İpucu Governor ve I/O Scheduler Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Samizel Destan

Samizel Destan

Üye
    Konu Sahibi
Governor ve I/O Scheduler Nedir?
Governors (Düzenleyiciler)

Bunlar işlemci frekansları ile ilgili her türlü ayarlamayı yapan kısımlardır. frekans aralıkları, maksimum-minimum limitleri, geçiş süreleri vb gibi frekans ayarlamaları ile ilgilidir. Temel olarak ondemand, interactive ve karışım olarak üçe ayırabiliriz kendi içlerinde. Diğerleri ise varyasyon olarak nitelendirilebilirler.

1- a) Ondemand Tabanlı
- Ondemand
Stock(orjinal) kernellerin varsayılan profilidir. İhtiyaç halinde mümkün olan en kısa sürede işlemciyi maksimum seviyelerine çıkartır.

- OndemandX
Ondemand ile benzer özelliklere sahiptir. biraz daha fazla batarya dostu olduğu söylenebilir. ekran kapandığında maksimum 500mhz hızına kadar çıkabilir.

- Intellidemand
Açılımı intelligent ondemand olarak nitelendirilebilir. uyku ve uyanık durumlarında farklı davranır. GPU kullanımına göre farklı kullanım gösterir. eğer GPU meşgulse ondemand gibi davranır. boşta ise batarya tasaruufu için hızı limitlendirir.

- Lazy
İşlemcinin frekans aralıklarında kalış sürelerini düzenleyen belirli ayarlar içerir. ondemand'a göre daha kararlı çalışır. ekran kapandığında işlemciyi maksimum hızda kullanma ile ilgili parametrelere sahiptir. bu bazen sorunlara neden olabilir.

- Lagfree
Ondemand ile aynı özelliklerdedir. sadece batarya kullanımına özgü bazı düzenlemeler içerir. işlemci hız arttırımları daha düzenlidir. frekanslar arasında atlama yapmaz ve her frekansı geçer en yüksek ve düşük hıza geçerken.


1- b) Conservative Tabanlı
- Conservative
Yavaş ondemand denilebilir. bataryayı korumak adına hız arttırımı daha yavaştır. birden arttırmak yerine yavaş yavaş hızlandırır. hızı kademe kademe arttırdığı gibi beklemede birden en düşük frekansa geçirir.

- Lionheart
Performansa yönelik agresif çizgileri olan bir conservative türüdür. deadline i/o scheduler iler kullanılması tavsiye edilir.

- LionheartX
Smartass ayarlarından oluşturulmuş ayar çekilebilir bir türdür.


2- Interactive Tabanlı
- Interactive
Hızlı ondemand denilebilir. ona göre daha stabil bir kullanım sağlar. hızı arttırıp azaltma da daha seri ve yumuşak davranabilir.

- InteractiveX
Odemand'ta olduğu gibi uyku profili içerir. ekran kapanınca hızı limitler.

- Lulzactive
İnteractive ve smartass ayarlarının derlenmesi ile oluşturulmuştur. kullanıcı tarafından düzenlenebilen ayarları vardır. bu ayarlar işlemci frekans arttırma-azaltma aralıkları ve sürelerini belirler.

- Smartass
Performans içermeyen, daha iyi batarya ömrü için optimize edilmiş bir moddur.

- SmartassV2
Hedef olarak ideal frekans aralıklarının bulunması düşünülmüştür. ekran kapalı ve açık konumlarında farklı frekans değerleri kullanır. ekran kapandığında frekansları çok hızlı düşürür. ekran kapandığında frekans değişimleri yavaşlar. ekran kapalı iken işlemci kısıtlaması yoktur.

- Brazilianwax
Smartassv2 ile aynıdır. agresif yapıdadır. daha performanslı ama daha az batarya dostudur.

- SavagedZen
Smartassv2 tabanlıdır. Performans ve batarya ile dengeli bir kullanıma sahiptir.


3- Karışık
- Userspace
İşlemci frekansları otomatik değil kullanıcı tarafından belirlenir

- Powersave
Maksimum hızı minimum hıza kilitler. eğer minimum hız çok düşükse ekran açılma ve kapanmalarında kullanımaması tavsiye edilir.

- Performance
Minimum hızı maksimum hıza kilitler. sadece testlerde kullanılması tavsiye edilir.

- Pegasusq
Temel olarak ondemand governor seçeneğini almıştır. çift çekirdekli işlemcilerde, işlem yaparken çekirdekleri daha efektif kullanmanıza yardımcı olur. bu yüzden diğerlerinden ayrı bir yeri vardır.


I/O(Input/Output) SCHEDULERS (Giriş/Çıkış Zamanlayıcıları-Planlayıcıları)

Ne İşe Yarar?
- Disk gecikmelerini azaltmak
- İşlemlerde I/O isteklerine öncelik vermek
- Çalışan işlemlerin disk bant genişliğini paylaştırmak
- Bazı isteklerin sonlanmadan görevini yapmasını garantiler

Özetle; kerneller disk kullanımını I/O scheduler üzerinden kontrol ederler.

