Öncelikle Selamun Aleyküm. Birkaç senedir hobi amacıyla Symbian ile ilgileniyordum. Bu ilgilenme esnasında, hoşuma giden ve değerli gördüğüm şeyleri ilerisi için toplama kararıyla bir arşiv oluşturdum. Arşiv, Symbian ya da daha doğrusu EPOC için 2000'den fazla uygulamaya ev sahipliği yapıyor. Tabii bu kadar büyüdükten sonra paylaşmamak kötü olurdu.
Arşiv içeriği
Peki bu arşiv ne içeriyor diye sorarsanız;
- 2000'den fazla uygulamayı içinde barındırıyor.
Arşivde
Psion Series 3'ten Nokia 808'e kadar geniş bir uygulama yelpazesi (
SIBO, Eikon, S60, S80, S90, UIQ ve FOMA) içeren 2000'den fazla uygulama listelenmekte. Bunların hepsi Symbian'nın parçalanmış yapısından dolayı tek bir cihazda çalışamasa da arşivin temel amacı bir E-Müze işlevi görmektir.
Arşivde .sis uzantılı uygulamalar dışında .wgz, .jar, .opa ve .n-gage uzantılı uygulamalar da arşivlenmektedir. Özellikle Java uygulamalarında aradığım öncelik, herhangi bir Symbian modelinde ön yüklü olarak gelmesidir. (Örneğin: Nokia 5530 ile yüklü gelen Rollercoaster Extreme 99 ya da Fujitsu F-01C ile birlikte gelen Tetris 1 to 3). Bundan dolayı ağırlıklı olarak .sis uzantılı uygulamalar bulunmakta. Tabi bu hiç ön yüklü gelenler hariç J2ME uygulaması olmadığı anlamına gelmesin ama bu konuda daha katı bir filtreden geçiriyorum.
- Uygulamalar kadar olmasada S60, S90, UIQ ve hatta arşivleme amaçlı FOMA temalarıda içeriyor.
- S60 Widget'ları
- Symbian cihazlarının kapsamlı bir listesi.
Arşivin ilk sayfasında ki Excel tablosunda EPOC (Symbian ve SIBO) ile çalışan
300'den fazla modelin bir özellik listesi bulunmakta. Şimdilik hala erken aşamada ilerleyen dönemlerde daha da derli toplu yapmaya çalışacağım.
- Küçük Yazılım Güncellemeleri, Qt, OPL, PIPS ve N-Gage lib dosyaları gibi ek sistem dosyaları
- Teknoloji Demoları ve Cihaz Demo Uygulamaları
- UIQv3 Modları (Symbuzzer'a teşekkürler)
- EPOC ile alakalı geliştirici dökümanları, Kullanıcı kılavuzları, Basın Bültenleri
- Symbian sürümleri ve cihazlar için ekran görüntüleri ve görseller. (Özellikle Japon cihazları ilginizi çekecektir.
)
- EKA2L1 ve MAME ROM'ları
- SDK'lar (Eksikler eklenecek)
Arşiv Linki
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
Kayıp Olanlar
Her ne kadar hatrı sayılır uygulamayı bulabilsem de doğal olarak hala bulamadığım uygulamalarda bulunmakta aşağıda bazılarını yazdım. Daha kapsamlı bir liste Linkteki Welcome.doc uzantılı dosyada.
E-Devlet, DigiTürk WebTV, Markafoni, DStory vs.
Son olarak artık uzun bir hobi sonrası arşivi artık daha az güncelleyeceğim. Tabi yinede link buradan ve Symbian Telegram gruplarından ulaşılabilir olacaktır.
Umarım ilginizi çeker.