Symbian topluluğu ve sistem hakkında düşüncelerim (Güncellenecek)

Sponsorlu Bağlantılar

SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Symbian topluluğu ve sistem hakkında düşüncelerim (Güncellenecek)
Öncelikle Selamün aleyküm. Bu yazımda biraz uzunca topluluk için bir dönüm noktasından ve kendi tecrübelerimden bahsedeceğim bir yazı olacak. Ne yazık ki bu tek bütün bir yazı olmayacak. Çünkü yazılması ve düzenlenmesi gereken çok şey var. Gün veya haftalar içerisinde bolca ekleme bulunacak bundan dolayı.

Yapı öncelikle; önemli bir ayrılık ardından sistem hakkında yapılan tutumlara karşı bir şöylem, sahşi deneyimim, 'ya farklı olsaydı' bölümü ile en son olaraktan arşiv ve diğer çalışmalarım hakkında ki durum ile kapatacağım.

Topluluktaki önemli ayrılıklar

Öncelikle konuya topluluğu ilgilendiren bir konuyla girmem daha doğru olur. Yakın tarihlerde. David Potter ve Colly Myers'ın vefatı oldu. David Potter, Psion'nın kurucusu idi. Colly Myers ise kısaca Symbian'nın Dave'i / Linus'u denebilinir.

Zaten topluluğu ilgilendiren kısmı da bu ya. Öncelikle Onlara ve sistem üzerinde iş yapmış, ortaklara/geliştiricilere ( dahil) yaptıkları işten dolayı teşekkür etmek istiyorum. Neyse lafı çok uzatmadan;

Bazı Yanlışlar ve kabul edilmesi gereken doğrular

Bu madde de insanların bazen bile isteye bazen de sistemin kendi garipliginden dolayı yapılan söylemleri yanlışlarla beraber. Savunannın da kabul etmesi gereken hususları ele alacağım. Ayrıca bu konuda sık duyduğum bir kaç yorum derlemeside yapacağım;

• Dokunmatik Meselesi
Mağlumunuz, Sistem genel itibari ile tuşlu bir navigasyon sistemine bağlı olarak anlatılsa da. Aslında doğru bir durum değil di. Özellikle 2008 sonrasında Symbian'nın dokunmatik uyarlı S90, UIQ gibi platformlar yerine S60 ve MOAP'a kalması rekabette 1-0 geriye düşürdü. (iOS, WebOS, Android karşısında)

Özellikle S60'ın dokunmatiğe uyarlanma konusunda ne kadar zor bir süreç geçirdiğini anlatmama gerek yoktur diye düşünüyorum. Benzer bir durum meğersem MOAP içinde geçerliydi. Yinede sistem için dokunmatik desteği/girdi temel bazda ilk piyasaya sürüldüğünden beri (Psion Series 5 -1997-) bulunmaktaydı.

Keza sistem farklı kullanıcı arabirimlerine bölündüğü esnada zaten hali hazırda telefonlarda kullanılmış ECK ve UIQ dokunmatik desteğine de sahipti. Özellikle UIQ, kendisinden yıllar sonra çıkan S60v5 ten farklı olaraktan ne gereksiz alan işgaline ne de S60v5 kadar fazla çift tıklama durumundan muzdaripti. Evet bu savunmam kötü deneyime bahane değil ama en azından öne sürülen nedenden daha güçlü bir cevap olarak görüyorum.

Keza girdi yönünden de sistem, üreticiler tarafından özelleştirme imkanı bulunduğu için sanılan aksilerinden çok daha erken çoklu dokunmasıyla sahip olmuştu. (Japonya tarafında ^3'ten önce çoklu dokunmatiğe sahip bir kaç model bulunmakta idi ama yukarıda dediğim gibi bu erken örneklerde kullanım alanı şimdilik gördüğüm kadarı ile Web, Galeri gibi alanlar üzerine tasarlanmıştı.)

• Ekran Çözünürlüğü ve CPU

O yüzden ekran çözünürlüğü konusunda bu yorum üzerinden gideceğim.

Kendisi biraz meego'yu savunur bir pozisyondan Symbian'a yönelik UX olarak haklı ama donanımsal olarak biraz keyfi bir yorum yaparak;

Üzgünüm, hafızanız yanılıyor. 0 zamanlar (2009 veya 2010, tam hatırlamıyorum) Nokia 5800'üm vardı ve HTC G1 ve iPhone 3G ile yan yana karşılaştırma firsatım oldu. Eski görünüyordu. Birçok uygulama dokunmatik ekran düşünülerek tasarlanmamıştı, standart arayüz "altta iki düğmeli liste" ((Geri ve Seçenek'ten bahsediyor. Nedense 3-2 düzeniden bahsetmedi o daha trajik)) şeklindeydi, klavyeli telefonlardan kalma bir tasarımdı. Dirençli dokunmatik ekran da yardımcı olmuyordu. O zamanlar mobil donanum her yl büyük ilerlemeler kaydediyordu. Tam rakamları hatırlamıyorum ama her yeni İPhone veya Android telefonun bir önceki nesilden iki kat, daha hizlı olduğunu hissediyordum. Symbian ise temelde tek bir donanım platformuna, tek bir desteklenen çipe ve tek bir garip ekran çözünürlüğüne (640x360) takılıp kalmıştı. ((O kadar da garip değil di ya😁)) Symbian^3 doğru yönde atılmış bir adımdı (en azindan farklı çip için çekirdeği yeniden oluşturmayı başardılar!). ancak miras çok ağırdı ve rakipler Nokia'dan çok daha hızlı ilerliyordu. Örneğin, son Symbian amiral gemisi (Nokia 808) hala 4 inçlik ekranda 640x360 çözünürlüğe sahipti. O zamanlar iPhone'da HiDPI ekranlar iki yildir vardı!

Yorumun orijinali ;

Öncelikle yorum, başlangıçta kullanıcı arabirimi ve uygulama ekosistemi üzerine başlarken ardından donanım üzerinden gidiyor. Şimdi S60 ve uygulama ekosistemi hakkında yorumlarımı ayrıyeten yapacağım ama bunu özellikle bu donanım kısmına aldım çünkü burada pek de sisteme yüklenmemesi gereken bir durum var

Öncelikle yorumu yazan arkadaş haklı olaraktan platformun 5 sene boyunca ARM11 (Büyük ihtimalle çoğu TI tarafından üretilmiş) ve inatçı bir 360x640 durumu vardı.

Tabi bu bir sistem sınırı değildi. Bende eskiden böyle düşünürdum. Keza bizde de Türk forumlarında da çokça dile getirildi.
Tabi sonradan şu cihazlar bana sınırın pekte sistem ile alakalı olmadığını sertçe söyledi;

Yıl bazında gitmek gerekirse; (Cihaz için kaynaklar şurada; ve alt kaynaklarında)
Bazı cihazların işlemci ve ekran değeri (veya her ikisi de) (Liste genişletilecek)

Psion Series 7 (2000) 7.7'' 640x480
Fujitsu F-07C (201X): 1024x640
Sharp SH-03E (2012): Super-H (Cortex-A8) @ 1.2 GHz, 480×854

Ayrıca UIQ v2.1 (Symbian v7) SDK’sı üzerinde EPOC.ini dosyası sayeyinde sistemi 1920x1050’ye kadar çıkarabildim.
En azından sayı bazında fullHD vs bir engel olmamalı. Geriye artık platform geliştiricisi ve OEM’in ürün hedefi olsa gerek.

