Azerbaycanlı Bilim Adamının 100. yıldönümü kutlandı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
backspace11

backspace11

Üye
    Konu Sahibi
Azerbaycanlı Bilim Adamının 100. yıldönümü kutlandı


29.04.2011 Bakü’de Azerbaycan’ın ünlü Bilim Adamı, Pedagogu, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi (AMEA) Genel Kurulu ve Jeoloji Enstitüsü Akademisyen ve Pedagogu, AMEA üyesi, Jeoloji-Mineraloji Bilimleri Doktoru, Profesör, Türkmenistan'ın Emektar Bilim ve Teknoloji Adamı, iki kez SSCB Devlet Ödülü alan Eleşref Alizade’nin doğumunun 100. yıldönümü töreni düzenlendi.

Törene AMEA Başkan Yardımcısı Arif Heşimov, Akademisyen İsmayıl İbrahimov, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Başkan Yardımcısı Hoşbeht Yusifzade vb. ünlü bilim adamları ve akademisyenlerin katıldıkları törende alimin hayatından, Azerbaycan ilmine sağladığı katkılardan bahsedilmiştir.

Bu arada Eleşref Alizade, 24 Nisan 1911 yılında Azerbaycan’ın Şamahı İli’nde doğdu. 1937’de Azerbaycan Sanayi Üniversitesi Jeoloji Fakültesi’nden mezun olarak aynı üniversitede ders verdi ve jeolojik arama bulma çalışmalarıyla meşgul oldu.

1946-1948 yılları arasında "Azerneft" ve "Azerneftkeşfiyyat" Şirketleri Başkanlığını, 1949-1954 yıllarında Türkmenistan Devlet Üniversitesi'nde Bölüm Başkanı ve Türkmenistan Sovyet Cumhuriyeti Bilimler Akademisi (SSR EA) Doğal Kaynaklar Bölümü Başkanılığı görevlerinde çalıştı.

1959-1977 yıllarında Azerbaycan Devlet Petrol Endüstrisi Bilimsel Araştırma ve Proje Enstitüsü Başkanı, 1977 yılında Azerbaycan SSR EA'in M. Gubkin Jeoloji Enstitüsü'nde Bölgesel Jeoloji ve Tektonik Bölümü Başkanı oldu, petrol yataklarının keşif kazılarında önemli katkılarda bulundu.

O, ayrıca SSCB Milletvekili seçildi, madalya ve ödüllere layık görüldü. Eleşref Alizade, 1980’de Bakü'de vefat etti.

Birçok bilimsel eser ve monografilerin yazarı olan akademisyen Mezozoik Devri kalıntılarda petrol faktörü sorunuyla uğraştı, Türkmenistan'da Pliyosen Devri kalıntılarının stratigrafik arkeoloji yöntem tablosunu oluşturdu.​
 


serecans

serecans

Üye
ne diyelim allah uzun ömúr versin
 
  • Beğen
Tepkiler: backspace11
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt