Yüz Felci Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sponsorlu Bağlantılar

hakanyazgn

Üye
    Konu Sahibi
Yüz Felci Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yüz Felci Nedir?
İnsanların yüz bölgesinin her iki tarafında, kasların hareket etmesine yardımcı olan 2 tane sinir bulunmaktadır. Bu sinirler beyin sapı bölgesinden çıktığında kulak kemiğinin iç kısmından devam eder ve kulaktan çıkarak yüzümüzdeki göz kapağı, alın, kaş, dudak kenarı, burun kenarı ve boyun kaslarını hareket ettiren beş sinir parçasına ayrılır. Burada bahsedilen sinirlerin hasar görmesi kasların yönetilmesini zorlaştırır. Dolayısıyla da yüzde bir hareketsizlik durumu ortaya çıkar. Kaslarda oluşan hareketsizlik hafif de olabilir tamamen bir hareketsizlik de ortaya çıkabilir. Bu da yüz felcine sebep olmuş olur.

Yüz felci çevresel ve santral olmak üzer 2 parçaya ayrılmaktadır. Santral durumunda, hastanın beyninde bir hasar meydana gelmiştir. Yanı sıra vücudun başka bir takım bölgelerinde tutmama, inme gibi bulgular da ortaya çıkabilir. Çevresel yüz felcinde ise, sinir beyin sapından çıktığında bir problem çıkması ile oluşur ve yalnızca yüzün belirli bir tarafını etkiler. Vücudun başka herhangi bir yerinde başka bulgular yaratmaz.

Çevresel Yüz Felcinin Nedenleri Nelerdir? Neden olur?
Aniden ortaya çıkan, hemen her yaştan insanda görülebilen, her iki cinsiyette de eşit oranda ortaya çıkan ve %90 oranında kendi kendine iyileşen felç, en sık görülen felç türüdür. Yüzdeki kasları kontrol etmeye yardımcı olan sinir, kafa içerisinden geçerken kulak kemiğinin iç kısmında, ince bir kanaldan geçmektedir. Burada sinirin şişmesi, beslenme problemi yaşaması hasar almasına sebep olabilir. Bunun sonucunda da yüzde felç ortaya çıkar. Çocuklarda yetişkinlere oranla çok daha az görülmektedir.

Daha çok genç yetişkinlik olarak adlandırılan dönemde ve hamileliğin son dönemlerinde yüzde felç yaşanabilmektedir. Buna ek olarak şeker rahatsızlığı gibi hastalıklara sahip kişilerde yüz üstünde felç geçirme olasılığı 4 kat daha fazla olarak tespit edilmiştir.

Lipid yaş hastalıklarına sahip kişilerde ve tiroid hormon bozukluğu olan kişilerde görülme riski daha fazla artmaktadır. Yüz felcine sebep olan faktörlerden bir diğeri de yüzün ciddi bir soğuk veya rüzgara maruz kalmasıdır.

Bunların dışında ise; uçuk gibi enfeksiyonlar, travmatik nedenler, orta kulak iltihabı, nezle, grip gibi üst dolunum yolu hastalıkları yüz felcinin belirtileri arasındadır.

Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?
  • İdiyopatik periferik fasiyal paralizi (Ortada görünür bir neden yokken birden başlayan tek taraflı bir yüzde felç)
  • Başa darbe almak
  • Soğukta veya rüzgarda kalmak
  • Kafatası çatlaması veya buna benzer yüze alınan darbeler
  • Baş veya boyun tümörü
  • Orta kulak enfeksiyonu veya diğer kulak hasarları
  • Lyme hastalığı (Kenelerin insana tutunması sonucu bulaşan Borrelia burgdorferi isimli bakterinin neden olduğu kene hayvanından kaynaklanan bakteriyel bir hastalıktır)
  • Ramsay-Hunt Sendromu
  • MS hastalığı ve Guillain-Barré sendromu gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen hastalıklar
 


Üst Alt