Yağlar hakkında bilmedikleriniz

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Yağlar hakkında bilmedikleriniz
Hepimiz yağlardan ve yağlı besinlerden uzak
durmakla beslenme sorunumuzu
çözdüğümüzü sanırız. Oysa yağlar
vücudumuzun vazgeçilmezleri arasında. İyi
tanıyıp, bilinçli kullanarak onları yararlı hale
getirebiliriz. Aşırı ve yetersiz beslenme arasında gidip gelerek bir türlü dengeyi
kuramamak sık rastlanan bir sorun. Oysa
diyet uzmanları enerji sağlayan besinleri
abartmaksızın, beslenme dengesinin
kurulmasından yana. Enerji sağlayan
besinlerin başında ise yağlar geliyor. Sanılanın aksine yağlar o kadar zararlı değil.
Tam tersine gerekli. Enerji sağladıkları gibi,
yağda eriyen vitaminlerin ve antioksidanların
vücuda alınmasını sağlayan birer taşıyıcı
vazifesi görürler ve elzem yağ asitleri
dediğimiz asitlerin vücuda alınmasına yararlar. Özetle; ihtiyacımız kadar kullanarak ve
doymamış yağları tercih ederek
beslendiğimizde, sağlıklı bir ömür sürebiliriz.
Şunu da belirtmekte yarar var: Sosis, salam,
krema, peynir, kavrulmuş fıstık, patates cipsi
ve çikolata gibi besinlerin doymuş yağ oranı yüksek olduğu için kesinlikle uzak durmamız
gerekiyor. Ayrıca katı yağ ve tereyağı gibi
yağlar (doymuş yağ oranı yüksek ve
doymamış yağ oranı düşük yağlar) kolestrolü
yükseltip, damar tıkanıklığına, koroner
yetmezliği ve kanser gibi hastalıklara neden oluyor. Bir seminerin ardından Yağların yaşamımız üzerindeki önemini
vurgulamak amacıyla Unilever tarafından
düzenlenen “Beslenmede Yağlar ve Değişim”
adlı seminerde özellikle kalp ve damar sağlığı
ile yağlar arasındaki bu ilişki üzerinde
duruldu. Yağların sağlığın ‘olmazsa olmazı’ olduğu da üzerine basa basa söylendi.
Öyleyse hemen şu soruyu sorsak iyi olacak:
“Hangi yağları tercih edeceğiz?” Cevap
olarak, içinde en az miktarda doymuş yağ ve
en yüksek miktarda doymamış yağ içerenleri
denebilir kısaca. Ancak lezzetine olduğu kadar, A, D ve E gibi vitaminleri içermesine
dikkat etmemiz, tereyağ gibi içinde kolesterol
bulunan hayvansal yağlardan uzak
durmamız şart. Seminerde,
konu
hakkında bilgilendirici bir konuşma yapan
Beslenme Uzmanı Paulus Verschuren, kalp
sağlığı için doymuş yağların azaltılması,
doymamış yağların ve E vitamininin arttırılması gereğine değinirken, bize küçük
ipuçları da verdi… Kahvaltıda tüketeceğimiz yağı
seçerken; Yumuşak olması,
Damak tadımıza hitap etmesi,
İçinde yağda eriyen vitamin ve besleyici
maddelerin bulunması ve bunların emilime
yardım ediyor olması, gibi özellikleri mutlaka
dikkate almak gerekiyor. Paulus Verschuren, bu özellikleri içeren bitkisel özlü yağların,
kalp ve damar sağlığının en büyük dostu
kabul edildiğini belirtti.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt