DLNA nedir??

Sponsorlu Bağlantılar

ekreem12

ekreem12

Üye
    Konu Sahibi
DLNA nedir??
Kablosuz aktarım teknolojisi WiDi’yi televizyonlarına entegre eden Philips, uyumlu cihazlardan TV’lere doğrudan görüntü aktarımına imkan tanıdı. Farklı işletim sistemleri ve WiFi bağlantısını ürünlerine ekleyen Samsung ve Sony ise televizyondan internete bağlanarak harici içerik izlemeyi oturma odalarımıza kadar getirdi. Bu teknolojilerin haricinde bir teknoloji var ki cep telefonlarından bile televizyonlara kablosuz içerik aktarmayı mümkün hale getiriyor. Bu teknolojinin adı DLNA (Dijital Living Network Alliance).


DLNA teknolojisinin geliştirilme amacı aslında tüm dijital cihazları birbirine bağlamak. İşte sunduğu bu esneklik onu kablosuz içerik aktarım teknolojilerinde ön plana çıkarıyor. Yani DLNA destekli tüm cihazlar örneğin bir mp3 çalar, bir akıllı telefon veya bir Blu-ray oynatıcı birbiri arasında görüntü aktarımı yapabiliyor. Veya bir akıllı telefon ile bir TV kumanda edilebiliyor. Bu teknoloji Bluetooth’a çok benzese de sadece medya içeriğini aktarması en büyük farkı.

Peki bu teknoloji nasıl çalışıyor?

Bu tarz mimarinin ilk temelleri 2003 yılında teknoloji devlerinin bir araya gelerek cihazlardaki medya içeriğini birbirine bağlama kararı almaları ile atıldı. Daha sonra DLNA firması 2006 yılı ilk çeyreğinde konu ile ilgili olarak ilk kullanım detaylarını açıkladı. 2009 Ağustos ayında DLNA; 5500 farklı cihaz tarafından desteklenen ve 200 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştırılmış bir hizmet haline geldi. DLNA teknolojisini destekleyen firmalar da oldukça fazla. Bunlarda bazıları Philips, Samsung, Matsushita, Hewlett-Packard, Sony, Microsoft, Intel, Nokia ve Vestel olarak sıralanıyor. Vestelin de bu teknolojiye yatırım yapıyor olması Türkiye teknolojisi açısından gurur verici.

DLNA teknolojisi aslında tek bir standart değil. Her medya ürünü için farklı bir standart formatı bulunuyor. Bazı cihazlar gönderici olurken bazı cihazlar alıcı bazı cihazlar ise kontrolcü oluyor. Henüz tam olarak yerleşmediği için formatlar biraz kafa karıştırabilir ancak temelinde oldukça basit alım-gönderim mantığı yatıyor. Bu formatların ve cihazların neler olduğuna bakmak gerekirse:

Dijital Medya Sunucusu (DMS):

Bu cihazlara içerik kaydedilebiliyor ve ağdaki uyumlu diğer cihazların kullanımına açılabiliyor.

Dijital Medya Oynatıcı (DMP):

Bu cihazlar DMS uyumlu cihazlardaki içerikleri oynatabiliyor.

Dijital Medya İşleyici (DMR):

Bu cihazlar, DMC uyumlu cihazların DMS uyumlu cihazlardan bulduğu ve gönderdiği içerikleri oynatabilmektedir.

Dijital Medya Kontrolcüsü (DMC):

Bu cihazlar DMS uyumlu cihazlardaki içerikleri bularak DMR uyumlu cihazlarda oynatabilmektedir.

Dijital Medya Yazıcısı (DMPr):

Bu cihazlar DLNA ev ağına yazdırma hizmeti vermektedirler. DMP ve DMC uyumlu cihazlardan gelen içerikleri yazdırmaktadırlar.

Mobil Dijital Medya Sunucuları (M-DMS):

Bu cihazlar kablosuz olarak içerik depolamakta, M-DMP, DMR ve DMPr uyumlu cihazların kullanımına sunmaktadır.

Mobil Dijital Medya Oynatıcı (M-DMP):

Bu cihazlar herhangi bir DMS veya M-DMS cihazlardaki içeriği bularak oynatabilmektedir.

Mobil Dijital Medya Kontrolcüsü (M-DMC):

Bu cihazlar DMS veya M-DMS uyumlu cihazlarda bulduğu içerikleri DMR uyumlu cihazlara
gönderebilmektedir.




Televizyonlar

DLNA sertifikalı TV’ler DMP ve DMR olarak çalışabiliyor. DMP olarak DMS içerisinde bulunan içeriği oynatabilirken, DMR olarak ise DMS cihazlar tarafından gönderilen içerikleri oynatabilen bir Dijital Medya Kontrolcüsü DMC tarafından kontrol edilebiliyor.

Dijital Video Kaydediciler (DVR)

DLNA sertifikalı kaydediciler ise hem DMP hem DMS olarak çalışabiliyor. DMP olarak diğer DLNA cihazlarından video içerikleri TV üzerinde oynatabilirken, DMS olarak kaydettiği videoları diğer DLNA sertifikalı cihazlara gönderebiliyor.

