Botoks Hakında Doğrular.Yanlışlar

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
Botoks Hakında Doğrular.Yanlışlar
Vücudumuzun en büyük organı ve kalkanı olan cildimiz hayatımız boyunca çeşitli etkilere maruz kalır. Cildimizin doğal ve genetik mirasımızın belirlediği bir yaşlanma süreci vardır. Ancak ortadan kaldıramadığımız bir etken olan yerçekimi nedeniyle cildimiz zaman içinde sarkar ve sarkmaya bağlı katlanmalar oluşur. Cildin yaşlanmasını hızlandıran diğer bir etkende güneştir. Güneş cildin elastik yapısını bozar ve kendi kendini yenileme kapasitesini azaltır. Tüm bunlara rağmen yüzdeki yaşlanmayı en çok hızlandıran şey aşırı mimik kullanımıdır. Yüz ifadesini oluşturan mimik kasları cildimizi çekerek ve bırakarak zamanla artan mimik çizgilerini oluşturur. Oluşan bu mimik çizgileri ile mücadele de savunmasız değiliz. En büyük yardımcımız Botoksu yakından tanıyalım. Doğru bilinen yanlışları öğrenelim ve aydınlanalım.


Botoks nedir? Bir yılan zehiri midir?

Hayır! Botoks yılan zehiri değildir. Bir bakteriden, ki bunun adı ‘’Clostridium Botulinum’’ dur, elde edilen ve kasların sinirler tarafından uyarılmasını geçici bir süre engelleyen bir tür toksindir. A,B,C1,C2 ,D E,F,G olmak üzere 8 ayrı çeşidi bulunur; Botoks A kozmetik amaçlı kullanılan protein esaslı ilaç tipidir.


Toksin nasıl İlaç oldu?

1949 yılında toksinin, kasları nasıl etki ettiği anlaşıldı. 1953 yılında, botulinum toksinin çok az bir miktarının spastik kaslara enjekte edilmesiyle, felçlilerdeki kas spazmlarının düzelebileceği gösterildi. 1960 lı yıllarda Göz hastalıkları alanında şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlandı. Şaşılık, göz çevresi kas seyirmeleri ve tiklerinde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, hastaların göz çevresindeki kırışlıklıklarında azaldığı tespit edilerek, 80'lerin başında botulinum toksin'in kozmetik amaçlı kullanımı ile ilgili ilk bilimsel makaleler yayınlanmaya başlandı. 1989 yılında Botoks Amerika’da piyasa çıktı; 1995 yılında Türkiye’ye geldi. Bugün Amerika ‘da yapılan kozmetik uygulamalar arasında 1. sırada yer almaktadır.


Botoks nasıl etki ediyor?

Gülmek, ağlamak ve kızmak; insanoğlunun duygularını ifade etmek için kullandığı en sık mimiklerdir. Bu ifade ve mimiklerin tümü bir gün gelir kırışıklık denen dert olarak karşınıza çıkar. Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar.
O halde, mimik kaslarının hareketinin azaltılması, ortaya çıkan kırışıkları da azaltacaktır. Botoks enjeksiyonları hedeflenen kas kitlesi içine yapılarak, kasların hareketleri kontrol altına alır, mimik çizgilenmelerini azaltır.

Botoks nerelere uygulanabilir?

En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler, alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Bu şekilde yorgun, yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır.

KAZ AYAKLARI (Göz kenarlarında oluşan kırışıklıklar)
KAŞ ÇATMA KASLARI
ALIN KIRIŞIKLIKLARI
KAŞ KALDIRMA
DUDAK ve BURUN ÜSTÜNDEKİ İNCE KIRIŞIKLIKLAR
ÇENEDEKİ ÇUKURLUKLAR
TERLEME TEDAVİSİ (Koltukaltı, El ve Ayak)





Bende Botoks yaptırmak istiyorum!

Herkes botoks yaptırabilir mi? diye merak edenler olabilir. Botoks ancak, doğru ellerde, doğru bölgelere uygulandığında tatmin edici sonuçlar yaratan bir ilaçtır. Henüz çizgilenmeleri başlayan, çok hafif olgularda ve oldukça derinleşmiş mimik kırışıklıkları olan kimselerde Botoks mucize yaratmaz. Zaten düşmemiş olan bir kaşı kaldıramaz ve ya yüz germe gerektiren bir kimsede yeterince etkisini gösteremez. Çok derinleşmiş çizgilerde botoks ile kas hareketini azaltıp, lazerle cilt yenileme ve cerrahi operasyonlar alternatif olarak, kombine kullanılmalıdır.

