Ekşi Karadut Şurubu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
CoDeYs

CoDeYs

Üye
    Konu Sahibi
Ekşi Karadut Şurubu
EKŞİ KARADUT ŞURUBU

Kullanılacak malzeme:
1 kilo ekşi karadut,
1+1/2 kilo toz şekeri.

Yapımı: Karadut iki türlüdür. Bir türü ekşi, diğer türü tatlıdır, ikisinin de kokusu aynıdır. Fakat şurubu yapılacak karadut tatlı karadut ise şuruba elli gram da limon tuzu ilâve etmek lâzımdır. Şerbetler mayhoş olursa daha çok serinletici olur. Bir kilo ekşi karadutu saplarını çıkarıp temizledikten sonra bol suda örselemeden çalkalayıp üzerindeki tozlardan temizleyiniz ve sularının akması için bir süzgece koyunuz.
Süzdüğünüz karadutu birbuçuk kilo kristal toz şekeriyle karıştırıp yoğurunuz ve şekerin erimesi için 10 - 12 saat bir kenarda bırakınız. Sonra temiz bir salaşpurdan sıkarak süzünüz. Geri kalan posaya 100 gram su katarak tekrar yoğurunuz ve yine salaşpurdan geçirerek süzünüz. Sonra içine temiz bir tülbent konulmuş huniyle şurubu şişelere doldurup serin bir yerde veya buz dolabında saklayınız. Arzu edildiği zaman beşte bir şurup olmak üzere suyla karıştırarak misafirlere ikram ediniz.
Karadut şurubu çok şifalıdır. Eskiden sarayların başlıca çocuk ilâcı olarak kullanılırdı. Saraylardan evlendirilerek âzad edilen ve halk dilinde saraylı denilen cariyeler bu şurupla tedaviyi evlere yaymışlardır, iki - üç yaşına kadar bebeklerin ağızlarının ve dudakarının içinde husule gelen ve süt yarası denilen yaralar, bu şurup pamukla ağıza sürülmek suretiyle tedavi edilirdi. Hâlâ aktarlarda satılan bu şurupla ağız yarası tedavisine devam edilmektedir. Fakat iptidaî bir tedavi tarzıdır. Bilhassa çocuklarda hekime başvurmadan bu tedavi tarzına gidilmemesini tavsiye ederiz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
2
Görüntüleme
718
.Behzat Ç.
CoDeYs
Cevap
0
Görüntüleme
495
CoDeYs
CoDeYs
Cevap
0
Görüntüleme
492
CoDeYs
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
636
Doğuş Pertez


Üst Alt