Emekli ebe aile hekimi olabilir mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Emekli ebe aile hekimi olabilir mi?
Milyonlarca emekli ebe büyük bir merakla aile hekimi olabilir miyim diye bekliyor? Emekli ebeler gerçekten aile hekimi olabilir mi?

Soru
Emekli Devlet Memurunun Yeniden Calismasi

Eşim adına yazdığım yazıyı aynen yazıyorum.

Emekli ebeyim. 4.8.2011'de hizmet sözleşmesi ile aile sağlığı elemanı olarak göreve başladım. Emekli maaşım kesildi ve atamayla devlet memurluğuna dönmüşüm gibi maaşlarım yapıldı (%20-16 emeklilik kesenekleri ve %12 GSS kesildi). Sağlık güvencemin olmadığını, devlet memuru eşim üzerinden sağlık yardımı aldığımı 2014 yılında öğrendim. Değişen hiç bir şey olmamasına rağmen 1.1.2015 tarihinde bu sefer 4/a olarak bildirmişler ve 4/a kaydımı ve hizmet dökümlerimi internetten görebiliyorum. Emekli olduğum için maaşımdan sadece %7,5 SGDP kesilmesi gerektiği halde %14 SGDP ve %1 işsizlik sigorta primi kesiliyor.

Aile hekiminin 5335 sayılı kanunun 30. maddesinin 2. fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlarda görev yapmadığı şeklinde karar veren Muğla 1. İdare Mahkemesinin 2013/1283 Esas ve 2014/1302 Karar No'lu kararının aile sağlığı elemanı için de emsal olacağını düşünmekteyim.

1. Emeklilik maaşımın kesilmesi doğru mudur?

2. 4/a'lı mı 4/c'li mi olmalıyım? Hangisi olmalıysam, yanlış yapılan diğer zamanı nasıl düzelttirebilirim?

3. Maaşımın doğru yapılması için ne yapmalıyım?

4. İşten ayrıldığımda çalıştığım zaman için yeniden emeklilik ikramiyesi ve maaşı hesaplanır ve ödenir mi yoksa bir etkisi olmaz mı?

Sorununuz, 2005 yılında düzenlenmiş olan 5335 sayılı Kanundan kaynaklanmaktadır.

Emekli memur, tekrardan kamuda görev yapabilir mi?

Bunun kuralları 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde düzenlenmiştir.

Kuralları;

1- Emeklilerin tekrardan kamuya ait işyerlerine atanabilecekler,

2- Emeklilerin tekrardan kamuya ait işyerlerine atananlardan aylıkları kesilecek olanlar ile aylıkları kesilmeyecek olanlar,

Şeklinde ayrılmış durumdadır.

1- KAMUYA AİT İŞYERLERİNE ATANABİLECEK OLANLAR;

- Cumhurbaşkanı tarafından atananlar,

- Başbakan tarafından atananlar,

- Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler,

- Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler,

- Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine atananlar,

- Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına atananlar,

Bunların dışında emekli olmuş kişilerin tekrardan açıktan atamaları yapılamamaktır.

2- KAMUYA AİT İŞYERLERİNDE GÖREV ALANLARDAN AYLIKLARI KESİLECEK OLANLAR;-

- Genel bütçeye dahil daireler,

- Katma bütçeli idareler,

- Döner sermayeler,

- Fonlar,

- Belediyeler,

- İl özel idareleri,

- Belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler,

- Sosyal güvenlik kurumları,

- Bütçeden yardım alan kuruluşlar,

- Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları,

- Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmeleri,

- Sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklar.

Bu tür yerlerde emekli şayet görev alırsa emekli aylıkları kesilmektedir.

3- KAMUYA AİT İŞYERLERİNDE GÖREV ALMALARINA RAĞMEN AYLIKLARI KESİLMEYENLER;

- Cumhurbaşkanlığına seçilenler,

- Dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar,

- Yasama Organı üyeliğine seçilenler,

- Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar,

- Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler,

- Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),

- Vakıf üniversitelerinde görev alanlar,

- Özel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler,

- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanlar,

Bu durumda olanlarıın aylıkları kesilmez, sadece Sosyal Güvenlik Destek primi kesilir.

Bu bağlamda değerlendirmemiz;

Emekli ebe olmanızdın dolayı, emekli aylıklarınızı alamayacaksınız.

Tekrardan Devlet memuru olmadığınızdan % 20 + % 16 + % 12 kesintiler yapılamaz.

Kendi nam ve hesabınıza kayıtlı bir işyeriniz varsa bugün için % 10 oranında aylıklarınızdan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmesi gerekir.

Aile Hekimi olarak sözleşme imzalamanızdan dolayı da % 7,5 oranında iş kazası ve meslek hastalığı olarak Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmesi gerekir.

Buradaki sorun, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu gereği, emekli kişiler işveren niteliğinde olan Sağlık Bakanlığınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın sözleşme yapmak suretiyle aile hekimi olarak sizleri görevlendirmektedir.

5335 sayılı Kanun emeklinin tekrardan çalışmasının amacına, çalışma şekil ve şartına bakmamaktadır. Baktığı hususları da, Kanun metninin yukarıda belirtilen değerlendirme şeklimizde açıklamış durumdadır.

Bu maddenin kuralına göre de emekli kişi AİLE HEKİMİ olarak görev yaptığında emekli aylığından vazgeçerek görev kabul etmiş kişi durumuna düşmektedir. Bu nedenle, emekli kişilerin Aile Hekimi olduklarında mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumuna durumlarını bildirmelerinde fayda olacağını düşünmekteyiz.

Emekli kişi, Aile Hekimi olduğunda bir işverene tabi görev yapmış olan, ancak bu hizmet sürelerinde tüm sigorta kollarına prim ödenmesi gereken kişi olmadığından, sadece iş kazası ve meslek hastalığının karşılanması için Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilen ve 5510/4 ( a ) durumundaki kişi olacaktır. Bu şekilde geçen sure hizmet olarak değerlendirilmeyeceğinden, yeniden emekli ikramiyesi ve emekli aylığı hesaplaması yapılmaz.

GENEL DEĞERLENDİRMEMİZ;

5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi, emekli aylığı kesilmeyecek kişileri belirlemiştir. Genel olarak seçim neticesinde göreve gelenler. huzur hakkı almak suretiyle çalışanlar ile eğitim kurumlarında görev alanları madde içeriğine almış durumdadır.

Ancak, eğitim kurumları gibi sağlık kurumları da birincil derecede önemli olan görev yerleri olmaktadır. Madem ki, eğitim kurumları istisna durumdadır, sağlık alanında hizmet veren kurumlarda sağlık alanında istihdam edilen kişileri de istisna durumuna, yani emekli aylıklarının kesilmemesi gerekenler grubuna alınması gerekir. Kanunun mutlaka emeklinin çalışma amacına ve kamu yararına bir hizmet olup olmadığına bakılarak düzenlenmesi gerekir. Temennimiz budur.

Aile hekimlerinin önemli olan bu sorununu giderecek şekilde açilen bir değişiklik yapılması zaruri olmaktadır.

Tavsiyemiz, bugün için aylıklarınızın ödenmesine engel bir kanun ortada olduğundan, emsal mahkeme kararlarını göstererek şansınızı ve haklı durumunuzu yargı yoluyla aramanız olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: OttomaN TigeR


Üst Alt