Diyarbakır Çözüm Süreciyle Birlikte Diyarbakır Çöp Kutularına Yeniden Kavuşuyor Çözüm Süreciyle...

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
Diyarbakır Çözüm Süreciyle Birlikte Diyarbakır Çöp Kutularına Yeniden Kavuşuyor Çözüm Süreciyle...
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek, kent merkezinde bulunan ve yıllar önce güvenlik nedeniyle kaldırılan çöp kutuları uygulamasına yeniden başlayacaklarını söyledi. Bu çerçevede 800 çöp kova alımı için ihale yapıldığını belirten ipek, Sokaklarımıza çöp atanları uzaklarda aramayın sloganıyla temizlik kampanyası başlatıklarını ifade etti.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bugün sabah saatlerinde basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek, bir kenti sevmenin, onun sokak ve caddelerini sahiplenmekten geçtiğini belirterek, Diyarbakırlıların neden ısrarla bu kenti kirlettiklerini anlamaya çalıştık. Vardığımız sonuç, bu kentte yaşayanların kendilerini bu kente ait hissetmedikleriydi. Ait hissetmedikleri bir kente de iyi bakmıyorlardı. Zorunlu ve yoğun bir göçle gelmişlerdi ve bu durumu kabul edemiyorlardı. 'Belediye değil misiniz, biz kirleteceğiz, siz temizleyeceksiniz' sözüyle çok karşılaştık. Ancak evinde küçük bir toz parçasına bile tahammül edemeyen kadınların hemen evinin kapısında nasıl bir kirlilik unsuruna dönüştüğünü, esnafın kapısının önünde bir çöp alanı yarattığını, evlerden sokaklara yemek artıklarının, çocuk bezlerinin atılmasını içimiz acıyarak gördük dedi.
YILDA 46 MİLYON 152 BİN LİRA ÇÖPE GİDİYOR
Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde bin 188 kişinin temizlik için çalıştığını anlatan İpek, 107 çöp toplama, 22 yol süpürme aracının hizmet verdiğini ve bir günde 750 ton çöp toplandığını ifade ederek, Diyarbakır'daki belediyelerde, temizlik için yılda 46 milyon 152 bin lira harcanıyor. Acaba 46 milyon lirayla bu kentte ulaşım altyapısı, sosyal konut projeleri gibi daha birçok proje hayata geçirilebilir miydi Onlarca park yapılabilir, yüz binlerce insanın yoksulluk sorunu bertaraf edilebilir, genç kadınlarımız ve erkeklerimiz için iş alanları yaratılabilir miydi Ama biz böylesine bir bütçeyi sürekli olarak yaratılan bir kirliliğe harcıyoruz diye konuştu.
DİYARBAKIR ÇÖP KUTULARINA KAVUŞUYOR
Çözüm süreciyle birlikte, yıllar önce güvenlik nedeniyle kaldırılan çöp kovası uygulamasını yeniden başlattıklarını anlatan İpek, şöyle konuştu.
800 çöp kovası alımı için ihale yaptık. Bu kovalardan 300'ünü okullara ve kurumlara vereceğiz. Ana arterlerde elektrik direklerine de ısıya dayanıklı kompozit olarak tabir edilen 300 çöp kovasını takacağız. 200 özel tasarım çöp kovasını da cazibe caddelere yerleştireceğiz. Geçmiş yıllarda çöp konteynerleri kentin her yerinde vardı ve kent daha temizdi. Ancak güvenlik gerekçesiyle kaldırıldı. Artık güvenlik sorunu kalmadığı için çöp konteynerlerini tekrar yerleştireceğiz. Katı Atık Entegre Tesisi Projemiz nihayet onaylandı. Bu projemizle katı atıklar kaynağında ayrıştırılarak tesise ulaştırılacak. Çınar İlçemiz'in Sevindik Köyü'ne kurulacak tesisimiz, 34 milyon avroyu aşkın bir fona sahip. Bu bütçenin yüzde 78'ini AB finanse ediyor. Bu büyük tesisin 2015 yılında faaliyete geçmesini hedefliyoruz.

Kirliliğin en yoğun yaşandığı yerlerin başında okulların geldiğine dikkat çeken Başkanvekili İpek, okul yönetimlerinin temizlik konusunda daha duyarlı olmasını beklediklerini kaydederek, Okul idarecilerini temizlik konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Alacağımız çöp kovalarından 300'ünü okul ve benzeri kurumlara vereceğiz. Kampanyamızda yurttaşlarımızla birebir temas halinde olacağız. Televizyonlarda kampanya kapsamında hazırladığımız filmler dönecek radyolarda, sürekli olarak temizlikle ilgili yayınlar göreceksiniz. Diyarbakırlı yurttaşlarımıza onlar için hazırladığımız promosyon ürünleri hediye edecek, bu kenti neden temiz tutmaları gerektiğini anlatacağız. Çocuklara yönelik çalışmalarımız çok kapsamlı bir şekilde devam ediyor. Onları geleceğe temizlik ve çevre bilinci ile hazırlayacağız. Medeniyetler kenti Diyarbakır, güzel Diyarbakır, temiz Diyarbakır için hadi gelin el ele verelim. Sokaklarımıza çöp atanları uzaklarda aramayalım. Diyarbakır sokaklarını bu kentte yaşayan bizler kirletiyoruz. Lütfen sokaklarımıza çöp atmayalım. Kentimize sahip çıkalım.
 

Benzer Konular

x-scarface
Cevap
2
Görüntüleme
417
x-scarface
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
3K
Doğuş Pertez
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
406
HeiLmasTer®
ALpeRenBuGRa
Cevap
3
Görüntüleme
499
Doğuş Pertez


Üst Alt