Burada ilk sorulacak durum bu cihazlar tek tük neden ana akım değil gibi bir soru gelecektir. Özellikle AI ile yaptığım bir tenkit üzerine bunu sorması hoşuma gitti. Aslında sanılandan daha fazla modelde var. Bundan dolayı listeyi bozmadan ekran çözünürlüğü 360x640’tan fazla olan modelleri merak edenler çin kaynak olarak ‘Wikipedi Cihaz listesini koyuyorum’ isteyenler oradan gerçek kaynağa (500 civarı ulaşabilir.)

Ayrıca 2010 öncesi fark ettiğim durum genelde cihazların araba gibi bir süre aynı CPU, Ekran özünürlüğü veya aynı tederikçiden uzun süreli aynı ürünler kullanıldığı idi. Yani Nokia’nın özellikle üretim ve rekabet mantığının değiştiği bir çağda sürdürmesi tehlikeli oldu. Ama bu onların aptallığı değil. Eski köyün adedi idi. Ki ilk başta S60v5 cihazlarda işlemcinin aynı kalması ve GPU’nun olmaması kötü olduğunu kabul etmekle beraber bence ekran o zaman için uzun vadeli gözüken bir adımdı. (Ki 2011-2012’de Asha 3XX veya 500, 603’te bu çözünürlük kabul edilebilinir. Ama N8, e7 vs olmaması gerekirdi. En azından kullanıcı nezdinde psikolojik bir sayısal denklik gerekli idi.)

• Symbian WON! Peki gerçekten won’mu?
İncelenen haber;

Every few minutes, Symbian would interrupt you to ask "Are you sure you want this app to connect to the Internet?" Symbian, her birkaç dakikada bir sizi keserek "Bu uygulamanın internete bağlanmasını istediğinizden emin misiniz?" Ve daha bilümum emin misin sorusu ile kullanıcıya durmadan sorular sorardı.

Diyerek symbian da (aslında s60’tan bahsediyor) sürekli istenen izinler gösteriliyor. Ama dikkat ederseniz verilen örnekler genelde Ağ bağlantıları üzerine idi. Ve aynı metinde verilen iOS/Android örneği ise. Verilen örnekler ise uygulama izinleri üzerine idi. Kısaca sistem bir şeylerden dolayı övülüyordu. Ama onun övülüp, diğerlerine ders olarak gösterilen kısım bir alakadan uzaktı. Metni yazan kardeşimiz. Symbian ve kıyasladığı Android ve iOS üzerinden ilginç bir kıyaslama yapsada. Aslında kıya edilen şeyler biraz elma-armut durumunda.

Symbian örneği ‘Ağ’ üzerine iken Android ve iOS örneği ‘Uygulama’ üzerine en azından metinden aldığım ders. Kullanıcıya zırt pırt soru sorma oldu. :-)
Yani burada bence yanlış bir tebrik verildiğini söyleyebilirim. Evet symbian’da da izin sistemi var (uygulama için) ama bundan bahsedilmeyip hatalı bir kıyas yapılmış

• Tarayıcı Durumu
Symbian’da üreticiler ya kendi çözümlerini (Nokia gibi) ya da dışarıdan (UIQ – Opera, FOMA - NetFront) gibi çözümlerle hareket etmişlerdir. (Aslında nokia’da webkit gibi dış-kaynak temin etsede en azından temel ürün ev içi bir geliştirme sürecine aitti. Belki bu UIQ içinde denebilir. Karışık doğrusu konudan sapmıyayım.)

Nokia Browser’ın özellikle 2008 sonrası (yoğun olarak 2010) rakip tarayıcılara kıyasla ağır performansı, yoğun Flash ve JS sayfalarda ki ağırlığından bahsetmeye gerek yoktur kanımca. Nitekim o zaman ki kıyaslamalar ve kullanıcı denyimleri herşeyi açıklıyordu. Yeri geldimi cihazı kilitleyen bir tarayıcı idi de.

Elbet ki Nokia platform ölene kadar tarayıcıyı düzeltmeye çalıştı ama şahşımca ne yazık ki yetersizdi. Yerleşik RSS, Ön izlemeli sekmeler hatta erken bir PWA desteği (S60’a özgü değil N9’da da vardı yanılmıyorsam.) ile kağıt üzerinde fonksiyonel ama pratikte zorlayıcı bir tarayıcı idi.

Tabi insanlar bunun hantallığını donanıma ve symbian’a yükleselerde ben buna katılmıyorum. Keza bu tarayıcı ve webkit motoru direk çekirdeğin kedisi değildi. ki aynı donanımda Opera ve QTWebKit standart Nokia browser’a kıyasla kaydırma, sayfa yükleme konularında çok daha iyi idi.

Yani ‘Symbian modern sayfalara uygun değil’ konusunu kabul etmesemde ki olay motorla bağlı. Nihayi olarak pratikte ürün ile yüklü gelen tarayıcı geride kalıyordu. Özellikle o dönemlerde Chrome ve Safari’nin kasıp kavurduğu bir ortamda bu hem kullanıcı hemde medya nezdinde firma için zor bir durumdu.

Bu arada Safari’nin de WebKit tabanlı olduğunu hatırlatmam gerek. Yani hedefim suçlu bu veya şu demek değil ama teorik olarak mümkün olan düzeltmeler ya geç kalınmaktan ya da odak eksikliğinden ertelendi/düzeltilemedi.

• Symbian Signed

Aklıma gelmişken, insanlar genelde bu sertifika (Symbian Signed)'tan pek hoşlanmazlardı. Ben temel sistemin kendisinden bunun uygulanış biçimini hatalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle 2000'li yıllarda yerleşik mağazaların günümüz kadar yaygın olmadığı bir donemde. Uygulamanın kontrollü dağıtımını olumlu görüyorum.

Tabi. Geliştirici ve kullanıcı nezdinde Güllük gülistanlık değildi. Çoğu sertifika tarihinin 5 yıl altı olması (nedenini ben bile bilmiyorum), küçük geliştiriciler için ise bu sistemin nasıl bir sonuç doğurduğu da muamma. Deneyimlemedigim için olumlu veya olumsuz konuşamıyorum.

Arşivleme Çalışmam üzerine

Hatırlarsanız 5 Kasım 2025'te Forumda ilk postum olan EPOC Archive'den bahsetmiştim. Arşiv 2020 yıllında, bir hobi olarak ilk başta S60'a yönelik iken zamanla tüm EPOC'u hedefleyen bir çalışmaya dönüşmüştü. Mantık basitti. Bir Dijital Koruma / Yazılım Arkeolojisi idi.