Ağa Bağlı Diskler (NAS)

NAS ürünleri ağ üzerinde dijital içeriğin kaydedildiği depolama üniteleridir. DLNA sertifikalı NAS cihazları DMS olarak da çalışabilir. Barındırdığı fotoğraf, video ve müzikleri DLNA sertifikalı diğer cihazların kullanımına sunabilir.

Ses-Görüntü (AV) Sistemleri

DLNA sertifikalı ses-görüntü sistemleri DMP olarak diğer DMS cihazlardan içerik oynatabilirken, DMR olarak ise DMC cihazlar tarafından kontrol edilerek gönderilen içerikleri oynatabiliyor.

Kişisel Bilgisayarlar (PC) ve Tabletler

DLNA cihazları arasında en çok fonksiyona sahip ürünler kişisel bilgisayarlar ve tabletler olacak. DLNA sertifikalı tablet ve PC’ler DMS, DMP, DMR veya DMC olarak uyumlu diğer cihazlarla iletişime geçebiliyor.

Akıllı Telefonlar

Akıllı telefonlar hem Mobil Dijital Medya Sunucusu M-DMS hem de Mobil Dijital Medya Kontrolcüsü M-DMC olarak çalışabiliyor. Ayrıca M-DMP olarak uyumlu cihazlardan gönderilen içerikleri oynatabiliyor.

Yazıcılar

DLNA sertifikalı bir yazıcı ağdaki DMP ve DMC uyumlu cihazlardan gönderilen içeriği yazdırabiliyor

Dijital Video Kameralar

DLNA sertifikalı video kameralar ise DMS veya M-DMS olarak kaydettikleri videoları uyumlu diğer cihazlara gönderebiliyor.

Dijital Fotoğraf Makineleri

DLNA sertifikalı dijital fotoğraf makineleri ise DMC veya M-DMC olarak fotoğraf ve video içeriklerini uyumlu cihazlara gönderebiliyor.


Peki bu kadar farklı formattan hangisine sahip olmak gerekiyor? DLNA sertifikasına sahip cihazlar için ekstra bir format gerekmiyor. Cihaz zaten kendi içinde bu formatlardan uygun olanlarını barındırmış oluyor. İletişimin sağlanması için cihazlar içinde gelen yazılımların DLNA desteklemesi gerekiyor. Genelde de bu tür yazılımlar yüklü geliyor. Ancak PC, tablet veya akıllı telefonlar için ekstra yazılım kurmak gerekebiliyor. Windows Media Player 12 sürümünün DMP uyumlu olacağını söylemekte fayda var.

Halihazırda Sony Playstation 3, Samsung Galaxy S, Sony Bravia ve Samsung LCD TV’lerde DLNA teknolojisi mevcut. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi henüz yerleşmemiş bir teknoloji olduğu için cihazlar birbirleriyle uyumsuzluk sorunu yaşayabiliyor. Ayrıca video içerikleri oynatmak için gerekli kodekler de zaman zaman tanınmayabiliyor.

Her ne kadar bazı olumsuzluklar olsa da dijital medya cihazlarının birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için gelecek vaad eden tek teknoloji DLNA olarak görünüyor

Evet arkadaslar ne işe yaradıgını inceledikten sonra bu uygulamayı yukleıp nası kullanırım dıceksınız kısaca kendı yaptıgım seklını anlataım sıze bilgisayara baglamak için öncelikle bilgisayardan bilgisayara ag kur yapıp ag kurmamız gerekıo yanı bu uygulamayı kullancaımız zaman internet kullanmıcaz bu agı kurduktan sonra bu agı ev agı yapıp dosya paylasımı ıvır zıvır tarzı seylerını acmalıyız kısıtlama olursa kullanamaız baglantıyı bılgısayardan yaptıktan sonra tel ayarlar baglantı kısmında tel yukledıgımız programın secenegı cıkmıstı media server bunu on konumuna almamız gerekıo ve wlana balancak bız bunu bılgısayarda olusturdugumuz aga baglıcaz yanı otomatık baglandıgında onu kapatıp yenı olusturulan aga baglaın daha sonra windows media player acıp sol ustte akıs secenegı var ordakı playerımın uzakten denetlenmesine izin ver ve medyamın uzaktan yurutulmesıne ızın ver seceneklerı var bunların işaretli ok isareti olması gerekio bundan sonra tel yukledıgımız uygulamaı acıp uygulamaları calıstırabılırız yardımcı oldusam ne mutlu bana yapamıan arkadaslar sorunu solerlerse yardımcı olmaa calısırım videodada nası yapılcaı anlatıo ben buna gore yaptım

1-bilgisayardan bilgisayara ag baglantısı olusturcaksınız
2-tel bu aga baglıcaksınız
3-ayarlar baglantı media server on konumuna getirilcek
4-bilgisayarda media playerda akıs seceneklerinde izinler verilcek
5- play to uygulaması acılcak
bundan sonra gormesı gerekior
yapılan hatalar neler olabilir
1-tel normal wifi yani internet agına giriodur bu durumda bilgisayarla baglantı yapmıodur ve gormuodur
2-tel media server off konumundadır
3-ag izinleri verilmemistir
4-media playerda akıslarda denetim izinleri acılmamıstır
umarım yardımcı olabılmısımdır.