1- Noop
Gelen bütün I/O isteklerini önce giren önce çıkar prensibi ile işler. mekanik erişimi olmayan depolama aygıtlarında en iyi şekilde kullanılır (ortalama bir kullanım için iyidir)

2- Deadline
Amaç istek yoğunluğunu ve I/O gecikmelerini minimize etmektir. gelen istekleri agresif şekilde yeniden sıralar. derin uykudan çıkmada sorun çıkartabilir.

3- CFQ (Completely Fair Queuing)
Adı üzerinde istekler arasında adil bir sıralama yapar. dengeli performansa sahiptir.

4- BFQ
İşlemler zaman dilimlerine ayrılırlar. aktif işlemler bitene kadar disk kullanımı ayrılmıştır. hd video kaydı ve usb veri transferi için en iyi seçenektir.

5- SIO
Minimum ısınma hedeflenmiştir. öncelik sırası kavramı yoktur. noop ve deadline karışımıdır. istekler arasında sıralama yada yeniden düzenleme yapılmaz.

6- V(R)
Testler için en iyi seçimdir. sonraki istekler son isteklerden hemen sonra tutulurlar. Stabil değildirler.

7- Anticipatory
Okuma işlemleri yazma işlemlerinin daha üzerinde önceliğe sahiptir. okumada iyi yazmada kötü olduğu için stabil performans vermez.

I/O ve Governors Kombinasyonları
(Bu kombinasyonları denemeniz için; cihazınızın root'lu ve Voltage Control, SetCPU, No-frills CPU Control, Antutu CPU Master vb uyg. gerekmektedir.)

bfq ve cfq seçenekleri ; pegasusq, ondemand, lionhearth ile max. performans sağlaya bilirsiniz. Ayrıca bu iki seçenekten biri ile pegasusq governor seçmeniz şartı ile size ekstra batarya süresi kazandırabilir.

deadline ve noop i/o ları genelde batarya korumaya yönelik geliştirilmişlerdir. ondemand, pegasusq ile güzel sonuçlar elde edilebilir. deadline ile hangi governor'u kullanırsanız kullanın bazen telefonu uyandırmanız için cihazın bataryasını sökmek zorunda kalabiliyorsunuz ve ayrıca ne kadar batarya geliştirmeye yönelikte olsa bazen çok seri tüketime geçebiliyor bunun sebebi ise deep sleep yani derin uykuya geçmesinden kaynaklı noopdeadline'a göre daha başarılı tek sıkıntısı telefon uyanırken hafif bir lag yapabiliyor ve ayarlar kısmında scrolling yaparken bariz bir şekilde hissediliyor.

VR baya popüler ve çok rağbet görmesine rağmen sorunlu bir i/o'dur. Test yapılıp ego tatmin edildiği zaman bırakılması ve kullanılmaması gereken bir i/o'dur. Her türlü Governors ile uyum sağlar.

sio, performans + batarya diyebilirim; arada bir lag yapabilir, uyanırken ve ana ekranda ama bariz belli etmez tabi bu olay note da nasıl olur onu bilmem. ondemand, Intellidemand, SmartassV2, pegasusq uyum sağlar. Düzgün kombine edildiğinde size ekstra batarya süresi kazandırır.

Örnek Kombinasyonlar

(sio)
pegasusq / sio : performans
ondemand / sio : performans + batarya
Intellidemand / sio : batarya koruması başarılıdır lakin lag yapabilir.
SmartassV2 / sio : favorimdir özellikle bataryayı dert etmeyenler içindir; miui/aosp/aokp temelli romlarda eğer bu governars'ı ve i/o'yu görürseniz kullanın performans kopar gider :-)


cfq
ondemand / cfq : performans
pegasusq / cfq : batarya
Lulzactive / cfq : batarya (2sinin bir olduğu ender kerneller vardır)


deadline ve noop
pegasusq / deadline : batarya (lag yapabilir, bataryanızı hızlı tüketebilir, telefon uyku modundan çıkmaya bilir)
pegasusq/ondemand - noop : batarya (ufak belli olmayacak şekilde lag yapabilir)


Performans sıralaması bence bu şekilde
SIO > BFQ > CFQ > NOOP > VR > DEADLINE
Ego tatmin etmek için; lionhearth, ondemand, interactive governors ile kombine edebilirsiniz.

Önemli Not: Bu işlemler sonucunda cihazınız ısınma yapabilir. Kilitlenme, donma, takılma, yavaşlama yaşayabilirsiniz. Ekranı kapatıp uyku moduna aldığınızda geri açılmayabilir. Bu durumlarda cihazı kapatıp açın ve ayarlarınızı değiştirin. En kötü ihtimalle firmware yükleyerek düzeltirsiniz. Tekrar belirteyim; yukarıda anlattığım kısımlar her kernel tarafından desteklenmeyebilir ve dolayısı ile hepsini göremeyebilirsiniz. Olanlar içinden kombinasyon deneyebilirsiniz.

Alıntıdır....
 
  • Beğen
Tepkiler: reflex ve 212celal


Sucrofe

Sucrofe

Üye
Biraz geç oldu ama :tşk:

CPU hızıyla oynamak isteyenler için iyi bir konu.
 
007wolverine

007wolverine

Üye
:tşk:
 
The Shadow

The Shadow

Üye
Benimde böyle bir konum vardı sanırım aynı yerden almışız bilgileri :ehe
 
007wolverine

007wolverine

Üye
linki atar mısın?
 


Üst Alt