Arşiv çalışmasını oluşturmamın iki ana nedeni vardı. ilki açıkça sistemi sevmem idi. (Dürüst olalım) neticede ürüne veya markanın kendisine, sembolüne, kültürüne karşı bir tutum bu 5-6 seneyi çile ederdi. (Doğrusu ilk bu gaz ile MeeGo, BB10 OS vs içinde aynı işi yapmayı düşündüm ama hem bunlara symbian kadar bağım yoktu hemde halihazırda her platfomun gönüllü bir Arşivçisi vardı :-) Ayrıca üstünden kalkmak imkansız [Buraya değineceğim])

ikinci sebebim daha rasyonel olarak benzer çalışmaların varlığı ve bunu bu konuda eksik olana yeniden uyarlama; Günümüzde PalmDB (Palm OS), WebOS Archive (webOS), Machintosh Repository (Genel Apple Bilgisayarlar ve Pippin üzerine) gibi dijital tarihi korumaya yönelik bir çalışma yürüten bağımsız topluluklar arşivi oluştumamda teşvik edici bir konumda idi. Mağlum her ne kadar bu ürünler ticari ve tüketime dayalı olsada insan tarihinin bir parçası idi. (Mistik bir yüklem yüklemiyorum lütfen!) Elbet ki kimi kesimler bilgi-bilişim ne kadar tarih sayar bilemem ama bunun her ne olursa olsun kendi şahşımca yazılımların
çoğu insan ürünü gibi korunması gerektiğini düşünüyorum.

Burada muhakkak ki (bir kaç yüz kb'lık oyun mu tarih?) diye sorulacak. Doğrusu ben bir sistemi değerli kılan şeyin 3.parti uygulamalar olduğunu düşünüyorum.
hangi sistem olursa olsun uygulama konusunda eksikse sıkıyor insanı. ve amaçları gereği zaten bu uygulama olmadan bir hiçler. O yüzden kendim çok saçma/boş olmadığı sürece uygulamaları arşivlemeye bakacağım.

Genelde ilk sorulacak soru buna verilecek efor (maddi/manevi) değer mi? ki bu bencede değerli bir soru. Ama soru da dikkat edilmesi gereken cevabın öznel bir tutum mu yoksa yoksa daha nesnel bir yaklaşım mı olduğudur. eğer, genel olarak bir alan üzerine hareket ettirici bir motivasyonunuz olmadan yapacaksanız. manevi olarak büyük bir kayıp. Hatta artık haddinden fazla zaman vereceksenizde (Dünya meşgalesi ne olacak)
maddi. durum en azından bu son 6 sene boyunca manevi değere göre daha az etkiledi. (tabi ben burada daha çok veri madenciliği yaptım)
özellikle Arşivde de bululnan FOMA yazılımlarını çıkarmak için bir ekip bu cihazları temin etmek durumunda kalıyordu.
yani ne tür bir arşivcilik yaptığınıza bağlı maddi durum değişiyor ama manevi boyutu sabit.

En azından kendim için değdiğini düşünüyorum artık tamam dediğim noktadayım. Anladığınız üzere artık arşivin özellikle web kopyasını büyütmeyi
bıraktım. Bundan sonra web deposuna (MEGA, GD) herhangi bir ekleme yapmayacağım. Tabi Wayback kısmına nadiren eklemeler yapabilirim.
Ama görüldüğü üzere artık odak noktam değil. Bırakmamın nedenleri sırayla, Yorulmam, hevesimin kaybı, EKA2L1-Psion Arşivleri-KeitaiArchive
ve diğerlerinin arşivleme çalışmaları kendi yapımı manasızlaştırdı. ayrıca bunlar aktif iken bunlardan beslenmeyi ve tekrardan internete
sunmayı ahlaki olarak uygun görmedim. Ayrıca zamanla seçiçileşmem bunu genel bir arşiv çalışmasından hobi/uğraşa dönüştürmeside son noktayı koymamda etkili oldu.

Yinede arşivi bırakmadım. hatta çok değerli bir iki şeyde elde ettim. (küçük ve tatlı bir sır :-D) tabi artık kendi elimdeki dosyayı güncelliyeceğim
en azından şimdilik kafa dinlemede baya güzel bir uğraş oluyor.

Ayrıca Arşiv dışında Win11 teması, HexTris, Robotfindskitten gibi çalışmaların ana sahibiydim. Evet bunlarda arşiv gibi boşa düştü en azından artık
daha fazla vakit harcamak istemiyorum (ki onları var olan sorunları ile terk ediyorum.)

Topluluk çalışmaları hakkında

Özellikle bu son yıl topluluk bayağı bir hareketlenmeye başladı sistem yamalarından tut bildiğiniz işte bu oyun portlarına kadar. Nedeni nedir bilemiyorum doğrusu. Ama hala NES'e veya Amiga'ya bir şeyler geliştirenler varken buna olmaması tuhaf ve yazık olurdu.

Kısaca durum bu. En azından susmaktansa düşüncelerimi yazmam en doğru karardı. Gerekli miydi? Bence gerekli idi :-)

29.Tem.2026 (ilk yayınlama)

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: DeV/AsA, Notxr, MAERKEK ve 2 diğerleri

symbuzzer

Üye
Öncelikle yazı çok güzel ve aydınlatıcı olmuş. Merakla yeni güncellemeleri bekliyor olacağım, e-posta ile takibe aldım bile.

"Symbian'ın ağır mirası" kısmı ile ilgili biraz açıklama yapmak istiyorum. Uzun bir süre önce N-gage topluluğu sayesinde tanıştığım ve eskiden Symbian için çalışan bir kişi Symbian 8 için şunları demişti: Nokia Symbian 8 ile s60v3'ü çıkarmak istemiş, böylece yeni nesil cihazlarda s60v3 gibi yenilenmiş bir arayüzü kullanarak, eski uygulamaların da çalışmasını sağlamayı (backward compability) hedeflemişti. Ancak Symbian 8'in çekirdek mimarisi, s60v3 ile getirilen yeni API'leri ve yeniden tasarlanan güvenlik sistemini (PlatformSecurity, Capabilities) desteklemeye yeterli gelmediğinden, Symbian 8'i sadece bir kaç donanımsal özellik eklemek için geçiş amacıyla kullanmışlardı. Yani Nokia, backward compability sağlayamadığı için onbinlerce uygulamanın çöp olması tecrübesini daha önce deneyimlemiş bir firma.

İşte "bence" tam da bu sebeplerden ötürü Nokia, iPhone ile başlayan kapasitif dokunmatik ekran trendine adapte olmakta geç kaldı. Apple'ın ve Google'ın ellerinde, sıfırdan inşa ettikleri bir yazılım platformu var iken; Symbian tarafında ise yine çöp olma ihtimali bulunan binlerce uygulama ve oyun ile bunları geliştiren ve yine emekleri boşa gidebilecek stüdyolar, firmalar ve ekipler vardı. O yüzden Nokia bu sefer backward compability'i feda etmek istemedi ve dokunmatik arayüzünü mevcut uygulamaları da çalıştırabilecek ve eski SDK ve PDK'lara yapılacak ufak güncellemelerle destekleyebilecek şekilde güncelledi. Buna da s60v5 dediler. s60v3 uygulamalarının çoğu s60v5'te kutudan çıktığı gibi çalışmaktaydı. Ancak geliştirici araçlarına gelen ufak güncellemelerle artık doğrudan dokunmatik ekranda çalışacak yeni uygulamalar ve oyunlar da üretebiliyordunuz. Nokia muhtemelen bunu bir geçiş süreci olarak düşündü ama hızla gelişen iOS ve Android karşısında hem kapasitif dokunmatik ekranlara hemen geçememesi hem de eski yazılım geliştirme kitlerinden kurtulamaması ile geri kaldı. Kullanıcılar da bu geriliği deneyimleyerek Symbian'dan uzaklaşmaya ve popüler teknolojilere geçmeyi uygun gördüler.

Nokia, Symbian 3 ile başlayan süreçte kapasitif ekranlara tamamen geçiş yapsa da, arayüz senin de dediğin gibi Seçenek ve Geri (veya Çıkış) tuşlarından oluşacak şekilde hala eski tipti. (Bu arada ilk kapasitif ekranlı Nokia X6 s60v5 çalıştırıyordu.) Symbian Anna ile sıfırdan bir dokunmatik arayüz tasarlamaya kalkan Nokia, bunu büyük ölçüde başarsa da artık atı alan Üsküdar'ı geçmişti. Symbian artık hızla kullanıcı ve geliştirici desteği kaybeden, rakipleri Android ve iOS ise hızla kullanıcı ve geliştirici desteği kazanan taraftaydı. Android ve iOS için yazılım geliştirmenin daha kolay olması, geliştiricilerin marketler sayesinde doğrudan kullanıcıya ulaşabilmesi ve kazançlarının hızla artış göstermesi, Symbian'a olan ilgiyi büyük ölçüde azalttı.

iOS ve Android tarafında N8 ve 808 gibi multimedya ve kamera özellikleri üstün, E7 ve E6 gibi bussiness odaklı farklı tasarımlı cihazlar olmadığı halde, Symbian'ın tekelliğinden Android'e koşan HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG vb. donanım geliştiricileri, her kesime hitap eden cihazlar çıkarabildiler. Bu yüzden insanlar xenon flash ve 41 MP kamera yerine, Facebook'ta kolay paylaşım yapabildikleri, WEB tarayıcısında akabildikleri Android ve iOS cihazlara yöneldiler.

Nokia bu aşamada doğru bir adım atarak, yıllardır kendi geliştirdiği, yine Unix temeline dayanan Maemo'u Meego'ya evrimleştirerek yerinde bir adım atsa da, firmanın Microsoft'a satılmasıyla beraber bu proje de ölü doğdu. Bugün hala Meego yüklü N9 ve N950'ler, hatta Maemo yüklü N900'ler bilgisayara en yakın kullanım deneyimini mobil cihazlarda sunabilen cihazlardır.

Son düzenleme:
  • Beğen
  • Sevdim
Tepkiler: DeV/AsA, ertin, Notxr ve 3 diğerleri
0sıfırcı

0sıfırcı

Üye
Paylaşımlarınız için teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: SymPsion
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Öncelikle yazı çok güzel ve aydınlatıcı olmuş. Merakla yeni güncellemeleri bekliyor olacağım, e-posta ile takibe aldım bile.

"Symbian'ın ağır mirası" kısmı ile ilgili biraz açıklama yapmak istiyorum. Uzun bir süre önce N-gage topluluğu sayesinde tanıştığım ve eskiden Symbian için çalışan bir kişi Symbian 8 için şunları demişti: Nokia Symbian 8 ile s60v3'ü çıkarmak istemiş, böylece yeni nesil cihazlarda s60v3 gibi yenilenmiş bir arayüzü kullanarak, eski uygulamaların da çalışmasını sağlamayı (backward compability) hedeflemişti. Ancak Symbian 8'in çekirdek mimarisi, s60v3 ile getirilen yeni API'leri ve yeniden tasarlanan güvenlik sistemini (PlatformSecurity, Capabilities) desteklemeye yeterli gelmediğinden, Symbian 8'i sadece bir kaç donanımsal özellik eklemek için geçiş amacıyla kullanmışlardı. Yani Nokia, backward compability sağlayamadığı için onbinlerce uygulamanın çöp olması tecrübesini daha önce deneyimlemiş bir firma.

İşte "bence" tam da bu sebeplerden ötürü Nokia, iPhone ile başlayan kapasitif dokunmatik ekran trendine adapte olmakta geç kaldı. Apple'ın ve Google'ın ellerinde, sıfırdan inşa ettikleri bir yazılım platformu var iken; Symbian tarafında ise yine çöp olma ihtimali bulunan binlerce uygulama ve oyun ile bunları geliştiren ve yine emekleri boşa gidebilecek stüdyolar, firmalar ve ekipler vardı. O yüzden Nokia bu sefer backward compability'i feda etmek istemedi ve dokunmatik arayüzünü mevcut uygulamaları da çalıştırabilecek ve eski SDK ve PDK'lara yapılacak ufak güncellemelerle destekleyebilecek şekilde güncelledi. Buna da s60v5 dediler. s60v3 uygulamalarının çoğu s60v5'te kutudan çıktığı gibi çalışmaktaydı. Ancak geliştirici araçlarına gelen ufak güncellemelerle artık doğrudan dokunmatik ekranda çalışacak yeni uygulamalar ve oyunlar da üretebiliyordunuz. Nokia muhtemelen bunu bir geçiş süreci olarak düşündü ama hızla gelişen iOS ve Android karşısında hem kapasitif dokunmatik ekranlara hemen geçememesi hem de eski yazılım geliştirme kitlerinden kurtulamaması ile geri kaldı. Kullanıcılar da bu geriliği deneyimleyerek Symbian'dan uzaklaşmaya ve popüler teknolojilere geçmeyi uygun gördüler.

Nokia, Symbian 3 ile başlayan süreçte kapasitif ekranlara tamamen geçiş yapsa da, arayüz senin de dediğin gibi Seçenek ve Geri (veya Çıkış) tuşlarından oluşacak şekilde hala eski tipti. (Bu arada ilk kapasitif ekranlı Nokia X6 s60v5 çalıştırıyordu.) Symbian Anna ile sıfırdan bir dokunmatik arayüz tasarlamaya kalkan Nokia, bunu büyük ölçüde başarsa da artık atı alan Üsküdar'ı geçmişti. Symbian artık hızla kullanıcı ve geliştirici desteği kaybeden, rakipleri Android ve iOS ise hızla kullanıcı ve geliştirici desteği kazanan taraftaydı. Android ve iOS için yazılım geliştirmenin daha kolay olması, geliştiricilerin marketler sayesinde doğrudan kullanıcıya ulaşabilmesi ve kazançlarının hızla artış göstermesi, Symbian'a olan ilgiyi büyük ölçüde azalttı.

iOS ve Android tarafında N8 ve 808 gibi multimedya ve kamera özellikleri üstün, E7 ve E6 gibi bussiness odaklı farklı tasarımlı cihazlar olmadığı halde, Symbian'ın tekelliğinden Android'e koşan HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG vb. donanım geliştiricileri, her kesime hitap eden cihazlar çıkarabildiler. Bu yüzden insanlar xenon flash ve 41 MP kamera yerine, Facebook'ta kolay paylaşım yapabildikleri, WEB tarayıcısında akabildikleri Android ve iOS cihazlara yöneldiler.

Nokia bu aşamada doğru bir adım atarak, yıllardır kendi geliştirdiği, yine Unix temeline dayanan Maemo'u Meego'ya evrimleştirerek yerinde bir adım atsa da, firmanın Microsoft'a satılmasıyla beraber bu proje de ölü doğdu. Bugün hala Meego yüklü N9 ve N950'ler, hatta Maemo yüklü N900'ler bilgisayara en yakın kullanım deneyimini mobil cihazlarda sunabilen cihazlardır.
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim hocam. Bence bu ana madeye de büyük bir eklemede oldu.

''Backward compability'' olayı olsaydı çok iyi olurdu. Mesela Palm OS’ta da kırılmalar yaşanmıştı AMX çekirdeğinden kendi ev içi geliştirdikleri MCK’ya geçerken uygulamalar için POSE isimli bir çözüm üretmişlerdi. Keşke benzer. Bir çözüm olsaydı Symbian tarafında da.

Özellikle geçmiş mirası olan sistemlerin / yazılımların bu tarz Yeni koşullarda, geçmişi taşıması ağır bir yüke dönüşüyor. Belki cesaret edip 2008’de kırsalardı uyumluluğu daha mı iyi olurdu acaba neticede AppStore’da yeni yayınlamıştı.

Gerçekten ^3 kullanıcılar için son çıkıştı aslında. Kabul ediyorum ^3 kaputun altında çok büyük bir revize idi. Ama Arayüz kısmı hala yetersiz, eski kalıyordu.

Symbian’da yapılan hatalar sistemin zaten olmayan marka değerini hepten yok etmişti. Ama MeeGo temiz bir isimdi potansiyeli idi de. Yinede 2011’de Qt ile sırtını ölen S60’a dayaması. Üreticilerin Android’e kayıp Google’ın tablet, netbook gibi cihazlara doğru genişletmesi ile Stephen Elop’un sızdırılan duyurusu bende bunu ticari olarak nereye kadar götürüdü sorusunu uyandırıyor.

• Beğen
Tepkiler: DeV/AsA, MAERKEK, 0sıfırcı ve 1 kişi daha
KomiserMemoli_12

KomiserMemoli_12

Üye
Okumadım ama yaşımdan dolayı Nokia 6630 başta olmak üzere birçok Symbian telefon kullandım. 5800 in yeri bende hala ayrıdır. Ancak artık geriye doğru gitmenin bir anlamı yoktur. Güzel günlerdi forumlarda bir sürü arkaraslarım oldu n gage oyunlarını oynamak smartmovie ile küçücük 6630 un ekranında altyazılı filmler izlemek ilk defa mobil internet izlemek gameboy oyunlarını en çokta Pokemon oyunlarını oynamak evet çok zevkliydi ama dediğim gibi hepsi geçmişte kaldı. İlk gördüğüm Nokia telefon babamın sahip olduğu efsane 5110 du. Az yilan oynamadım. Telefon çalarken öyle bir titrerdi ki evdeki tüplü televizyonu patlatacak gibi olurdu. Güzeldi çok severek eglenerek kullandım ama sonuç olarak hepsi geçmişte kaldı. Bugün hala bu ölü sisteme tapanlar ve birşeyler yapmaya çalışanlar var onlara da saygı duyuyorum. Hoşçakalın

MAERKEK

MAERKEK

Admin
Günümüzde halen bu sistemin çekirdek kaynak kodlarının paylaşılmamış olması sinir bozucudur. Symbian'ın ticari bir sır olarak saklanmasını halen anlayamıyorum. Microsoft symbian ile ne yapabilir ? Çok bilinmedik sistem olduğu için güvenlik gerektiren cihazlarında kullanacak değil ya !

• Beğen
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Günümüzde halen bu sistemin çekirdek kaynak kodlarının paylaşılmamış olması sinir bozucudur. Symbian'ın ticari bir sır olarak saklanmasını halen anlayamıyorum. Microsoft symbian ile ne yapabilir ? Çok bilinmedik sistem olduğu için güvenlik gerektiren cihazlarında kullanacak değil ya !
Symbian'nın iki çekirdeği var. Biri 1997-2004 arası kullanılan EKA1 bu kapalı kaynak. yayınlanmadı. Ama 2004'ten sonraki cihazlarda EKA2 vardı. O açık kaynak. Tabi maalesef sürüclüer vs. İşletim sistemi ölünce bir daha ayağa kaldırmak zor oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Notxr ve 0sıfırcı
KomiserMemoli_12

KomiserMemoli_12

Üye
Kaynakları yayınlansa ne olacak ki. Oturupta aylarca program mı yazmakla uğraşacaksınız? Şu Symbian ile uğraşana kadar android için program yazsanız hem para kazanırsınız hem de binlerce insana ulaşırsınız. GTA 3 ü portlayan arkadaşta herhalde vaz geçti başka güncelleme gelmedi.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Kaynakları yayınlansa ne olacak ki. Oturupta aylarca program mı yazmakla uğraşacaksınız? Şu Symbian ile uğraşana kadar android için program yazsanız hem para kazanırsınız hem de binlerce insana ulaşırsınız. GTA 3 ü portlayan arkadaşta herhalde vaz geçti başka güncelleme gelmedi.
GTA'yı portlayan arkadaş şuan symbian için başka işlerle ilgileniyor. en son 808'de ki codecleri 700, 701 ve 603'e taşıyarak 1080p video oynatma desteği kazandırdı. En azından GTA'yı tamamen bırakmadı. (şimdilik) galiba vakitsel bir problem vs idi. (S60v3'e taşıyan yardımcı arkadaş ise Half-Life 1 portuna ve Whisk isimli projesine odaklandı) Bu geliştiriciler çoğunlukla para için değil hobi uğraş için. eski platfomlarla ilgileniyorlar. Android içinde böyle artık. Symbian'dan sonra Android 1.5 ve Windows Mobile için TSL yamaları taşıdılar. gibi gibi yani.

• Beğen
Tepkiler: DeV/AsA, MAERKEK, Notxr ve 1 kişi daha
Notxr

Notxr

Üye
Aslen 2010-2011 arasında açık kaynaklı olmuştu ve bir de EKA2 kerneli 2004'ten beri açık kaynak idi.
Mesaj birleştirildi:

GTA'yı portlayan arkadaş şuan symbian için başka işlerle ilgileniyor. en son 808'de ki codecleri 700, 701 ve 603'e taşıyarak 1080p video oynatma desteği kazandırdı. En azından GTA'yı tamamen bırakmadı. (şimdilik) galiba vakitsel bir problem vs idi. (S60v3'e taşıyan yardımcı arkadaş ise Half-Life 1 portuna ve Whisk isimli projesine odaklandı) Bu geliştiriciler çoğunlukla para için değil hobi uğraş için. eski platfomlarla ilgileniyorlar. Android içinde böyle artık. Symbian'dan sonra Android 1.5 ve Windows Mobile için TSL yamaları taşıdılar. gibi gibi yani.
1080p oynatmanın Symbianda pek stabil çalışacağını düşünmüyorum.

• Beğen
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Aslen 2010-2011 arasında açık kaynaklı olmuştu ve bir de EKA2 kerneli 2004'ten beri açık kaynak idi.
Mesaj birleştirildi:

1080p oynatmanın Symbianda pek stabil çalışacağını düşünmüyorum.
808, 1080p'yi destekliyor hocam. ama 808'in sistem dosyalarından geriye doğru 70X ve 603'e attılar onlarda nasıl performans veriyor bilmiyorum. bu arada EKA1 ve EKA2 sadece hissedar'a kaynak kodu paylaşımı vardı. kamuya 2009 - 2011'e kadar açık kaynaklı idi. Yanılmıyor isem kayank kodu sayesinde QEMU üzerinden eSHELL'i çalıştırabildiler. ama ham bir doannaım için bazı önemli birleşenler eksikti diye hatırlıyorum.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK, 0sıfırcı ve Notxr
Notxr

Notxr

Üye
808, 1080p'yi destekliyor hocam. ama 808'in sistem dosyalarından geriye doğru 70X ve 603'e attılar onlarda nasıl performans veriyor bilmiyorum. bu arada EKA1 ve EKA2 sadece hissedar'a kaynak kodu paylaşımı vardı. kamuya 2009 - 2011'e kadar açık kaynaklı idi. Yanılmıyor isem kayank kodu sayesinde QEMU üzerinden eSHELL'i çalıştırabildiler. ama ham bir doannaım için bazı önemli birleşenler eksikti diye hatırlıyorum.
Ekstra bilgiler için:tşk:

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve SymPsion
MAERKEK

MAERKEK

Admin
Geliştiricilerin keyfine kalmış. Baştan oturup kendi işletim sistemini bile yapabilir. Kapalı kutu şu an güvenlik açığı daha azdır. Alışılmışın dışında bir yapı en niyahet.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: 0sıfırcı
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Bu son iki gündür sistem için (modern JavaScript (hatta E7 üzerinde ilkel figma Önizleme ile Counter Strike Demosu gösterdiler) desteği) ile yeni bir homebrew oyun daha yapıldı.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Notxr, MAERKEK ve 0sıfırcı

Dobraokuyucu

Üye
N8 harmattan ile satilsaydi bugün cok başka seyler konuşurduk. Tabii stabil olsaydı. S^3'lü N8 bile son sürümlerinde bile asalak ve hantalken N900 rezil bir deneyim sunarken bu adamlar niye batmis niye bitmis diye uzulmek saçmalık.

Günümüzdeki symbian geliştiricileri cogunlukla vibecodded ai sloplar ile ugrasiyor. Emek yok. O yüzden yaptirdiklari programlar da enisteye ismarlama projeler gibi yuzlerine benzemis.

O bahsettigin ruhu halen devam eden topluluklarda gercek bir hacking ruhu var orijinal Apple-II, C64 gibi makinlerin zamanlarindan kalmış. Biz bu meretleri duzgun kullanırken bile hack ile imza ile ugrasiyorduk. Nerede kaldi modlar programlar yapacagiz? Bir grup insan olmesi icin dua ediyordu bana kalırsa arkalarda bir yerlerde. Her acidan zulum bir platform. Eski yamali köy yollari gibi.

Karmasik ve rezil tasarimli olmasini saymiyorum bakin hic. Bir N95 ile ilk jenerasyon iPhone'u yan yana koyun Allah Peygamber aşkına. Ikisi de ayni yil çıkmış. N95 ilk surumunde garabet bir makineydi. Pc suite baglayinca hem telefon hem de program cokuyordu. Internette gezerken ram sistigi icin donuyordu. Kamerası mor, grenli ve noiseli çekiyordu. Gun icinde kendi kendine kapanip aciliyordu. iPhone da rezildi ama iOS o kadar da kotu muydu? Hayır değildi. Symbian da ayarlara giriyorsun her sey her yerde, tarayiciya giriyorsun telefon alev aliyor, kamerayi aciyorsun 10 saniye baslamasini bekliyorsun, telefonda hareket sensörü var kapali yazilimsal olarak, programlari desen hepsi birbirinden garip, sanki baska platformlarda yazılmış hepsi. GPS var 10 dakika sürüyor uydu bulmasi (Android de rezildi bak o konuda) daha da sayarim. Elimde hem son hem de ilk surum fw kullanan n95 de var kanitlarim da. Her özelliği olup da hiçbir şeyi çalışmayan bir platformdu symbian.

Bunlar goz onune alininca insanlarin Symbian'ı terk etmemesi icin bir sebep yok. Nokia'nın rezil isletim sistemini kasim kasim kasarak ahım şahım bir metaymis gibi kit kanaat gelistirmeye zorlamasi da cabasi.

Bak simdi Android de ayni yola gidiyor. Uygulamalara sertifika zorunlulugu getirecekler. FDroid gibi özgür magazlara darbe vuracaklar. FRP kilidi artik iCloud lock gibi kirilmaz bir kale olmuş zaten. Üreticilerin telefonların bootloaderlarını acmamaya ant içmesi de var bir de.

Umarım android de symbian gibi yok olur gider mesela bu saçmalıklar sonrasında. Inovasyon denen şey telefonları katlamak, her yere ai sokmak ve boyutlarını büyütmek dışında bitti zaten yıllardır.

• Beğen
Tepkiler: Notxr, DeV/AsA, symbuzzer ve 2 diğerleri
0sıfırcı

0sıfırcı

Üye
Yerli işletim sistemine sahip yerli ve milli yazılım olan bir yerli telefon çıksın
Almazsam ... Yım nokta.
Aselsan telefon üretcek diyolardı yerli işletim sistemi bi süre çıkmaz Android de olsa Aselsanı alırım linux tabanlı olsa da alırım.
Mesaj birleştirildi:

N8 harmattan ile satilsaydi bugün cok başka seyler konuşurduk. Tabii stabil olsaydı. S^3'lü N8 bile son sürümlerinde bile asalak ve hantalken N900 rezil bir deneyim sunarken bu adamlar niye batmis niye bitmis diye uzulmek saçmalık.

Günümüzdeki symbian geliştiricileri cogunlukla vibecodded ai sloplar ile ugrasiyor. Emek yok. O yüzden yaptirdiklari programlar da enisteye ismarlama projeler gibi yuzlerine benzemis.

O bahsettigin ruhu halen devam eden topluluklarda gercek bir hacking ruhu var orijinal Apple-II, C64 gibi makinlerin zamanlarindan kalmış. Biz bu meretleri duzgun kullanırken bile hack ile imza ile ugrasiyorduk. Nerede kaldi modlar programlar yapacagiz? Bir grup insan olmesi icin dua ediyordu bana kalırsa arkalarda bir yerlerde. Her acidan zulum bir platform. Eski yamali köy yollari gibi.

Karmasik ve rezil tasarimli olmasini saymiyorum bakin hic. Bir N95 ile ilk jenerasyon iPhone'u yan yana koyun Allah Peygamber aşkına. Ikisi de ayni yil çıkmış. N95 ilk surumunde garabet bir makineydi. Pc suite baglayinca hem telefon hem de program cokuyordu. Internette gezerken ram sistigi icin donuyordu. Kamerası mor, grenli ve noiseli çekiyordu. Gun icinde kendi kendine kapanip aciliyordu. iPhone da rezildi ama iOS o kadar da kotu muydu? Hayır değildi. Symbian da ayarlara giriyorsun her sey her yerde, tarayiciya giriyorsun telefon alev aliyor, kamerayi aciyorsun 10 saniye baslamasini bekliyorsun, telefonda hareket sensörü var kapali yazilimsal olarak, programlari desen hepsi birbirinden garip, sanki baska platformlarda yazılmış hepsi. GPS var 10 dakika sürüyor uydu bulmasi (Android de rezildi bak o konuda) daha da sayarim. Elimde hem son hem de ilk surum fw kullanan n95 de var kanitlarim da. Her özelliği olup da hiçbir şeyi çalışmayan bir platformdu symbian.

Bunlar goz onune alininca insanlarin Symbian'ı terk etmemesi icin bir sebep yok. Nokia'nın rezil isletim sistemini kasim kasim kasarak ahım şahım bir metaymis gibi kit kanaat gelistirmeye zorlamasi da cabasi.

Bak simdi Android de ayni yola gidiyor. Uygulamalara sertifika zorunlulugu getirecekler. FDroid gibi özgür magazlara darbe vuracaklar. FRP kilidi artik iCloud lock gibi kirilmaz bir kale olmuş zaten. Üreticilerin telefonların bootloaderlarını acmamaya ant içmesi de var bir de.

Umarım android de symbian gibi yok olur gider mesela bu saçmalıklar sonrasında. Inovasyon denen şey telefonları katlamak, her yere ai sokmak ve boyutlarını büyütmek dışında bitti zaten yıllardır.

• Beğen
Tepkiler: Dobraokuyucu ve SymPsion
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi

Merhaba hocam. Öncelikle yaşadığınız deneyimler için üzüldüm. Elbet ki kullanıcılar hangi marka veya ürün çeşidi olursa olsun İyi bir tecrübe yaşamalarını ve firmaların ekonomik değerden öte bu müşteri-Marka rezonansına değer atamayı öncelik haline getirmelerini elzem görüyorum. Ancak yorumunuzda ilgimi çeken bir kaç nüas var;

Öncelikle topluluk çalışmalarına değinmek istiyorum. Burada Commodore, Apple II örneği ile kıyaslamam gerekirse. bu platformlar direk ilgi alanım değil, ama ilgilendiğim Amiga üzerinden düşününce belki bu seneki Symbian topluluğu ile aynı aynı veya biraz daha büyük bir hareketlilik olabilir. (Belki daha da büyük ki memnun olurum bundan) anacak. Ai slop veya gerçek programcılık konusunda bazı itirazlarım var. bu sene adına konuşacak isem GTA, vs programlar (ya da son attım JS/Oyun) bir Ai slop değil. Ha hiç mi yoktur evet bir kaç tane tam ya da destekli var ama 10/10'u da değil. (Ki itiraf ediyim. rfk portum ai slop'tu ki bu hem ai'ın durumunu görmek üzerine idi (ki bundan dolayı zamanında symbian'a taşınmamış metin tabanlı bu oyunu seçememin nedenide karmaşık olmayan bir deneysel süreçti.)) Ki illa ben sert programcılık yapmak istiyorum derseniz hocam bunun için commodore'a gerek yok :-) Symbian'nın kendine haz c++'ı ile birbirinden gıcık SDK ve derleme araçları size kendilerine haz bir deneyim sunacaktır :-D

Bunun dışında Maemo/MeeGo yorumununzda ilgimi çekti ki ileri yazımda döneceğim. (Yorumunuzda Android dahil baya bir şeyler demişsiniz hocam. Gücüm yettiğince hepsine değinmeye çalışacağım.)

Hocam ilk olarak ^3 ve anladığım kadarı ile Belle için stabil değil dediniz (en azından N8 nezdinde) ama ardından aynı yorumu İhtimal vererek MeeGo'ya (ki şaşaırdım, çünkü pek toz kondurulmaz) ve N900 için dediniz. Sizce durum bu farklı sistemlere rağmen böyle ise, durum sistemin (veya sistemlerin) kendi potansiyellerinden öte Nokia'nın üretim, geliştirme, ürün kontol, ekipler arası iletişim gibi yönetimsel sebepler ile Pazar baskısının verdiği durum neden olmasın hocam. Hadi Symbian için alıştım ama Linux'u da aynı kefeye koyuyorsanız bu yeni soruları doğurur. (Ki en azındanbuna benzer durum yaşayan N8 ile çağdaş bazı linux cihazlarıda hatırlıyorum bence pazar dinamiği ve genel optimizasyon durumu olsa gerek.)

N95, üzerinden ise hocam gene yukarıda dediğim gibi geçmiş olsun. genelde yorumlarınınz yazılım üzerine ama öncelikle kamera yorumununz ilginç geldi kendi gördüğümden veya yorumlardan hiçte öyle noisli gözükmüyor doğrusu YouTube'da izleyince baya baya zamanı için küçük kodak kameralar gibi duruyor.

Nokia suite konusunda bilemiyorum. yani 603 ile yaşamadım. en azından sonrasında bu işi çözmüşler gibi. birde program da çöküyorsa burada sürücü ile alakalı durumda olabilir.

S60v3'ün ayarlar menüsü karışıktı büyük ihtimalle her seçeneği tek bir uygulamaya yükleyerek hem uygulamayı şişirmemeyi hemde fazla karışıklaştırma ma diye düşünüyorum. Ama bildiğiniz üzere bu sonraki sürümlerde tam olmasada hatrı sayılır belki büyük oranda toparlandı (ki UIQ'nun daha derli toplu bir ayarlar menüsü vardı yani bence olay sadece bir tasarım terciği Symbianlık durum değil)

Program konuşunda şaşırdım. yani o kadar arşiv yapıp program denedim. çoğu standart s60 arabirimi/menüsüne sahipti. elbet gravity ve google maps gibi kendi arabirimlerine sahip uygulamalar vardı. Ama her biri ayrı platfomrdan sörü ilginç geldi. en azından N95 zamanı için garip geldi. N8 zamanı için diyorsanız bilemem onu da ayrı yazarım.