[video=youtube;GEa_MMhycQs]http://www.youtube.com/watch?v=GEa_MMhycQs&feature=related[/video]

uygulamayı indirmek için
http://www.maxicep.com/symbian-3-di...play-to-v10-02-2-symbian-3-signed-503905.html
 
  • Beğen
Tepkiler: DeV/AsA, iatis, Mehmet ve 4 diğerleri


Esendağlı

Esendağlı

Üye
Değerli bilgiler için teşekkürler,güzel bir teknoloji,keşke benim N8 dede DLNA olsaymış..
 

sek07

Üye
geliyormuş anna ile herhalde :)
 
Uruloki

Uruloki

Üye
anna ile birlikte değil şu an betalabs dan nokia play to programını indirin dlna ya sahip olu tabi diğer cihazda dlna olacak
 
marsharun

marsharun

Üye
Bu betalabs nedir nerden gircez oraya?
 
ekreem12

ekreem12

Üye
    Konu Sahibi
buyur dostum lınkı
 
marsharun

marsharun

Üye
uygulama mi bu indirme linki goremedim. We dlna wifi den görüntülü konuşma mi?
 
Esendağlı

Esendağlı

Üye
anna ile birlikte değil şu an betalabs dan nokia play to programını indirin dlna ya sahip olu tabi diğer cihazda dlna olacak
Teşekkürler Uroloki,indirdim ve kurdum dediğin gibi DLNA özellikli cihazları aramaya başladı.evimde dlna özellikli cihaz olmadığından deneyemedim.
 
ekreem12

ekreem12

Üye
    Konu Sahibi
uygulama mi bu indirme linki goremedim. We dlna wifi den görüntülü konuşma mi?

try it var oraya girip ovi store kullanıcı adını ve sıfrenı gırısını yapıosun felan ondan sonra download secenegı gelcek biraz kurcalarsan bulursun:oke:
 
marsharun

marsharun

Üye
teşekkür ettim kardeş indirdim. Wlan üzerinden görüntülü konuşma dimi bu?
 
ekreem12

ekreem12

Üye
    Konu Sahibi
teşekkür ettim kardeş indirdim. Wlan üzerinden görüntülü konuşma dimi bu?

yok dostum bu dln olan bi televizyona dogrudan bilgi aktarımı gıbı seyler yapıo yukarda yazıda detaylı anlatım var resimli felan beta labs da video var bide o vdeou izlersen tam olarak anlarsıın bence simdi anlatmala pek anlasılmıo yardımcı olabılıyodurum umarım...
 
marsharun

marsharun

Üye
Teşekkür ederim gerçekten yeter bana bu kadar bilgi:-) kullanacağım bir özellik değil yani:-) bana fazla gelir:-)
 
ekreem12

ekreem12

Üye
    Konu Sahibi
dlna destekli bi tv felan varsa kablo fılan takmadan baglantı yapabılırsıın aslında guzel bı yenılık ama banada fazla suan hıc deneme fırsatım olmadı ogrencı evınde ole bı tv olması bıraz zor:)
 
suat1111

suat1111

Üye
buyrun burdan indirin
 
marsharun

marsharun

Üye
dlna destekli bi tv felan varsa kablo fılan takmadan baglantı yapabılırsıın aslında guzel bı yenılık ama banada fazla suan hıc deneme fırsatım olmadı ogrencı evınde ole bı tv olması bıraz zor:)

aynen bizim evde tv bile yok o derece:-)
 
ekreem12

ekreem12

Üye
    Konu Sahibi
aynen bizim evde tv bile yok o derece:-)

bizde tv varda arada kendılıgınden gıdıp gelıo olmaması daha ıı ama ılk zamanlarda bızımde yoktu muhabbet bol oluo sımdı pcler tel tv derken kımse konusmuo:)
 
marsharun

marsharun

Üye
bizde tv varda arada kendılıgınden gıdıp gelıo olmaması daha ıı ama ılk zamanlarda bızımde yoktu muhabbet bol oluo sımdı pcler tel tv derken kımse konusmuo:)

muhabbet bol oluyo haklısın:-)
 
ekreem12

ekreem12

Üye
    Konu Sahibi
ogrencı hayatı bitince napcaz onu merak edıorum en guzel yıllar gercı bıtmesıne daha var bu arada zonguldaktamı okuosun yoksa baska sehırdemı hangı bolum??
 
marsharun

marsharun

Üye
ogrencı hayatı bitince napcaz onu merak edıorum en guzel yıllar gercı bıtmesıne daha var bu arada zonguldaktamı okuosun yoksa baska sehırdemı hangı bolum??

bursada ing. Öğretmenligi okuyrm. Sen nerde okyn hang bölm
 


Üst Alt