Astsubay nasıl olunur, olmak için ne gerekir?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Astsubay nasıl olunur, olmak için ne gerekir?
Merak edilen sorulardan birisi olarak karşımıza Astsubay nasıl olunur çıkıyor. Astsubay olmak için gerekli bilgiler ve yapılması gereken her şey makalemizde yer alıyor.

Osmanlı Devleti zamanında gedikli zabit, küçük zabit gibi isimlerle anılan astsubaylık kurumu NATO üyesi tüm ülkelerde geçerli olan bir rütbedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde Subay sınıfından sonra yer alan Astsubaylar eratın en çok muhatap olduğu askerlerdir. Ayrıca Türkiye’de ki kırsal alanlarda da eskiden genelde jandarma karakol komutanı oldukları için, köylü kesimi tarafından çok saygı gösterilen, devletin temsilcisi sıfatıyla görülen bir sınıftır. Astsubaylar 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel kanununa tabidirler. Mecburi hizmet süreleri 10 yıldır. Türk Silahlı kuvvetlerinde kara, hava, deniz, jandarma bünyesinde görev yaparlar. Kendi içinde bir takım rütbelere ayrılır. Bunlar: Astsubay çavuş, Astsubay kıdemli çavuş, Astsubay üstçavuş, Astsubay kıdemli üstçavuş, Astsubay başçavuş, Astsubay kıdemli başçavuş olmak üzere 6 rütbedir.

Astsubay olmak için çeşitli şartlar bulunmaktadır. Ayrıca her kuvvetin (kara, deniz, hava, jandarma) ve her sınıfında(topçu, piyade, tankçı vb.) bazı farklı şartları olabilir. Kara kuvvetleri astsubay alımı için gerekli olan şartlar şunlardır:

Genel Şartlar:
– Lise ve dengi okullar, en az iki yıl süreli meslek yüksekokulu veya dört yıl süreli fakülte/yüksekokul mezunu olmak
Sosyal Durum- Ahlak- Karakter
– Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinde düzenlenmiş olan “Muvazzaf Astsubay Adaylarında Aranacak Nitelikleri” taşımak. Bunlar genelde subaylar içinde istenen ahlaki yükümlülüklerdir. Bu şartlar içinde 657 sayılı devlet memurları kanununun 48. Madde sinide barındırır.

Yaş ile İlgili Şartlar:
– Dört yıl ve daha fazla süreliyükseköğretimi bitirenler için28 yaşından, daha kısa süreli okulları bitirenler için 26 yaşından gün almamış olmak.
Sağlık ile ilgili şartlar:
– Vücut yapısı düzgün, ağız, çene ve diş yapısı muntazam olmak; yüzünde fazla miktarda çiçek bozukluğu, çıban ve yanık izleri, dilinde pelteklik, vücudunda dövme, kekemelik ve gözünde şaşılık vs. bulunmamak


– TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen boy ve kilo sınırlarında olmak. Asgari boy standardı erkek adaylar için 164 cm, bayan adaylar için 158 cm’dir.
– Sevk edilen askeri hastaneden başvurduğu sınıfa uygundur raporu almak
Bu şartları taşıyan herkes astsubaylık sınavına başvurabilir. Astsubaylık sınavı yazılı sınav, sözlü sınav ve Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Testisınavından oluşur.
– Yazılı sınavda 50 soru sorulmaktadır. Türkçe, İnkılap tarihi, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve anlaşmalar, Türkiye Coğrafyasından oluşan yazılı sınavda en az 70 puan alınması gerekmektedir. Ayrıca bu sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.
– Yazılı sınavı başarı ile veren adaylar mülakat sürecine girerler. Bu süreçte ilk sağlık muayenesi yapılır. Yukarıda bahsettiğimiz sağlık şartlarını taşıyanlar Kişilik değerlendirme testine gireceklerdir. Kişilik değerlendirme testi genel olarak nasıl bir karakterde olduğunuzu anlamak içindir. Bu puana tabi değildir. Sadece kanaat oluşturmak amacıyla yapılır. Sözlü mülakattan önce en son Fiziki kabiliyet yeterlilik testi yapılır.Adaylar 1500 m koşu, mekik ve şınav branşlarından değerlendirilecektir. Burada 40 baraj puanını geçmek gerekmektedir.
– En son sözlü mülakat süreci başlar. Sözlü mülakatta diksiyondan, görünüşe, genel kültürden, kendini ifade etmeye, kendine güven duygusuna kadar birçok özellik ölçülür. Sözlü mülakattan da 70 almak gerekmektedir.
Yazılı sınavın %70’i,Fiziki kabiliyet yeterlilik testinin %15’i, Sözlü mülakatın %15’i alınarak başarı puanı bulunur. Bu puana göre yapılan sıralama ile sınavı kazanan adayların listesi belirlenmiş olur.
Bu sınavları başarı ile verenler astsubay meslek yüksekokulunda görecekleri iki yıllık eğitimin ardından astsubay çavış türbesi ile atanırlar. Ancak burada bilinmesi gereken bir başka konu daha vardır. Astsubay meslek yüksekokulları kara, hava, deniz, bando ve sağlık olmak üzere beş kısımdır. Bu sınıfların birbirinden farklı bir takım şartları bulunabilir.
Maaşlara gelince yapılan görev ve yere göre değişmekle birlikte devletteki maaşlara göre normal düzeyde seyreder.
Astsubay olacaklarda aranan şartlar vb. güncel konularla ilgili olarak ilgili kuruluş ve kurumları takip ediniz.
 
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Aslında Olabilirde Bu Sakal Kesme İşi Bana Göre Değil.Her Allah'ın Günü Kalk Traş Ol İnsanın Yüzünü Maf Ediyor.Müslüman Memleket SOrsan %99 uda Müslümanım Der Hala Dine Uygun Sakal Bırakamıyoruz.Hadi Top Sakalı Filan Geçtım Dinime Uygun Olanda Yok.
 

Benzer Konular



Üst Alt