Botoks kimlere yapılamaz?

Kas-sinir hastalıkları, Myastenia Gravis gibi nörolojik hastalıkları olan kişilere uygulanamaz. Bazı antibiotikleri (aminoglikozidler gibi..), antienflamatuarları, kas gevşeticileri (tubokürarin tipi kas gevşeticiler..) alan hastalara uygulanmaması önerilir. Aspirin kullanımı kanı sulandırdığından, uygulama sonrasında morluk ve şişlikler olabilir. Hamilelerde ve bebeğini emziren kadınlarda ne derece güvenli olduğu bilinmediğinden bu dönemlerde yapılması önerilmez.

İğneden korkuyorum! Botoks yaptırmasam da, botoks etkili kremleri sürsem işe yarar mı?


Öncelikle iğneden korkmanıza gerek yok; çünkü bunlar neredeyse iğnecik! Nasıl yani? Zaten uygulama öncesinde, uygulama yapılacak sahalara sürülen bir lokal anestezik yani uyuşturucu etkili krem ile iğneleri duymanızın olanağı yok. Hatta işlem esnasında özel soğutucu başlıklı cihazlar ile herhangi bir ağrı acı hissetmenize olanak kalmıyor.
Ama yine de krem sürmek istiyorum derseniz; Ne yazık ki cevabım Hayır! Tabiî ki sürebilirsiniz ancak bu kremlerden, bir Botoks enjeksiyonu etkisi beklemeyin. Zaten kremlerin ciltten emilimi %10 düzeyinde iken, cildinizi nemlendirmenin ötesine gitmeyen bir etkisi haricinde mimiklerinizi azaltmayacaktır. Çünkü Botoks kas içine zerk edilen bir ilaçtır ve bir kremin kas içine geçmesi olanaksızdır. Ancak şu var ki, botoks uygulamanızın etkinliğini korumak isterseniz, bu tip kremlerin uygulama sonrasında katkıda bulunduğu söylenebilir.

Botoks yaptırdıktan sonra hemen anlaşılır mı?

Uzun zamandır düşündünüz, doktora gittiniz ve nihayetinde beklenen an geldi. Şimdi botoksumu yaptıracağım veee çizgilerim yok olacak! Bunun için 3-4 gün beklemeniz lazım! Aslında bu süre hafif bir geçiş dönemi etkisiyle, ani bir değişikliği de önlüyor; bir avantaja dönüşüyor! Klinikten çıktığınızda ‘Botokslu’ denilmiyor. Botoksun kas liflerindeki etkisi 72 saatte başlayıp 14. gün maksimum etkisine ulaşıyor. Uygun bir enjeksiyon sonrasında sizi görenler canlı bakışlarınız ve dinamik ifadeniz nedeniyle iyi dinlendiğinizi ve mutlu olduğunuzu düşünüyorlar.

İfademi kaybedip, şaşkın bakışlara sahip olma riskim var mı?

Hayır yok! Doğru ellerde, uygun dozlarda yapılan uygulamalar sayesinde son derece yüz güldürücü sonuçlar alabilirsiniz. Botoksun ilk uygulanmaya başladığı zamanlarda, bunu yaptırmanın ayrıcalığının belli olması amacıyla yüksek doz enjeksiyonlar ile herkesde aynı ifade ya da ifadesizlik yaratılıyordu. Bu doğru! Ancak günümüzde değişen estetik ve güzellik anlayışıyla birlikte, kişiye özel, doğal görünümlü, sadece kusurların giderildiği yaklaşımlar ile ifadenizi kaybetme riskiniz yok.

Botoks yaptırdıktan sonra yüzümde şişlik ve ya hissizlik olur mu?

Botoks bir dolgu maddesi değildir. Bu nedenle uygulandığı yerde herhangi bir şişliğe neden olmaz. Hissizlik olayı ise söz konusu değildir. Çünkü botoksun etki ettiği kaslar, motor sinirleri etkileyerek hareket kontrolünü sağlarlar. Duyu sinirlerinin liflerine herhangi bir etkisi olmaz, hissinizde bir değişiklik olmaz.


Botoks yaptırdım ertesi gün ne olur?

Botoksun etkisi ertesi gün görülmez. İlaç 3. gün etkiye başlar, en iyi görüntü 2.veya 3.haftadan sonra gözlemlenir. Bu dönemde yapılacak kontrollerinizde uygun dozajlama ve rötuşlar yapılarak ideal sonuçlar ortaya çıkar.


