Çay bazı kanserlerden koruyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Çay bazı kanserlerden koruyor
Günde 5/6 fincan çay içmek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor.

Havaların soğumasıyla birlikte fazla tüketilen çay ve kahvenin aşırı tüketimine karşı uzmanlar uyardı. Diyetisyen Afife Aydemir, “Sağlıklı yetişkin bireylerde günde 1/2 fincan kahve, 5/6 fincan çay tüketilmesi vücut için yararlıdır” dedi. Ayrıca Aydemir, kahve tüketimine karşı dikkatli olunmasına dikkat çekerken çayın ise kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiğini belirtti.

Aydemir, başlıca kafein kaynağının çay ve kahve olduğuna dikkat çekerek “Kahvenin yaklaşık yüzde 1,2’si kafeindir. Bazen içilmeden dökülse de hepimiz gün içinde kim bilir ne miktar kafein almaktayız? Başlıca kafein kaynağı çay ve kahvedir. Kafein kola gibi gazlı içecekler tat vermesi için de eklenmektedir. Ayrıca çikolata’da keyifli bir kafein kaynağıdır. Genel kural bir fincan kahve için 7 gram kavrulmuş ve çekilmiş kahve kullanmaktır. Kahvenin yaklaşık yüzde 1,2’si kafeindir, bu hesaptan yola çıkarsak 84 mg kafein yapar” dedi.

Kafeinin bağımlılık yaratacağını kaydeden Diyetisyen, kafeinin vücuda etkilerine yönelik ise şöyle konuştu:

“Kafein merkezi sinir sistemine etki ederek beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırıp stimulan(uyarıcı) etki yapar. Bu uyarıcı etki bizi uyanık tutar, 6 saat olan yarılanma süreci ile tekrar içme ihtiyacı doğar. İşte bağımlılık bununla başlar. Neyse ki sigara, içki bağımlılığından bahsetmiyoruz, çok daha masum ve hatta birçok durumda faydalı olarak değerlendirilebilecek bir bağımlılık. Kafeinin vücutta kalma süresi oldukça uzundur. Saat 18.00'de 200 mg kahve içseniz saat 24.00’de kafein miktarı 100 mg etkisini devam ettirir. Kahve çok fazla alınırsa çarpıntı, tansiyonda yükselme ve uykusuzluk yapar. Özellikle günde çok fazla kahve içenler bu olumsuz etkiyi yok etmek ve kahve keyfine varabilmek için kafeinsiz kahveyi tercih ederler.”

Çay diş çürümesini engelliyor

Çayın sudan sonra en çok tüketilen içecek. Sebze, meyve, pekmez ve kırmızı şarapta bulunan flavanoidler bakımından zengin bir içecek olan çay bu yüzden kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.

Yapılan çalışmalarda çay flavonoidlerinin güçlü antioksidan özelliğinden dolayı hücre ve dokuları serbest radikallere karşı koruyabileceğini gösterdi. Çayın etken maddelerinde epigallokateşingallat (EGCG) metabolizmayı hızlandıran bir molekül. Özellikle yeşil çay bu özelliğinden dolayı fiziksel aktivite ile birlikte metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca çay içenlerde diş çürükleri ve böbrek taşı daha az görülüyor.
 
Esendağlı

Esendağlı

Üye
Çay içun da:)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt