Arkadaşlar ilk önce android uygulamaların symbian'a portlanması bir şey imkansıza yakın bir şey. Bi kere symbian en zor oyun/uygulama yazılan platform. Android ise symbian'a nazaran çok çok kolay uygulama yazılan bir sistem ki boşuna gerekli gereksiz yüzlerce uygulama çıkmıyor android'e.
Android işletim sistemi denilince herkesin aklına bol uygulama oyun dolu akıllı telefonların barındırdığı sistem geliyor. Evet doğru şeyleri düşünüyorlar eğer güçlü bir android cihazınız varsa bu cihaz ile en yeni oyunları HD oynayabilir, web'de flash player ile gezinip diziler filmler izleyebilirsiniz, uygulamalardan fazlasıyla yararlanabilirsiniz. Fakat şöyle ki bunlar tercih meselesidir ve herkes bütçesine göre kararını vermelidir. Bunları yapacak bir cihaz 1000 liranın altında olamaz ki 1000 lira diyerek yine az dediğimi düşünüyorum çünkü bunları keyif alarak yapmak için en az bi SGS II'niz olması lazım. Fakat SGS II'nin bile o yüksek donanımıyla tıkandığı yerler oluyor bunu kendi deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Tabiiki tercih meselesi bunlar çok oyun oynayan birisi gidip en az adreno 205'li bi model alabilir fakat bunu göze almış kişi şarj süresinin 1günü zar zor dolduracağını, 512mb ram'in bile yeri geldiğinde yetersiz kalacağını, cihazına çok yüklendiğinde feci takılmalara maruz kalacağını göze almıştır.
Symbian'a gelince. Nokia'nın Symbian macerası 2000'li yılların başlarında başlayıp günümüze doğru gelindiğinde hüsrana doğru ilerliyor. Symbian işletim sistemi oluşturulduğundan itibaren günümüze kadar geçen süre içinde uzun süre rakipsiz bir sistem olmuş öbür telefon üreticilerinin ve hatta bugün bazı akıllı telefonların yapamadığı birçok şeyi çok önceden yapmış kendini bu şekilde kanıtlamış bir işletim sistemidir. Son yıllara genildiğinde Nokia'nın kötülenmesinde, hor görülmesinde, dışlanmasında da etkisi olan bir işletim sistemidir ki Nokia'nın uzun süre rakipsiz kalan Symbian işletim sistemi bir yana HTC'nin Samsung'un Sony'nin vb. dev firmaların Android işletim sistemi bir yana geçmiş savaş böyle devam etmiştir. Fakat Nokia bi süre sonra symbian'ın tam olarak gelişimine devam edememiş bi süre sonra symbian'ı geliştirmeye başka geliştiricilerle sürdürmeye başlamıştır. Anna Belle serüveni de böyle başlıyor Nokia'nın alt yapısı ve geliştiricilerin yaptıkları çalışmalar şuan en güncel Symbian sürümü olan Symbian Belle (Diğer adıyla Nokia Belle) ile devam ediyor ki diğer geliştiricilerin katkılarının ne derecede etkili olduğu gözle görülür derecede belli. Symbian işletim sistemi Anna ile performans bakımından büyük bir yol katediyor. Fakat çok hızlı gelişen Android'i yakalayamıyor arka plâna atılıyor. İşletim sistemlerinin yeni gözdesi olan android ise bir çok geliştirici firma ile anlaşma yapıyor bi nevi işletim sistemlerinin parlak ve şımarık çocuğu oluyor. Bizim symbian ise emektar yaşlı sistem olarak görülüyor. Her neyse Anna'daki gelişim sürecini olumlu olarak tamamlayan fakat Android'in gerisinde kalan Symbian, o günlerden sonra Nokia'yı kötü günlere sürüklüyor. Fakat Nokia durmuyor daha iyi bir işletim sistemi çıkartmak için Symbian'a tekrardan el atıyor Belle'yi tasarlıyor. Symbian Belle işletim sisteminde eski symbiandan hiç bir iz göremiyoruz. Cihazlarımız artık çok stabil çalışan değişik bir arayüze, yeni bir bildirim çubuğuna vb. bir sürü devrim niteliğinde yeni özellikler kazanıyor. Fakat milletin ağzına düşmüş bikere hala herkes Symbian'ı eski s60v5 modellerindeki gibi hantal zannediyor. Ve nokia'nın hatası olduğunu düşündüğüm 5800 faciası da buna eklenince herkes nokia'dan bırakıp popüleritesini devam ettinren Android cihazlara geçiş yapıyor. Bizim Nokia'mız da geç bir hamle de olsa Symbian Belle'siyle baş başa kalıyor. Satışlar azalıyor Nokia panik içinde çok büyük bir firma olmasına karşılık o kadar markanın desteklediği Android karşısında bitkin düşüyor ki Ios faktörünü saymıyorum bile. Eğer Nokia Belle 2 sene önce çıksa belki şuan piyasada ne android vardı ne de apple fakat geç kalınmış bir hamle Nokia'nın geleceğini de etkiliyor. Daha sonrası malum Nokia ne yaparsa yapsın kimseye yaranamıyor. Yeni ikinci nesil cihaz çıkartıyor fakat işlemcisine laf ediliyor symbian'a sitemler yağıyor Nokia'nın durumu kötüye gidiyor. Nokia da seriyi devam ettireceğin uygun olmadığını görüyor ve CARLA-DONNA ikilisini FP1-FP2 ikilisi ile eşleştiriyor bi nevi iptal edip FP1-FP2 ile bu sürümleri verdiğini açıklıyor ve biz symbian kullanıcılarının başına kaynar sular dökülüyor. Ee bi de açıklamalar var tabiki Symbian desteğinin kesildiğine dair açıklamalar da eklenince Symbian milletin gözünde işe yaramaz oluyor ve tercih edilmiyor. Nokia'nın durum da kötüye gittikçe geliştiriciler işten çıkartılıyor fabrikalar kapatılıyor. Ne var ne yok Windows Phone'a adanıyor gelecek WP'a bğalanıyor. Daha sonra biz de android uygulamalarını symbian'a portlamaya çalışıyoruz.
Symbian'ın bugünkü durumunun tek sebebi yanlış alınmış kararlar ve yanlış izlenmiş politikalardır. Yukarıda bahsettiklerime katılmıyor olabilirsiniz. Android'e çamur attığımı da düşünebilirsiniz ama öyle bi niyetim yok Android sistemini de kullandım vakti zamanında. Fakat belirttiğim gibi herkes tercihini ihtiyaçlarına göre yapıyor. Android kötü bir işletim sistemi mi diye sorarsanız da kesinlikle değil fakat hala eksikleri var. Nedir bunlar? Mesela optimizasyonu geliştirerek donanım maliyetinden büyük oranda düşülebilir. Ve gördüğüm kadarıyla İCS'de az da olsa bir optimizasyon söz konusu.
Artık öyle ya da böyle symbian'lı cihazlarda sonbaharı yaşıyoruz ama ben şuanlık 603 telefonumdan çok memnunum öyle ki fazla oyun oynamam uygulamalar da şimdilik yeterli geliyor çok şükür. Telefonumun internet performansından şarj süresinden genel performansından da memnunum.
Neyse arkadaşlar lafı çok fazla uzattım. Yukarıda bahsettiğim bilgileri zamanla araştıra araştıra ve gözlemleyerek öğrendim. Eksik/yanlış bildiklerim olabilir. Zahmet edip okuduğunuz için teşekkürler.