Detaylı Custom Rom (Zip) Yükleme Rehberi

Sponsorlu Bağlantılar

Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Detaylı Custom Rom (Zip) Yükleme Rehberi
Açıklama
Malumunuz her custom rom her yükleme işlemi aynı şekilde sonuç vermeyebiliyor. Yapılan ufak bir farklılık yada fazlalık performansı etkileyebiliyor. Bunu gidermek ve her romun konusunda defalarca sorulmasını engellemek adına bu rehberi hazırlıyorum. Elbet bu konuda da defalarca sorulan sorular olacaktır. Bu yüzden baştan hatırlatayım sorunuzu sormadan önce konu içinde yada forumda arama yaptırmanızda fayda vardır. Cevap bulamazsanız yine konuyla ilgili olduktan sonra buradan yardımcı olmaya çalışırız.

Aslında bu konu altında pek sorulacak mevzu da olmaması gerekiyor. Eğer burada anlatacaklarımı yapmanıza rağmen hala ısınma, donma, takılma, bazı sistem uygulamalarında kapanmaya zorla hataları alıyorsanız yüklediğiniz rom sürümü ile ilgili bir sorun olabilir. Çok fazla ısrar etmenin de bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Zevkinize uygun onlarca rom bulabilirsiniz. Her rom, her romun üzerine sorunsuzca kurulabilir bu şekilde.

Gerekli Malzemeler
- Android Telefon
- CWM Recovery (bazı fonksiyonlar stock recovery ile de yapılabilir)
- varsa modelinize uygun kernel temizleme scripti
- yüklenecek zip dosyası
- dahili depolama alanı yoksa hafıza kartı

Varolan Romu Yedekleme
Her ihtimale karşı olası sorunda hemen eski haline döndürebilmeniz için varolan romunuzun yedeğini almanızda fayda var. Bunu CWM Recovery içerisindeki Backup and Restore kısmı altındaki Backup yada Backup to Internal SDcard seçeneklerini kullanarak yapabilirsiniz. Eğer hafıza kartı kullanıyorsanız Backup seçeneği ile yedeği harici depolama(hafıza kartı) kısmına alabilirsiniz. Hafıza kartı kullanmıyorsanız Backup to Internal SDcard seçeneği ile sdcard kısmına alabilirsiniz.

İzlenmesi Gereken Adımlar
1- Rom Dosyasının Kontrolü
Öncelikle custom romlar %90 oranla zip uzantılı dosyalar halinde bulunur. Zaten yüklemede kullanacağınız CWM Recovery zip uzantısından başkasını tanıyamayacaktır. Bu yüzden ilk dikkat etmeniz gereken şey indirdiğiniz dosyanın uzantısıdır. Bazı romların dosya isminin kendisinde yada ekstra olarak linkin sağında solunda MD5/HASH değeri verilir. Bu değer indirmiş olduğunuz dosyanın eksiksiz olarak inip inmediğini kontrol etmek amacı ile verilmiştir. Dosyanızı MD5 Checker programları ile taratıp bu değeri aldıktan sonra konudaki ile karşılaştırın. Eğer aynıysa sorunsuz inmiştir. Tek bir farklılık bile varsa dosya sorunludur.

2- Telefonun Hazır Hale Getirilmesi
Rom dosyasını indirdiniz ve kontrol ettiniz. Şimdi telefonda gerekli kontrolleri ve işlemleri yapmanız gerekli. Öncelikle şarjınızın %30 altında olmamasına dikkat edin. Yükleme fazla uzun sürmese bile olası bir problemde uğraşmanız gerektiğinde, arka arkaya yapacağınız işlemler için yetmeyebilir. Bu yüzden bu seviyeye dikkat edin. Şarjınız da tamamsa dosyayı telefonunuzun varsa dahili depolama kısmında erişimi kolay olması açısından ana dizinine kopyalayın. Dahili depolama alanı yoksa hafıza kartınızın ana dizinine kopyalayın.

eğer önemli dosyalarınız yoksa sdcard ve emmc kısmınızı rom dosyalarını kopyalamadan önce formatlayabilirsiniz. bunlar dahili depolama ve hafıza kartınızı da biçimlendirecektir. böylece daha önce kurmuş olduğunuz uygulamaların ek dosyalarını da temizlemiş olursunuz. formatlamasanız bile kendi kişisel dosya ve klasörlerinizin dışındakileri elle silmenizde fayda var.