B otoks yaptırsam aynı gün çalışabilir miyim ?

Botoks iş kaybına neden olmaz. Uygulamadan hemen sonra çalışabilir, günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.


Yıkanabilir miyim?


Evet birkaç saat sonra yıkanabilirsiniz. Özel bir rejimi yoktur. Hemen uygulamadan sonra bir şeyler yer ve içebilirsiniz.


Botoksun kozmetik etkileri nelerdir?


Botoksun en bilinen kullanımı, mimik kaslarının kötü ve aşırı kullanımına bağlı kırışıklar içindir. Onun dışında yüz asimetrisinin düzeltilmesi, gülme estetiği, kaş kaldırma, yüz ovalini oluşturma, dudak şekillendirme, burun ucu kaldırma ve aşırı terleme diğer estetik kullanımları arasındadır.
Botoksun kozmetik uygulamalar dışında, istemsiz göz ve yüz seyirmeleri, şaşılık, kuru göz, yüz felci ve spastik kasların rahatlatılması gibi problemlerde kullanım alanı mevcut olup; ilgili problemin uzmanı ile başarılı uygulamalar yapılabilmektedir.


Botoks kimlere uygulanır?


Botoks için yaş aralığı oldukça geniştir. Tıbbi tedavi amaçlı olarak çocukluk yaşlarından itibaren kullanılabilse de, kozmetik amaçlı olarak 25 yaşından itibaren kullanımını önermekteyiz. Erken yaş gruplarında çizgilerin oturmasını engelleyen bir önlem olarak, orta yaş gruplarında ise tedavi edici özelliğinden faydalanmak üzere kullanmaktayız.
Botoks yaptıracak kişide bir sinir-kas hastalığı olmamalıdır. Kan pıhtılaşmasını azaltan ilaçları kullanan kişilerde morarma artacağı için ilacın kesilmesinden sonra botoks yapılmalıdır.


Botoks dudaklarımda ve yanaklarımda uygulanabilir mi?



Dudak, yanak ve elmacık bölgelerini şekillendirmek için tercih edilen yöntem botoks değildir. Bu bölgeler dolgu maddeleri ve ya yağ enjeksiyonları ile şekillendirilir. Dolgu maddeleri, botoksla çok sık karıştırılmaktadır. Ancak farklı etkilere sahiptir. Muhtemelen, çok sık birlikte uygulandıkları için, tabiî ki farklı bölgelere, böyle bir algı gelişmiş olabilir.
Botoksun dudak şekillendirme amaçlı kullanıldığı bölgeler, Marionette çizgileri adını verdiğimiz, dudağın her iki kenarından aşağıya doğru inen ve üzgünlük ifadesi veren çizgiler ve dudak üzerindeki ince çizgilenmelerdir. Marionette çizgilerinide son derece başarılı sonuçlar verse de, üst dudak üzerindeki ince çizgilerde dolgu ve fraksiyonel lazer gibi uygulamalar ile desteklemek yerinde olacaktır.

Botoksun etki süresi ne kadardır?


Ortalama 4-6 aylık bir etki süresine sahiptir. Yapılacak ilk uygulamada etki 4-5 ay gibi bir süre içinde sonlanacak; tekrarlayan uygulamalarda ise bu süre 6-8 ay gibi artarak devam edecektir.


Botoksun etki süresi uzatılabilir mi?


Etki süresi, kas uyumu geliştiği zaman uygulama araları açılır ve bazı bölgeler için endoskopik cerrahi işlemler ile kalıcı hale getirilebilir.


Botoks uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?

Hayır! Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner. Tedaviye devam ettiğiniz sure kırışıklıklarınızın ilerlemesini durduran etkili bir korumadır.

Botoks yeni kırışıklıklara yol açar mı?

Hayır! Botoks uygulamasından sonra, kişiler kırışıklıklarına önceden olmadığı kadar dikkatli baktıkları için böyle zannedilmektedir. Ayrıca, kaşlar doğal görünümüne göre çok fazla kaldırıldığı takdirde böyle bir durum görülebilir. Bu, kişinin kendi tercihi ile oluşan bir durumdur.


Botoks nasıl uygulanır?



