Cep telefonları artık kapanmayacak..

Sponsorlu Bağlantılar

Karahasan

Karahasan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Cep telefonları artık kapanmayacak..
Cep telefonları 5 TL'ye 3 ay açık kalacak
1 Nisan'dan itibaren faturasız telefon hattına 5 TL'lik yükleme yapılan hat 3 ay, 10 TL'lik yükleme yapılan hat 6 ay açık kalacak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, ''Kontörden para birimine geçiş çok önemli bir tüketici hakkı ve tüketici menfaati. Tüketici görüşmesinin tutarını ve kalan konuşma süresini TL olarak bilecek'' dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonu operatörlerinin 1 Nisana kadar ''ön ödemeli görüşmelerde kontör yerine para birimi uygulaması''na geçeceklerini hatırlattı. 1 Nisan'dan itibaren faturasız telefon hattına 5 TL'lik yükleme yapılan hat 3 ay, 10 TL'lik yükleme yapılan hat 6 ay açık kalacak
Kontör uygulamasının ''muamma'' olarak nitelendiren Acarer, hiç kimsenin kontörü tam olarak tarif edemediğini söyledi. Yapılan düzenlemeyle cep telefonu ile yapılan görüşmelerin 1 Nisandan itibaren kontör olarak değil TL olarak tanımlanacağını dile getirenAcarer, şunları kaydetti:
''Kontörden para birimine geçiş çok önemli bir tüketici hakkı ve tüketici menfaati. Tüketici görüşmesinin tutarını ve kalan konuşma süresini TL olarak bilecek. İstenirse, görüşme bedellerinin detayı 6 ay öncesine dönecek kadar verilecek. Faturalı hatlarda bu mümkündü, ön ödemeli hatlarda bu yoktu. Ön ödemeli hatlara da bunun getirilmesi son derece önemli.''
HATLARA EN AZ 5 TL YÜKLENECEK
Ön ödemeli hatların 3 ay içinde 100 kontör yüklenmemesi durumunda 1 ay süre ile aramaya kapatıldığını, 1 aylık sürede yükleme yapılmaması durumunda ise kullanıma kapatıldığını hatırlatan Acarer, vatandaşlardan gelen talep üzerine bu konuda bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Operatörlerin aboneleri, en az yaklaşık 20 TL tutarında 100 kontör almaya zorladıklarını anlatan Acarer, şöyle konuştu:
''Aldığımız Kurul kararına göre, 1 Nisandan itibaren ön ödemeli hat kullananların 3 ay içinde yükleme yapmaları gereken miktar 5TL olacak. Abonelerin 10 TL ve üzeri yükleme yapmaları veya bu abonelere 10 TL ve üzeri transfer edilmesi durumunda hatların aktif kullanılabildiği süre 6 ay olacak.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Kullanıcılar ön ödemeli hatlara yükleme yapmasının ardından, işletmeci tarafından ücretsiz olarak gönderilecek mesajla, şebeke içi ya da şebeke dışı yapılacak görüşmelerin tarife dakika ücretleri ile SMS ve MMS birim ücretleri hakkında bilgilendirilecek.
Ön ödemeli hat kullanıcıları, her bir hizmeti kullanmalarının ardından aldıkları hizmete yönelik olarak kullanım miktarına (saniye ve adet), kullanım tutarına (TL/Kr) ve kalan tutara (TL/Kr) ilişkin bilgilendirme mesajını ücretsiz alabilecek.
Abonelerin en az son altı aylık kullanım detayı bilgilerini alabilmelerine ve ön ödemeli hat abonelerinin aylık kullanım detayı bilgilerini SMS, çağrı merkezi gibi yollarla talep edebilmelerine imkan sağlanacak. Ayrıca abonenin talep etmesi halinde posta yoluyla bu kullanım detayları gönderilebilecek. Aboneler, kullanım detayı bilgilerine, gerekli güvenlik tedbirleri sağlanarak, internet üzerinden de ücretsiz olarak erişebilecek.
ACİL ARAMALAR İÇİN 5 LİRALIK KARTLARIN DA PİYASAYA SÜRÜLMESİNİ İSTİYOR
Tüketiciler Birliği, GSM operatörlerinin acil aramalar için 5 liralık kartları da piyasaya sürmesini istiyor.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Nisandan itibaren cep telefonlarında kontörün yerine kuruşla görüşmenin geleceğini söyledi.
Bu yeniliğin tüketicinin lehine olacağını ifade eden Kaya, vatandaşların ön ödemeli görüşmelerde daha karlı olacağını belirtti.
Kaya, mevcut uygulamada GSM operatörlerinin fiyatlandırmasının farklı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
''Örneğin bir firmanın ücretlendirmesi 6 saniyede 1 kontör şeklinde oluyor. Yani 6 saniyelik görüşmeye de 60 saniyelik görüşmeyede aynı ücreti ödüyorsunuz. 66. saniyede ikinci kontör alınıyor. Kuruşa geçince konuştuğunuz kadar kuruş ödeyeceksiniz.

