymuş yağ asitleri, kimyasal yapılarında belirli miktar hidrojen atomu taşırlar. Bu çeşit yağ asitleri, kandaki kolesterol miktarını artırır ve kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörüdür. Hayvansal yağlar, doymuş yağ asitlerine örnektir.
Zeytinyağı, fındık yağı, soya yağı gibi çeşitler ise doymamış yağlardır ve bunlar kalp ve damar sağlığı açısından faydalıdır.
70 derecenin üzerinde zeytinyağı yanar ve aromasını kaybeder. Bu nedenle sıcak yemeklerde ve kızartmalarda zeytinyağı kullanmak iyi bir alternatif değil.

Sağlıklı tereyağı tarifi

Ender Saraç (Beslenme uzmanı)
"Yağları doymuş ve doymamış olarak ikiye ayırmak lazım. Keçi, manda gibi doymuş yağlar sağlık açısından risklidir. Doymamış yağlar ise bitkisel kökenli ve kalp ve damar sağlığı açısından sağlıklı olan yağlardır. Zeytinyağı bunlar arasında en sağlıklısıdır. İkinci sırada ise kanola gelir. Bazı kişiler diyet yaparken yağ tüketmiyorlar. Oysa pek çok vitamin yağda eridiği için mutlaka tüketmek gerekir. Tabii tereyağının da zeytinyağı ile aynı kalori olduğunu unutmamak lazım."

TRANS YAĞLARDAN UZAK DURUN
"Bir gıdada en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında, trans yağı olup olmadığı geliyor. Kurabiye, pasta gibi birçok sanayi gıdalarda kullanılan trans yağı 2006 yılında New York eyaletinde yasaklandı. Ama hâlâ bazı üreticiler trans yağ içeren sanayi yağları kullanıyorlar. Damar sağlığı için oldukça zararlı olan bu yağdan uzak durmak ve gofret, çikolata, kurabiye gibi ürünlerde de bu yağın olup olmadığına bakmak gerekiyor."

TEREYAĞI GERÇEĞİ
"Tereyağının içinde beyin için faydalı vitaminler vardır. İçinde yüksek kolesterol olduğu için, kolesterol problemi olanlara tavsiye edilmez. Ama içinde potasyum da var. Tereyağını çok seviyorsanız ama yan etkisi olmasın istiyorsanız İngilizcede Ghee olarak bilinen özellikle Hindistanlıların ve Pakistanlıların kullandığı, bizde ise Urfalıların ve Trabzonluların saf yağ olarak nitelendirdiği bir yağa dönüştürebilirsiniz. Bunun için bir kilogram tereyağını, orta ateşte, hiç yakmadan sürekli olarak karıştırarak eritin. Üzerinde beyaz köpükler oluşacaktır. Sürekli olarak bu köpükleri kaşıkla alıp atın. Yaklaşık 20 dakika sonra köpük oluşmamaya başlayacaktır. İşte damarları tıkayan, tereyağının en sağlıksız kısmı bu köpüklerdir. Kalan yağı, porselen bir kaba koyun ve buzdolabımda saklayın."

Kanola yağı artık sağlıklı

Aziz Karabatur (Kimya mühendisi)
"Kanola eskiden rapiska denilen bir bitkiden elde ediliyordu. Ama bu yağda kalp ve damar hastalıklarına yol açabilen erusik asit vardı. Ancak yaklaşık beş yıl önce Kanadalılar yeni bir sentetik tohum geliştirerek bu asit oranını sıfıra indirdiler ve kanola bitkisini elde ettiler. Bugün oldukça faydalı olan bu yağ isim yaptı ve tüm dünyaya yayılmaya başladı. Ayçiçeği yağından daha sağlıklı. Kalp ve damar sağlığı açısından faydalı olan oleik asitlerden ayçiçeği yağında yaklaşık yüzde 3-5 oranında var. Zeytinyağında ise bu oran yüzde 80'lerde. Kanolada da yaklaşık yüzde 30. Zeytinyağından sonra en faydalı yağ diyebiliriz. Kızartmalarda ise fındık, yerfıstığı gibi yüksek ateşe dayanıklı yağlar kullanmakta fayda var. Ama aynı yağı birden fazla kızartmada kullanmayı önermem. Bir kere kızartmada kullandığınız yağı, ikinci kez sıcak yemekte kullanabilirsiniz."