Hareket sensörü için bir sürü progrma ayrıca yazılımsal olarak nasıl kapalı anlamadım. ha öyle ise de yani o zaman için sonradan ne bu durum ne de ekran içi dönüşlerde o pır pır etme sorunu kaldı.

Hocam cihazlarınız sorunlu olmasın hadi ram dolu iken anladım da Kamera için 10sn bana fazla geldi. onca videoda bile hadi salladım üstüne abarttım 6 sn derdim ben ki şuan hatırlamıyorum bile ama sizin için gene biraz videolara göz gezdireceğim belki ben yanılıyorum.

Tarayıcı için yorum yapmıştım. :-) mesela yorumunuzu okurken 603'te bir sefer attı beni. Ama dediğim gibi Opera gibi aynı işi cihazı veya kendisini felç etmeden yapan çözümler vardı. (UC'de olabilir -Tabi hiç kullanmadım onu-) Bu biraz bir zamanlar Android de herkesin Google Kamera yüklemesi olayı gibi. yani alternatif var ve alternatif daha iyi perormans sunuyorsa sisteme ne kadar yğklenilir bilmiyorum. (Ha ama dediğiniz gibi ben buna para verdim ve kutuda bu tarayıcı ile geldi ve kasılıyor takılıyor derseniz elbet ki bu arada alternatif önerisi pek hoş bir tat vermeyen cevap olarak kalacaktır. Ama şuan ki savunduğum pozisyonda direk Nokia'nın kendisi değil.)

Android'de GPS yavaşlığından bahsettiniz hocam ama aklıma cihazların tasarımnda kullanılan malzemeler ile GPS doananımının kendi ihtimallide yok değil ha evet belki sistemin kendi durumudur işleyiş mantığını bilmediğim için yazamıyorum bir şey.

Bu arada yanlış anlamayın hocam, cevap verirken asla aklımda bu uyduruyor vs geçmedi. Ama Japonya da insanlar symbian cihazları ile çökmeden yamulmadan, çoklu pencere, TV yayaınları mobil ödeme ler yapabiliyorken ya da 97'den kalma symbian Psion PDA'lar ile aylarca sorunsuz kullanıyorken veya ben kendim bu kadar sıkıntı yaşamazken 'Her özelliği olup da hiçbir şeyi çalışmayan bir platformdu symbian.' sözüne katılamam hocam üzgünüm.

Android'in getirdiği sertifika olayına gelirsek, bu uzaktan bakınca Symbian döneminin hamlesine benzesede var oluş amaçları aynı değil bence hocam. Symbian'da ki tamamen zaten doğru düzgün ve merkezi olmayan uygulama dağıtım sürecini OEM ve Operetör iş ortakları ile kullanıcının bu süreçte yaşayacağı olumsuz deneyimi en azından pratikte çözmek içindi. Evet geliştirici için süreç teşvik edici değildi. kurum içi uygulamalar içinde durum karışıktı (ki şuan Android de de bu risk gözüküyor. en azından Google sürecine katılmadan bu işi yapanlar için) ama symbian için ben durumu

Hocam, bence Android ileri ki 10 sene içinde yok olmama ihtimali yüksek. bugün bile firmalar her sene sundukları ürünlere 4-6 sene android güncellemeleri sunmaya başladılar. ki bunun güvenlik yaması ve google play yaması var. şirketler bu kadar ileri vadeli bir sözü yarın kuruyup gidecek bir sistem üzerine kolay kolay veremezler.

Ki zamanın da Fuchsia ile yer değiştirecekti. Sonra ne oldu ise kaldı öyle ki her sürümde andaroid daha da güzelleşti. en azından kendim de bu yeni politikadan memnun olmasamda, çoklu görevde ki aşırı agresifliği dışında artık pek bir ciddi eksiklik görmüyorum. Ki inovasyonda Ai veya katlanırı kötü görmüyorum hocam. eğer inovasyon dediğiniz bir iki jenerasyon olup sonradan kalkan veya japonya gibi zamanında endemik pazarda günlük olarak kullnıp batının yeni tanıştığı şeyler ise bilemiyorum.

Son olarak Nokia veya Symbian için üzüldüğüm yok. Ama bu elbet ki 'iyiki battılar' demek için bir neden değil. Dün insanlar android geldi diye sevinirken bugün batmasını istiyor. Bu olay bence biraz alışılmışlığın verdiği bıkkınlık ta olabilir. :-D elbet kaçırdığım veya aklıma gelmemiş başka olumlu veya olumsuz düşünceler olabilir ama şuan diyeceklerim bu kadar.
Mesaj birleştirildi:

Bu arada ek olarak öznel deneyimleri yok saymıyorum yeri geldi mi bende güncel tecrübemi yazacağım ama maddeye ama konuşmalarımda öne sürmek istediğim ''Aynı sistemin farklı cihazlarda farklı deneyim sunmasının en azından sistem mutlak kötü idi algısını yıkmak idi. Yoksa elbet ki herkes mutlu bir deneyim yaşamıyabilir belki çoğuda öyle olabilir. Ama temel savunmam sistemden ileri eleştiri kültürünün işleyişi üzerine. yoksa symbian burada sadece bir metafor gibi...

Son düzenleme:
  • Beğen
  • Beğenmedim
Tepkiler: Dobraokuyucu, 0sıfırcı ve MAERKEK

symbuzzer

Üye
@Dobraokuyucu hocam ben Reborn CFW'nin ve diğer bir çok Symbian projesinin geliştiricisiyim. Geliştirdiğim şeylerin çoğu kodlamadan çok reverse engineering gerektiriyor. Symbian işlerimi şuradan görebilirsiniz: avalibeyaz.com/symbian
Bütün geliştiricileri vibecoder olarak fişlemeyelim lütfen :)

• Beğen
Tepkiler: 0sıfırcı, MAERKEK ve SymPsion

Dobraokuyucu

Üye
@Dobraokuyucu hocam ben Reborn CFW'nin ve diğer bir çok Symbian projesinin geliştiricisiyim. Geliştirdiğim şeylerin çoğu kodlamadan çok reverse engineering gerektiriyor. Symbian işlerimi şuradan görebilirsiniz: avalibeyaz.com/symbian
Bütün geliştiricileri vibecoder olarak fişlemeyelim lütfen :)
Yaz o zaman açık açık ne yaptığını neler yaptığını bakalım gerçekten sen mi yapmışsın yoksa makine mi yapmış? Hatta biz de kendi varyantlarımızı yapalim senin projenin anlatilari ustunden?

Kusura bakma ama bir avukatın tek başına S^3'u ve başka nokia servislerini tersine mühendislik yapıp düzenleyip yayınlanmasına ben pek inanmıyorum. Mümkün değil demiyorum bak. İnanmıyorum böyle bir şeyin olabileceğine.

• Beğen
Tepkiler: Notxr

Üst Alt