Uygulama A-GPS Nedir? Nasıl Çalışır? Kullanmalı mıyım? Kullanmamalı mıyım?

Sponsorlu Bağlantılar

vips

vips

Üye
    Konu Sahibi
A-GPS Nedir? Nasıl Çalışır? Kullanmalı mıyım? Kullanmamalı mıyım?
A-GPS (yani Assisted GPS) GPS sabitleme işleminin daha çabuk olması için yardımcı olur. Bunu yaparken de uydu sinyallerine ek olarak iki farklı tür kablosuz sinyal kullanır. WiFi ve/veya GSM TOWER. Neden ve/veya yazdığımı yazının sonunda anlayacaksınız. Ayrıca elbette ki A-GPS için WiFi ve/veya DATA bağlantınızın açık olması gerekir. Burada yanlış bilinen bir bilgiyi de düzeltmek gerekir ki; GPS sinyalleri (uydudan cihaza doğru) tek yönlüdür. Yani cihazınızdan uyduya herhangi bir veri iletimi söz konusu değildir. Zaten bu teknik olarak mümkün de değildir. Cihazınızdaki kıytırık antenle uyduya veri gönderemezsiniz.

İki farklı sinyal demiştik ya şimdi bunları açıklayalım:

1- GSM TOWER (BAZ İSTASYONU) KONUM BİLGİLERİ KULLANMA:
Tüm cep telefonu operatörlerinin BAZ İSTASYONU KONUM bilgileri internet ortamındaki birçok veritabanında kayıtlıdır. Yani herhangi bir baz istasyonunun koordinat (Enlem/Boylam) bilgileri kesin olarak bellidir. Zaten bu sayede cep telefonu operatörünüz kabaca nerede olduğunuzu her an bilir. Google Maps uygulamasında GPS açık olmasa bile sadece DATA açık iken konumunuz kabaca bulunur. Yerinizi gösteren mavi okun etrafındaki açık mavi halka ne kadar küçükse yeriniz o kadar kesin demektir. Baz istasyonlarının yerlerini görebileceğiniz açık bir veritabanı adresi: “ ”. Bu veritabanları genellikle ücretlidir. Cep telefonunuzdan da hangi baz istasyonuna bağlı olduğunuzu görebileceğiniz bir uygulama… OpenSignal “ ” Özetle konum belirlemede GPS yanında kullanılan birinci ek yöntem GSM BAZ İSTASYONU KONUM BİLGİSİ’dir.

2- WIFI KONUM BİLGİLERİ KULLANMA:
İşte bu konu oldukça enteresandır. Yıllar önce Google ile ilgili skandal bir haber düşmüştü medyaya. Hani şu StreetView meşhur olduğu sıralarda. Cadde cadde geziyorduk ya Google Maps içinde. Habere göre Google, StreetView uygulaması için görüntü toplamak amacıyla cadde cadde gezerken wifi veri paketlerini de toplamış ve kaydetmiş.

"The MAC addresses of all the Wi-Fi laptops and phones in the homes, businesses, enterprises and government buildings were recorded by the driveby mapping cars, as were the wireless access points..."
(Araştırmak isterseniz -> )

E napalım yani ne çıkar bundan diyebilirsiniz. Ama bu verileri kaydederken koordinatlarını da kaydetti. Yani; herhangi bir WiFi cihazın sinyalini onun muhtemel koordinat bilgilerini de ekleyerek veritabanına ekledi.

Peki bu bilgiler bu adamların ne işine yaracak?
Siz cep telefonunuzun WiFi alıcısını açtığınızda etrafta birçok AccessPoint görür. Eğer DATA veya WiFi aracılığı ile internete bağlı iseniz, telefonunuz A-GPS özelliğini devreye sokarak bu cihazların muhtemel koordinatlarını Google veritabanında bulmaya çalışır. Eğer bulabilirse sizin de muhtemel yeriniz bulunmuş demektir. Baz istasyonu bilgilerini de kullanarak bunları doğrular ve harita üzerinde yerinizi gösteriverir. GPS açık olmasa bile…

Şöyle bir test yapın:
1- Telefonunuzu UÇUŞ MODU na alın
2- GPS i kapatın
3- WiFi açın ve internet bağlantısı kurduğundan emin olun (MAC adres veritabanı sorgusu için)
4- Google Maps, Yandex Maps, Yandex Navigasyon uygulamalarından herhangi birini açın
5- Kabaca yerinizi bulduğunu görün ve şaşırın…


Burada akla gelen soru şu:
İyi de bizim sokakta StreetView in işi ne? Buradaki WiFi cihazları ne ara gelip kaydettiler?

Şimdi şu işlemleri yapalım:

1- Cihazınızın ayarlarına girin
2- “Konum hizmeti”ni seçin
3- “Google konum hizmeti” işaretli ise işareti kaldırın
4- Şimdi (yeniden) işaretleyin
5- “Konum onayı”nı kabul etmenizi istiyor ve diyor ki “Anonim Bilgiler Toplarım, Kafama Göre Takılırım”

E peki bundan ne çıkar? Toplarsa toplasın, mı?

Biri bizi gözetliyor!

Google etrafınızdaki WiFi cihazların MAC adreslerini (şifresini bilin veya bilmeyin, bağlı olun veya olmayın) sürekli olarak kendi veritabanına sizin sayenizde kaydediyor. Sizinkini, komşunuzunkini, bakkalı, marketi… Tabi ki konum bilgileri ile birlikte. GPS açıksa onu kullanarak ve/veya baz istasyonu sayesinde edindiği konum bilgileri ile sürekli güncelleme yapıyor. Yani tüm Android cihazlar Google için açıkça casusluk yapıyor.

Dolayısı ile;

Eğer internete bağlıysanız sizin nerede olduğunuzu Google amca artık çok iyi biliyor… UÇUŞ MODUNDA olsanız bile…
Adamlar işi çözmüş, bize ancak kullanmak kalıyor.

Peki ben bu A-GPS den nasıl faydalanırım?
Tam navigasyon programı kullanacakken GPS sabitleme sorunu yaşıyorsanız sırasıyla şunları yapın:
1- WiFi yi açın (Bağlantı kurmanız gerekmiyor, önemli olan kablosuz ağları görmesi. Eğer bağlanabileceğiniz bir kablosuz ağ varsa tabi ki bağlanın). Eğer WiFi bağlantısı kuramayacağınız bir yerde iseniz DATA bağlantınızı açın. Google amca sinyalini alabildiğiniz tüm kablosuz cihazları görsün.
2- GPS i açın.
3- Navigasyon uygulamanızı açın. Örneğin Yandex Navigasyon.
4- Konumunuzun etrafındaki yuvarlak halkanın hızla küçüldüğünü göreceksiniz.
Artık çok daha hızlı bir şekilde GPS sabitleme yapabileceksiniz...

Alıntı, Çalıntı, Çeviri değildir.
Alıntı Yaparken Saygılı Olalım.
Her Hakkı Saklıdır.

 
Son düzenleme:


anılbaran

anılbaran

Üye
:tşk:
 
vips

vips

Üye
    Konu Sahibi
Önemli değil.
Yalnız konunun eski yeri daha doğru gibiydi sanki.
Android navigasyon...bölümü.
Ama arayan burda da bulur heralde.
navigasyon diyince sygic tek gecerim linkte ful sürümü var isteyen arkadasşlar indirelbilir...Alttaki küçük dowland yazısıyla iner...

Test işlemleri için ücretli navigasyonları önermedim çünkü genellikle kaçak kullanıyoruz. O yüzden de internet bağlantısını görünce pat diye kapanıyor. Bu yüzden lisanssız navigasyon yazılımı kullanırken A-GPS özelliğinden faydalanamıyoruz.
 
Yönetici tarafından düzenlendi:


Üst Alt