Arkadaşlar yüce dinimiz İslam da dahil olmak üzere bütün din ve inanışların özünde "niyet" vardır.
Burada kastettiğim şey "sözde niyet" değil elbette "özde niyet".
Yorumlara baktım, kimileri şöyle dersem şöyle olur, böyle yaparsam böyle olur; öyle dersem olmaz böyle dersem olur demiş.
Eğer dini şekilciliğe indirgerseniz maalesef ülkemizde ve bu Ortadoğu coğrafyasında olduğu gibi din daima insanları sömürmek, yönlendirmek için birileri tarafından siyaset malzemesi yapılır.
Niyet Yaradan'ı anmaksa; "Allah" da deseniz, "Tanrı" da deseniz bir farkı yoktur.
"Her şeyi bilen ve duyan"ı zaten şekille kandıramazsınız, o niyetinizi görür.
Niyetiniz belli ise, Yaradan'ın gözünde O'na ulaşma şeklinizin çok bir önemi yoktur.
Hangi din, inanç ve mezhepte olursa olsun ibadetlerin amacı; Allah'a ulaşmak, ona layık bir kul olmak, iyi insan olmak, O'nun sevgisine mazhar olmaktır.
Kimi beş vakti kaçırmaz, alnı secdeden kalkmaz, her sene hacca gider; ama bir fakire yardım eden, bir yaralının elinden tutan kadar sevap kazanamaz belki Yaradan'ın huzurunda... Bunu bilemezsiniz... İnsanın içi fesat olduktan sonra, şekli ve görüntüsü oldukça aldatıcı olabilir.
Elbette şeklen de yerine getirin her emri, ama bunu yaparken özünü görerek yapın.
Kimsenin Yaradan nazarında ne durumda, hangi konumda olduğunu kimse bilemez.
Kimse yanlış anlamasın, bunlar benim düşüncelerim.
Bana göre dinin, inancın ve ibadetin gösterilmeye ihtiyacı yoktur, reklamı yapılmaz, şekle indirgenmez.
Yaradan ile kul arasındadır.
"Kuşkusuz her şeyi gören ve duyan" için yapıyorsun ibadetini; fotoğraflarla, dev afişlerle veya konuşmalarla etrafa sergilemeye, bundan medet veya çıkar ummaya gerek yok. Böyle bir şey olmamalı da zaten. Sonuçta değerlendirecek olan Yaradan'dır.
Gelin görün ki; din konusunda hep kulaktan dolma yetişiyoruz; dinle ilgili en ufak bir şey söyleyenin peşinden gidiyor, ağzının içine bakıyor, her dediğine inanıyoruz. Bu da dini art niyetli kullananlar tarafından içi temiz, özü temiz insanların sömürülmesiyle sonuçlanıyor.
Düşünmüyoruz, sorgulamıyoruz. Ve maalesef bu tür art niyetli insanların peşinde daha dindar olacağız derken dine en büyük zararı veriyoruz.
Yaradan her insana "akıl" vermiş ve "oku" demiş.
Lütfen okuyalım, aklımızı kullanalım, özünü ve demek istenileni öğrenelim.
Sadece din değil, her alanda kendimizi yetiştirelim.
Kimsenin kopyası yada klonu olmayalım.
Hayata dair kendi fikirlerimiz, düşüncelerimiz, duygularımız olsun.
Ancak bu şekilde "birey" olabiliriz.
Saygılarımla.