Biyoistila Nedir - Biyoistila Hakkinda

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
kum kзđiśi

kum kзđiśi

Üye
Biyoistila Nedir - Biyoistila Hakkinda
Biyoistila Nedir - Biyoistila Hakkinda



Ekosistem içerisindeki bir türün istilaya neden olmasının iki nedeni olabilir. Birincisi; üremesine ve gelişmesine elverişli ortamın artması (besin kaynaklarının artması , sıcaklık, besin için rekabetin azalması vb) ikincisi, av-avcı ilişkisinin av lehine bozulması. Yani sistem içerisindeki avcıyı yok ederseniz, avın istilasına uğrarsınız. Bunlarda aslında birbirine bağlı iki madde.

Mesela, gezegenimizin en büyük canlısı mavi balina, kril adı verilen zooplanktonla beslenir. Günde metreküplerce suyu süzerek, tonlarca kril yiyebilir. Krille beslenen başka canlılarda olmasına rağmen mavi balina en büyük avcısıdır. Şimdi mavi balinaların soyunun tükendiğini varsayalım (ki neredeyse tükenmek üzere), okyanuslardaki kril sayısı artacak ve biyoistilaya neden olacaktır. Bunun bizim ülkemiz için de örnekleri var tabi ki; mesala kuş gribi nedeni ile köylerdeki bütün tavukları bilinçsizce telef ettikleri için gelecek zamanda, tavukların beslendiği böcek sayısında artış görülecek.
????:




Bence biyoistilayanın en büyük körükleyicisi insanoğludur. Doğrudan veya dolaylı olarak, canlılar arasındaki dengeye zarar veriyor ve bozuyoruz. Ozon tabakasını inceltiyor, buzulların erimesine neden oluyor, kutup bölgelerinde yaşayan canlılara zarar veriyoruz, bitkilerin ve hayvanların nesillerini tüketiyoruz, buda sürekli ekosistem içindeki dengenin bozulmasına neden oluyor. Biyoistila ve bununla mücadele gelecekteki büyük problemlerimiz arasında.????:




Peki bunu nasıl önleriz diye soracak olursanız; vereceğim cevap;Homo sapiens türünün kendini dünya üzerindeki en özel ve seçilmiş tür sanmaktan vazgeçip, doğanın bir parçası olduğunu kabul etmesi olur
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt