ABD’nin Yeni Başkanı Biden’in Türkiye İle Yaşadığı Gerilimler

Sponsorlu Bağlantılar

gonyalı

gonyalı

Üye
    Konu Sahibi
ABD’nin Yeni Başkanı Biden’in Türkiye İle Yaşadığı Gerilimler
20 Kasım 1942’de Scranton, Pennsylvania’da dünyaya gelen 77 yaşındaki Biden, ABD siyasetinin içinde çok uzun müddettir yer alan bir isim. 1972’de 29 yaşındayken Delaware eyaletinden seçimlere giren Biden, Amerika tarihinin en genç altıncı Senatörü olmayı başardı.

1973-2009 yılları ortasında aralıksız olarak Senato’da yer almayı başaran Biden, 2008’de Demokrat Parti’nin adayı olarak seçimlere giren Barack Obama’nın yarışı kazanmasıyla Başkan Yardımcısı oldu. 2009-2017 yılları ortasında iki periyot boyunca Obama’nın yardımcılığını yapan Biden, 2017’de bu görevi Mike Pence’e devretti.


SOYKIRIMI DESTEKLEME SÖZÜ


Biden gerek Obama dönemindeki görevi, gerekse de Senatör olduğu devirdeki teşebbüsleriyle Türkiye’yi yakından tanıyan bir isim. Uzun müddet Senato’nun Dış İlgiler Komitesi’nde yer alan ve Başkan olarak da görev yapan Biden, Ermeni lobisine olan yakınlığıyla biliniyor. Devir dönem sözde Ermeni soykırımıyla ilgili çıkışlarda bulunan Biden, adaylığı muhakkak olduktan sonra yaptığı açıklamada şayet seçilirse soykırım tasarısını destekleme sözü verdi.

AMBARGODA FAAL ROL

Biden, Türkiye’nin 1974’te düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bir yıl önce Senato’ya girmişti. Seçildiği Delaware eyaletinde de Yunan asıllı nüfusun yoğunlukta olduğu bilinen Biden, harekatın akabinde Türkiye tersi kararları savunan isimler ortasında başı çekenlerden biri olmuştu. ABD’nin Türkiye’ye 1975’te uygulamaya başladığı silah ambargosu kararını masaya getiren Senatörler ortasında Biden’ın da ismi yer alıyordu.

TÜRKİYE’YE DÖRT KEZ GELDİ

Joe Biden, Başkan Yardımcılığı yaptığı devirde Türkiye’ye dört kez ziyarette bulundu. Birinci kez 2011’de Türkiye’ye gelen Biden, devrin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmelerde Arap Baharı’nı masaya yatırmıştı.


İkinci ziyaretini 2014 yılında yapan Biden, Erdoğan bu kez Cumhurbaşkanı seçildikten birkaç ay sonra Kasım ayında Türkiye’ye geldi. Masadaki ana gündem unsuru, bölgedeki IŞİD tehdidi ve ABD’nin başlattığı hava operasyonları oldu.

SON ZİYARET 15 TEMMUZ’DAN SONRA

2016 yılında Türkiye IŞİD’le uğraş koalisyonuna dahil olurken, üslerinin ABD tarafından kullanılmasına müsaade vermesinin akabinde Biden üçüncü kez Türkiye’nin yolunu tutmuştu.

Biden son ziyaretini ise yeniden 2016 yılında FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe teşebbüsünden sonra Ağustos ayında gerçekleştirdi. Biden o dönemki ziyaret münasebetini, Kâfi seviyede empati gösterilmediği konusunda kanılar var. Darbe teşebbüsüne gerektiği üzere reaksiyon veremediğimiz için şahsen Türkiye’ye geldim” sözleriyle anlatmıştı.

İKİ KEZ ÖZÜR DİLEDİ

Biden, Başkan Yardımcısı olduğu periyotta yaptığı açıklamalar nedeniyle iki kez geri adım atmak zorunda kaldı. Bunlardan ilki 2014 yılında Suriye ve IŞİD ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrası geldi. Türkiye’nin de dahil olduğu Orta Doğu’daki müttefiklerinin Esad’ı devirmek için para ve silah yardımı yaptığını argüman eden Biden, Türkiye’nin sert reaksiyon göstermesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak özür diledi.


Biden’ın ikinci özrü ise FETÖ’nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra geldi. 2016’nin Ağustos ayında Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yüz yüze görüşen Biden, “Amerikan halkı sizin yanınızda. Obama, Erdoğan’ı arayan ilk isimlerden biriydi. Ancak yeniden de özür dilemek istiyorum. Keşke daha erken buraya gelebilseydim” tabirlerini kullanmıştı.

MUHALEFETE DAYANAK ÇIKIŞI

Biden’ın son devirde en çok reaksiyon çeken açıklamalarından biri, geçtiğimiz yıl aralık ayında yaptığı ancak 2020’nin ağustos ayında gürültü koparan muhalefet çıkışıydı.

Erdoğan’ı mağlup etmek için seçimleri işaret eden Biden, “Bence yapmamız gereken farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin önderlerini desteklediğimizi açık biçimde belirtmeliyiz. Açıkça durumumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli. Muhalefetle direkt bağlantıda olup, Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, seçimle” tabirlerini kullanmıştı.

ERDOĞAN’A AYASOFYA DAVETİ


Ayasofya’nın Temmuz ayında ibadete açılması, Biden’ın Türkiye’yle ilgili karşı çıktığı bahisler ortasında yer alıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu kararından dönmesi daveti yapan Biden şu sözleri kullanmıştı:

“Ayasofya pek çok inançtan insan için çok değerli bir kutsal yer ve mimari bir olağanüstü. 85 yıldır müze olması sayesinde dünya genelindeki insanlara ziyaret etme, hayranlık duyma ve dua etme bahtı tanıyordu. 1985’ten bu yana da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeydi. Türk Hükümeti’nin Ayasofya’yı mescide dönüştürme kararından büyük ıstırap duydum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kararından dönmesi ve bu değerli yerin müze statüsünü müdafaası daveti yapıyorum.”
 


Üst Alt