Telefonunuzu CWM Recovery modunda açın. Eğer bunun ne olduğunu bilmiyorsanız aşağıdaki konuyu inceleyip öğrenin.
CWM Recovery Nedir | Nasıl Yükleme yapılır | Nasıl Kullanılır?

Dosyanın yüklenmesine başlamadan önce her ihtimale karşı temiz bir sistemle işleme başlamak gerekli.

3- Sistemi Yüklemeler için Temizlemek
- Bunun için tavsiyem eğer android versiyonunuz çok düşükse yani 2.3.x sürümlerinden 4.0.x custom roma geçecekseniz öncelikle 4.0.x sürümlerden birisini odin ile telefonunuza yüklemenizi tavsiye ederim. Bu mecburi değildir. Ben birçok kez odin ile yükleme yapmadan direkt custom rom yüklemesi yaptım. Ama tavsiyedir.

- Varolan sisteminizi yada yeni yükleme yaptığınız stock romunuzu temizlemek ve artıkları süpürmek için recovery menüsünden sırasıyla şu kısımlara yazdığım sırayla gelerek onaylayın;



    • advanced/wipe dalvik cache
    • advanced/fix permissions
    • wipe cache partition
    • wipe data/factory reset.
temizlikleri yaptıktan sonra sistem bölümlerini formatlamakta fayda vardır. bu alanlarda bulunan dosyaları tamamen silecektir. böylece yenilerinin yüklenmesi boş bölümlere olacaktır. format işlemlerini yaptıktan sonra cihazınızı açmaya çalışırsanız açılmayacaktır. sistem dosyaları silindiği için başlangıç yarıda kalacaktır. mounts and storage bölümüne girdiğinizde sırasıyla aşağıdaki işlemleri yazdığım sırayla uygulayıp onaylayın;



    • format /cache
    • format /system
    • format /data
dahili sdcard kısmınıda formatlamak isterseniz format /sdcard, harici sdcard kısmını formatlamak isterseniz format /emmc seçeneklerini de uygulayabilirsiniz. yalnız bu kısımlar bazı recovery sürümlerinde ters olabiliyor. uygulamadan önce dikkat etmelisiniz.

4- Eski Kernel Artıklarının Temizlenmesi
Telefonunuza daha önce çeşitli kerneller yüklediyseniz zamanla bunların bazı artıkları ve artık ayarları yeni sistem kurulumlarından sonra sorun çıkartabiliyor. Bu yüzden bunların temizlenmesi için Kernel Temizleme Scriptleri hazırlanmıştır. Bu scriptler recoveryden yüklenecek şekilde zip dosyası halindedir. install zip from sdcard seçeneği ile zip dosyası flaşlandıktan sonra işi biter ve tekrardan kernel yada rom yüklemek gerekir. Aksi taktirde sistem açılmaz. Eğer telefonunuz için bir kernel temizleme scripti varsa modelinizin kernel bölümünden bunu temin edebilirsiniz. yukarıda anlattığım temizleme işlemlerinden sonra edindiğiniz temizleme script dosyasını da cwm recovery üzerinden flaşlayın. işlem tamamlanınca direkt rom yada kernel yüklemesi yapmanız tavsiye edilir. aksi taktirde recoveryi de kaybedebilirsiniz ve tekrar cwm recovery yüklemek zorunda kalabilirsiniz.

5- Romun Yüklenmesi ve Son İşlemler
Yukarıdaki işlemler sonucunda cihazınızdaki silinebilecek herşey silinmiştir ve temizlenmiştir. şimdi rom dosyasını install zip from sdcard kısmına girerek choose zip from sdcard yada choose zipe from internal sdcard seçeneği ile seçerek yüklemeyi onaylamalısınız. yükleme işlemi biraz zaman alabilir. sorunsuz olarak biterse cihazı reboot system now seçeneği ile yeniden başlatın. ilk açılış biraz uzun(max 7-8dk) sürebilir. tam olarak açıldıktan sonra cihazınızı tekrar recovery moduna alarak ilk yazdığım wipe seçeneklerini tekrar uygulayın.