Fındık yağı, kızartmaya güzel renk verir

Oğul Türkkan
"Benim tercihim soğuk yemeklerde sızma zeytinyağından, sıcak yemeklerde ise rivieradan yana. Kızartmalarda bile ayçiçeği yağı yerine zeytinyağı kullanıyorum. Ancak kızartmalarda içine bir parça da fındık yağı atıyorum. Özellikle patates kızartması tam kıvamında çıtır çıtır ve altın renginde oluyor. Kızartmada önemli olan yağ ve kızartacağınız maddenin oranıdır. Eğer yağ az, içine atacağınız şey ise çoksa, yağın ısısı düşer ve içine attığınız şey tüm yağı çeker. İki kerede kızartma yapmak en idealidir. Önce içine kızartacağınız şeyi atıp çıkartacaksınız. İlk seferde dışı kızarır, içi çiğ kalır. İkinci defa tavaya batırıp çıkarttığınızda ise içi de istenen kıvamda kızarır. Üstelik böylece yağı da emmemiş olur."

Keçi, manda ve tereyağını hiçbir şeye değişmem

Semih Somer
"Ben üç yağ çeşidini tercih ediyorum: Zeytinyağı, fındık yağı ve tereyağı. Sızma zeytinyağı ısıda aromasını kaybettiği için, yemekleri riviera ile pişirip, üzerine çiğden zeytinyağı gezdirin. Hem lezzetsiz olduğu için hem de kokusu hoşuma gitmediği için ayçiçeği yağını tercih etmiyorum. Kızartmaları da zeytinyağı ile yapıyorum. Soya, palm gibi yağlar bana göre karaktersiz. Badem yağı da benim için ayakkabıların üzerine sürülen bir yağ. Önlerinden bile geçmem. Tereyağı da bana göre müthiş. 'Sağlıksız,' diyenlere de karşıyım. Bir keçi, bir manda yağının aroması hiçbir şeyde yok. Ben tabiattan doğan şeylerin sağlıksız olduğuna inanmıyorum. Fransa'da sabah kahvaltısında herkes tereyağı yiyor. Bembeyaz sakız gibi manda yağını, kaymak gibi kahvaltıda ekmeğin üzerine sürüp yemenin keyfi başka hiçbir şeyde yok."

Hiçbir yağ zeytinyağının eline su dökemez

Ahmet Örs
"Özellikle fındık yağı ülkemizde tüketim fazlalığı nedeniyle ön plana çıkıyor ama herhangi bir aroması yok. Yağların hiçbiri zeytinyağının eline su dökemez. Zeytinyağı meyve suyudur. Diğer tüm yağlar ise işleme tabii tutulur. Ama ısı derecesi çok yüksek olmadığı için, kızartmalarda kullanmak ziyan olur. Zeytinyağında kızartılan patates çıtır olmaz. Fast food restoranların önünden geçerken pis bir koku duyarsınız. Çünkü oralarda yüksek ısıda eriyen farklı bir yağ kullanılır. Bu yağ, sadece kızdığında erir. Patatesi kıtır kıtır yapar. Tabii hayvansal yağları da küçümsememek lazım. Bir tek margarinlere karşıyım. Onun dışında hele de otlak bir alanda beslenmiş hayvanların sütünden elde edilen yağ da çok lezzetli olur."

Kızartmalarda iç yağı, etli yemeklerde tereyağı

Deniz Gürsoy
"Sıvı yağlar, kızartmalarda yanma derecesine göre çok önemlidir. Çiçek yağı, yerfıstığı yağı ve kanola yağının yanma dereceleri diğerlerine göre yüksek olduğu için kızartmalar için tavsiye edilir. Ayrıca bu yağlar kızartmada kendilerine özgü bir tat bırakmazlar ve kızartmanın tadını çok değiştirmezler. Aslında en iyi kızartma yağı, yanma derecesi en yüksek yağ olduğu için iç yağdır. Ama kimse kullanmaz. Son zamanlarda Türkiye'de yağ konusunda büyük pazarlama kampanyaları yapılıyor. Benim tercihim kızartma için çiçek yağı, zeytinyağlı yemekler için riviera zeytinyağı, salatalar içinse sızma zeytinyağıdır. Etli yemeklere ise tereyağı ve çiçek yağı daha çok uyar. Mısırözü yağı ile yapılan yemeklerde lezzet kayması olabilir."
 


dazi12

Üye
1 yaşındaki çocuğa tereyağı yedirmek iyimidir?
 

hasan1959

Üye
yağlarda oldugu gibi her şeyin dogalı tazesi hormonsuzu katıksızı faydalıdır yeterki yemesini bilelim saglıklı bir insanın herşeyi kararınca yemesi faydalı aşırısı zararlıdır onun için yememize içmemize dikkat edersek neyin yarayıp yaramadıgını bilirsek o zaman mesele kalmaz
 

behcet98

Üye
Kızartmalarda kullanmak için, yüksek ısıya dayanıklı yağlar tercih edilmeli. Hem daha hafif olur, hem de yanmadığı için toksikler oluşmaz. Bu nedenle daha sağlıklı olur. Özellikle ticari olarak gıda sektöründe bulunanlar bu tür yağları tercih etsinler...
 

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
394
rear2011
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
403
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
414
Haydar


Üst Alt