Ayrıca parça kontör satışı duracak. Gece saatlerinde 20 liralık 100 kontöre 25-30 lira ücret ödenmesi son bulacak. Şimdilik tüketici aleyhine bir durum görünmüyor ancak ülkede getirilen her güzelliğin maliyet getirdiği unutulmamalı.''
Uygulamanın başlayacağı 1 Nisandan itibaren gizli zam olabileceğini, firmaların farklı ücretlendirmeye gidebileceğini belirten Kaya, ''6 saniyede bir kuruş alınması uygulamasında değişiklik yapıp, tüketiciden fazla kazanç sağlama yoluna gidebilirler. Biz 1Nisandan itibaren her şeyi yakından takip edeceğiz'' dedi.
Kaya, ön ödemeli görüşme yapanlar için kolaylık sağlanmasını da isteyen Kaya, ''Acil aramalar için 5 liralık kartların da çıkarılmasını bekliyoruz. Bir kişi acil olarak bir yeri aramak isteyecek ve cebinde sadece 5 lirası var. 20 liralık kart alamayacağı için görüşme yapamayacak. Bu kişinin görüşebilmesi için 5 liralık kartlara ihtiyaç olacak'' diye konuştu.
TÜKETİCİNİN ''KONTÖR MÜCADELESİ'' SONUÇ VERDİ
Tüketicilerin Birliğinin girişimleri üzerine, 1 Nisan tarihinden itibaren, vatandaşlar iletişim hizmetlerinde kontör yerine görüşme ücretini dakika ve saniye olarak satın alıp, aynı şekilde kullanacak.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabit ve cep telefonu operatörlerinin uyguladığı kontör sisteminin, bu firmaların çoğuna haksız kazanç sağladığını, tüketicinin de zarara uğradığını iddia etti.
Dinç, Tüketiciler Birliği olarak, bu konudaki ilk şikayeti 2003 Mayıs ayında Telekomünikasyon Kurumu'na yaptıklarını, verdiklerihukuk mücadelesinden 2009 Ekim ayında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) nihai kararı vermesiyle sonuç aldıklarınısöyledi.
BTK'nın verdiği 6 aylık süreyi iletişim kuruluşlarının sonuna kadar kullandıklarını ve ''kontörden paraya geçme'' kararını 1 Nisanda uygulama kararı aldıklarını, bu da reklamlarıyla ''bu kararı kendi istekleriyle vermişler gibi'' duyurmaya başladıklarını söyledi.
Bunun Tüketiciler Birliğinin, dolayısıyla Türk tüketicisinin bir başarı, kazanımı olduğuna dikkat çeken Dinç, şunları kaydetti:
''1 Nisan tarihinden itibaren, iletişim hizmeti sağlayan şirketler kafa karışıklığına, tüketicinin mağduriyetine neden olan kontör sisteminden para sistemine, yani gerçek zaman sistemine geçiyor. Kontörü 15 saniye yapan da 60 saniye kabul eden firma da vardı.
Şirketler haksız kazanç elde ediyordu. Yani bir kontör, bazı firmalarda 15 saniye, kiminde 40 saniye, kiminde ise 60 saniyeydi. Ancak vatandaşın bundan haberi yoktu, çünkü vatandaş yeterince bilgilendirilmiyordu, bilgilendirilmek istenmiyordu. Artık herkes, kontör yerine görüşme ücretini dakika ve saniye olarak satın alıp, yine aynı şekilde kullanacak.''
''Bu bir modern soygun'' olduğunu iddia eden Dinç, ''Artık bu dönem kapanıyor, vatandaş 15 saniye konuşup, bir dakika sandığı ancak daha az süre uygulanan bir kontör ödemek zorunda kalmayacak. Artık 30 saniyelik kontör yükleyip bu satın aldığımız 30 saniyeyi 30 saniye kullanabileceğiz'' dedi.
TÜKETİCİ ŞİMDİ DE ''FARKLI BİR OPERATÖRÜ ARIYORSUNUZ'' UYARISI İSTİYOR

Kontör mağduriyetinin sona erdiğini ancak operatörler arası numara taşıma nedeniyle, vatandaşın, aradığı numaranın diğer operatöre geçtiğinin kavrayamadığını, bu nedenle abonelerin yüksek faturalarla karşılaşabildiğini vurgulayan Dinç, şöyle devam etti:
''Şuan, farklı operatör arandığında, sadece bip sesi uyarısıyla karşılaşılıyor. Bu uyarıyı çoğu kez vatandaşlar fark edemiyor ve'kendi operatörüm' diye başka operatöre geçmiş bir telefonla saatlerce görüşüyor. Bu nedenle fatura da bir hayli şişiyor.
Bize öyle başvuruyor yapılıyor ki, kişiye 2 bin lira fatura geliyor. Bir kaç milyar cep telefonu faturasıyla neye uğradığını şaşıran bu kişiler ise ya da inşaatta çalışan işçi ya da sabit gelirli memur oluyor. Bunun için ilgili kurumlara, tüketicinin bu mağduriyetinin önlenmesi için, farklı operatöre geçen numaralar aranırken 'şuan farklı bir operatörü arıyorsunuz' şeklinde sesli uyarı dinletisi konulması gerekiyor. Yoksa mağduriyetler, şirketlerin ise haksız kazançları devam edecek.''
 
  • Beğen
Tepkiler: er7705, Anıl Umut ve izmirligenc


izmirligenc

izmirligenc

Üye
cok iyi tesekkurler bu onemli guzel bilgi icin
 
er7705

er7705

Üye
benim anlladığım olay transferle süre uzayacak diyo zaten vodafone ve aveada var türkcelde yoktu
1 nisan sonrası türkcelde yıne transferle süre uzamaz diyo kendi sayfasında demekkı bu kurulun baglayıcı bı yanı yok
 

Benzer Konular



Üst Alt