    • advanced/wipe dalvik cache
    • advanced/fix permissions
    • wipe cache partition
    • wipe data/factory reset.
temizleme işlemlerinden sonra yükleme işlemleri de tamamlandı. en temiz yüklemeyi yaparak romunuzu kurmuş oldunuz. artık test etmeye yada tadını çıkartmaya başlayabilirsiniz.

6- Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Zip dosyası yüklemelerinden sonra muhakkak advanced/wipe dalvik cache, advanced/fix permissions seçeneklerini uygulayın.
- Kernel değiştirecekseniz öncesinde Kernel Temizlik işlemleri maddesindekileri uygulamanız tavsiye edilir.
- Zip dosyası yükleme aşamasında hata alırsanız ve yükleme yarıda kalırsa cwm recovery'nizi tekrar yükleyin ve yüklemeyi tekrar deneyin.
- Zip dosyası yada custom rom yüklerken bunlara ek olarak yapılması gereken işlemler olursa bunu romun kendi konusunda yükleme kısmında belirtiriz.

Önemli Not: zip yükleme işlemlerinden sonra yüklenen romda yada dosyayla ilgili modifikasyonda meydana gelen sorunlar konu ile ilgili değildir. bunu romun kendi konusunda belirtmelisiniz. yükleme aşamasında karşılaştığınız sorunları buradan yazarak çözüm arayabilirsiniz.

Rom yüklemelerinden sonra cihazınızın açılmaması durumunda aşağıdaki konuyu inceleyiniz;
rom yükledikten sonra açılmayan, reset atan telefonlara çözümler


 
  • Beğen
Tepkiler: one_useR_0007, Morpheuz, BuqRa38 ve 10 diğerleri


zızzz

zızzz

Üye
İlk yorum benden olsun.Çok güzel ve kapsamlı bir konu hazırlamışsınız Bilmeyenler ve yeni başlayanlar için yaralı bir konu olmuş.Ben bunların birçoğunu biliyordum ama sadece kernel scriptlerini ilk defa duyuyorum ve öğrenmiş oldum. Çok teşekkürler. Konunun sabitlenmesi de ulaşım açısından güzel olmuş. Yine teşekürlerimi sunuyorum.

- - - Eklendi - - -

Bu kernel temizleme script ini ne yazarak bulabiliyoruz.
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Yaptığı İşlemler;
cache partition formatlama
Wipe Dalvik-Cache
eski modüllerin temizlenmesi
Formatting cache for Security Purpose
Wiping Dalvik-Cache for Security Purpose

Sildiği Kerneller;
- Abyss KERNEL
- CF-Root
- FLUXI Kernel
- N.E.A.K. Kernel
- Ninphetamine
- Phenomenal
- RedPillKernel
- SiyahKernel
- SpeedMod
- Void.echo

Kullanıldığı Temeller ;
- Samsung temeli olan romlar ve fw'ler.

Kullanım Şekli;
- İndirdiğiniz temizleme ve kullanmak istediğiniz kernel zipleri telefon hafızalarından birine atın
- Temizleme scriptini CWM recovery menüsünden flashlayın
- Recovery modunu restart edin
- Sonra yüklemiş olduğunuz diğer kerneli flashlaya bilirsiniz.
- Reboot ettikten sonra işlem tamamdır.

WiperV1.9 "Alternatif Kernel Temizleme Scripti"


 
zızzz

zızzz

Üye
Teşekkürler çabuk geri dönüşünüz için. Anladığım kadarıyla bu Samsung Cihazlar için bende SE Xperia X10 var oldan daha önce rast gelmedim.
 
caglar b

caglar b

Üye
gerçekten çok yararlı bir paylaşım olmuş :tşk:
 

xfurkan1

Üye
yardımınız için sağolun ama bir şey sorucam neden flashlanan romlarda pili çıkarınca soft brick oluyor iki tane romda test ettim ikisindede oldu bundan nasıl kurtulabilirim arkadaşta paranoid android var o yapabiliyormuş ben omega ve note 2 mini romlarını denedim bende oluyor acil yardım
 