Uyuşturucu krem ya da soğuk uyuşturma yöntemleriyle cilt yüzeysel olarak uyuşturulur. Önceden saptanmış noktalara çok ince uçlu iğnelerle uygulama yapılır.
Botoks uygulamasının ardından bölgeye buz uygulanması olası şişlik veya rahatsızlıkları azaltır. Tedavinin tümü yaklaşık 10-15 dakika sürdüğünden normal yaşama hemen dönülebilir. Ancak yatma pozisyonuna geçmek için 4-6 saatin geçmesi beklenmelidir. Botoksun çevresindeki kaslara dağılmaması için Botoks uygulanmış bölgenin ovuşturulmaması gerekir.


Botoksun yan etkileri nedir?



Doğru teknik ile yan etki son derece azdır. Zaman zaman asimetri görülebilse de tekrar dozuyla düzeltilmesi mümkündür. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde morluk oluşabilir.


Botoks’un uzun ya da kısa vadede zararlı etkileri yok mu?

Botoks, Clostridum Botulinum bakterisinden üretilen protein esaslı bir ilaçtır. 20 yılı aşkındır kullanılmaktadır. Hakkında en fazla çalışma yapılan ilaçlardan biridir. Uzun veya kısa vadede zararlı etkisi yoktur. Botoks Serebral palsili çocuklarda 2 yaşından itibaren spastik kasları rahatlatmak amacıyla kullanılır, kullanılan miktar estetik amaçlı uygulamanın 5 – 6 katına varmaktadır. Amerika’da 2002 yılında FDA onayı almıştır.


Botoks aşırı terleme de nasıl etki eder?

Botoks, ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botoks uygulandığında şikayetlerinde düzelme sağlanır. Etkisi 3. haftada maksimuma ulaşır ve kişinin terleme potansiyeline göre 4-8 ay kadar devamlılık gösterir.


Botoks migrenime iyi gelir mi?

Botoksun kullanım alanlarından birisi de migren tedavisidir. Öncelikle migrenin ilgili uzman tarafından organik sebeplerinin ayırıcı tanısı yapılması gerekir. Gerilim tipi baş ağrısına sahip olan migren hastalarında botoks uygulamaları oldukça rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.


Yeni bir kavram olan MezoBotoks nedir?

Bilindiği gibi Botoks uygulamaları, kaş arası, göz etrafında kaz ayakları, alın ve derinleşmiş mimik çizgileri için yapılan bölgesel uygulamalardır. Mezobotoksun klasik botoks uygulamalarından farkı, düşük dozlarda tüm alana yüzeysel olarak uygulanmasıdır. Mezobotoksun derin kaslar üzerinde etkisi olmadığından, ifadenizde değişiklik olmadan yüzeyel ince çizgilenmelerde azalma sağlamaktadır.


Mesotherapy is used in various areas of medicine for example rheumatology and also in support medicine; it is used for pain relief and cosmetic medicine for rejuvenation purposes.

MezoBotoks nerelere uygulanır? Etkisi nelerdir?

It can be used to treat such lines on the face, not only on the face but also décolleté, neck and hands, which are very popular areas.Mezobotoks yüz bölgesi, dekolte, boyun ve ellerde antiaging etkiyi sağlamak, derinin yüzeysel katmanlarını gençleştirmek ve yaygın
ince çizgive kırışıklıklarıngiderilmesini sağlamak, cildin sebum salgısını düzenlemek için uygulanmaktadır. Özellikle yağlı ve akneli ciltlerde cildin sebum salgısını azaltmak için kullanılan tedavi prosedürlerinin arasında başarılı bir şekilde yerini almıştır.

MezoBotoks nasıl uygulanır?

Mezoterapi, derinin (mezoderm) yüzeysel katmanları içine az miktarda aktif madde / ürün verilmek suretiyle kullanılan ve ürün tipine bağlı olarak bir koruyucu amacı elde etmek için tasarlanmış bir tekniktir.
MEZOBOTOKS, önceden topikal( lokal krem) anestezik bir madde uygulanmış cilde, roller yöntemi ile kanalların açılması ve napaj tekniği ile yüzeyel mikroenjeksiyonların yapılması şeklinde uygulanır. Uygulama sonrasında cildin hassasiyetine ve yapısına bağlı olarak 1-2 saat süren noktasal kızarıklıklar görülebilir. 4-6 ayda bir tekrarlanabilir.
 


Hıqh_VoLTaqe27

Hıqh_VoLTaqe27

Üye
teşekkür hikmet
 

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
540
Cevap
0
Görüntüleme
503
diyetler
Cevap
0
Görüntüleme
394
diyetler


Üst Alt