Mhmmd Ali

Mhmmd Ali

Üye
Çok Sağolun İşime yaradı :oke:
 
zortezurtek

zortezurtek

Üye
edit
 
alical33

alical33

Üye
Backup to Internal SDcard seçeneği ile aldığımız yedeği daha sonra geriye nasıl yükleyebiliriz ?
 

buriboy

Üye
Tesekkurler :)
 
lale63

lale63

Üye
arkadaşım anlatımın güzel ama ben s3 mini kullanıyorum cynogenmod 10.1 yükleyince herşey normal ama sim kartı kilitliyor orijinal roma dönünce sorun kalmıyor neden acaba
 

maybek

Üye
Arkadaşlar açıklamalar için teşekkür ederim. Galaxy ace2 4.1.2 jb Türkiye kullanıyorum. Bu arada telefonum rootlu. Burada anlatılanları uygulamaya çalışıyorum telefon sürekli olarak
e:signature verification failed
uyarısı verip yarıda kalıyor. Acaba bunun nedeni ne olabilir? Teşekkür ederim
 

maybek

Üye
e: signature verification failed hatasına karşı ne yapabilirim? Yardımcı olacak olan yok mu?
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Galaxy ace2 4.1.2 jb uygun CWM Recovery bulup odinle atman gerekiyor.
 

maybek

Üye
nasıl bulabilirim. birkaç tane buldum hepsinde de aynı hatayı aldım
 
tekin_emre3874

tekin_emre3874

Üye
Hocam dediklerinizi aynen uyguladım ama telefonum sürekli reset atıyor. fabrika ayarlarına döndüremiyorum. Recovery modu açılmıyor yeni rom'da. Bir yol gösterin Allah rızası için. Telefonu yeni aldım hiç kullanamadan bozdum. Telefonum Newman k1.

- - - Eklendi - - -

Hocam dediklerinizi aynen uyguladım ama telefonum sürekli reset atıyor. fabrika ayarlarına döndüremiyorum. Recovery modu açılmıyor yeni rom'da. Bir yol gösterin Allah rızası için. Telefonu yeni aldım hiç kullanamadan bozdum. Telefonum Newman k1.
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Hocam dediklerinizi aynen uyguladım ama telefonum sürekli reset atıyor. fabrika ayarlarına döndüremiyorum. Recovery modu açılmıyor yeni rom'da. Bir yol gösterin Allah rızası için. Telefonu yeni aldım hiç kullanamadan bozdum. Telefonum Newman k1.

- - - Eklendi - - -

Hocam dediklerinizi aynen uyguladım ama telefonum sürekli reset atıyor. fabrika ayarlarına döndüremiyorum. Recovery modu açılmıyor yeni rom'da. Bir yol gösterin Allah rızası için. Telefonu yeni aldım hiç kullanamadan bozdum. Telefonum Newman k1.


Kardeş bu konu sadece samsung için anlatılmıştır, kısmen yakınlılık gösteren cihazlarda var tabiki ancak sizin cihaz çok farklı bir flash anlatımı ve dosyası var..

Burdaki alıntı sana yardımcı olacaktır ama daha fazla yardımcı olamam bu konuda

1. SÜRÜCÜLERİ YÜKLEME


a. Yan taraftaki linkten içinde sürücüleri barındıran flash programını indirin. İndirdiğiniz dosyayı herhangi bir yere çıkarın. Alternatif link:
b. Bilgisayarım simgesine sağ tıklayıp yönete gelin. Açılan pencereden Aygıt Yöneticisi'ne tıklayın. Kapalı halde olan ya da pili çıkartılmış durumda olan telefonunuzu USB kablosu aracılığıyla bilgisayarınıza bağlayın.
c. Aygıt Yöneticisi'nde The MTKxxx şeklinde yazan aygıtı bulun, sağ tıklayıp sürücü güncelle şeklindeki yazıya tıklayın. Not: The MTKxxx yazısı kısa bir süreliğine görünecek, yetişemezseniz USB kablosunu çıkarıp takın. İşlemleri baştan yapın.
d. Çıkarttığınız dosyaya gidip \new usb driver\2K_XP_COM\ klasörünü seçin. Sürücüyü kurun, karşınıza bir uyarı çıkarsa kabul edin.
e. Sürücü kurulduktan sonra telefonunuzun USB kablosunu bilgisayarınızdan çıkarabilirsiniz.

Not: İndirdiğiniz dosyadaki Windows 7 64 bit sürücüsü çalışmamaktadır. İşlemi ya 32 bitlik bir bilgisayarda yapın ya da zopo zp300 usb driver şeklinde arama yapıp o sürücüleri yükleyin.

2. CWM RECOVERY KURMA


a. Yan taraftaki linkten dosyayı indirin. İndirdiğiniz dosyayı herhangi bir yere çıkarın.
Alternatif link:
b. Bir önceki işlemde indirdiğiniz flashtool programını açın, Scatter loading file yazan yere tıklayın indirdiğiniz dosyadan çıkan MT6577_Android_scatter_emmc.txt adlı dosyayı seçin.
c. Telefonunuz bu aşamada bilgisayara USB kablo ile bağlı, kapalı ama pili çıkarılmış vaziyette olsun. Pil yuvadaki metal bağlantı yeriyle temas halinde olmasın yeter.
d. Programdaki "Download" tuşuna basın, gelen ekranda "Yes"e tıklayın hemen ardından pili yerine oturtun. Sürücü yüklemesi yeniden başlarsa windows güncellemesine hayır deyin, programdaki işlem kısa sürede tamamlanacaktır. İşlem bitince bilgisayar ekranında büyük yeşil bir daire çıkıp sizi uyaracak. Artık telefonunuzu bilgisayardan ayırıp telefonu açarken "Ses açma ve power" tuşlarına aynı anda basılı tutarak recovery menüsüne ulaşabilirsiniz.

1. ve 2. İşlemleri içeren videolu anlatım
[video=youtube;0YCfdUPKSmc]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0YCfdUPKSmc[/video]



3. CUSTOM ROM KURMA


a. Altta listesi bulunan romlardan dilediğinizi indirin.
b. Telefonunuzu kapatın. "Ses açma ve power" tuşlarına aynı anda basılı tutarak recovery menüsüne girin. Not: Her ihtimale karşı mevcut romunuzun yedeğini almanızı öneririm. Backup satırına gelip işlemi yapın.
c. Yedek oluşturulduktan sonra telefonu yeniden başlatıp recovery menüsüne tekrar gelin.
d. "Install zip from sdcard" satırına gidin.
e. Hafıza kartındaki rom dosyasını bulup seçin.
f. Karşınıza çıkan ekranda aşağıya inip "Yes - Install..." şekindeki yere gelip seçimi yapın.
e. "Install from sdcard complete" yazısını gördüğünüzde işlem tamamlanmıştır.
g. Geri dönüp "Reboot" seçeneğiyle telefonu yeniden başlatın.

Not: Yeni bir rom yüklemeden önce recovery menüsünde "Wipe data/factory reset" ve "Wipe cahce" adımlarını da kullanıp önceki romdan kalan bilgileri silmeniz daha sağlıklı olacaktır.
 
tekin_emre3874

tekin_emre3874

Üye



Kardeş bu konu sadece samsung için anlatılmıştır, kısmen yakınlılık gösteren cihazlarda var tabiki ancak sizin cihaz çok farklı bir flash anlatımı ve dosyası var..

Arkadaşım verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. ben zaten usb ile telefonu bilgisayara gösteremiyordum. Senin anlattığın şekilde yapınca pc tanıdı. telefonu kurtardım çok şükür. Ama senin verdiğin scatter mt6577 için olduğundan ben kendi indirdiğin ROM'un mt6588 scatter'ini yükledim sorun halloldu. Hem türkçe menü destekleyen bir rom yüklemişim. Allah'IN işi. Emekleriniz için teşekkür ederim. saolun varolun.
 
muratena

muratena

Üye
teşekkürler yeni ögrenenler için faydalı bir bilgi
 
The Shadow

The Shadow

Üye
nasıl bulabilirim. birkaç tane buldum hepsinde de aynı hatayı aldım
ana konu da cwm 6 var onu flashla bu arada performance rom kurmayacaksan rusya jb si flashla odinle o daha stabil :oke:
 

Benzer Konular



Üst Alt