Android RAM Kullanımı Hakkında - S60v5 vs Android GingerBread

Sponsorlu Bağlantılar

CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici
Konuda atlanan birşey var. Rambo_Ft nin "Çalışıyor" ekranında gösterdiği 73 mb kullanan uygulamalar bizim Bellede Appstop ile baktığımız "sistem için zorunlu olmayan ama ramde bekletilen uygulamalar" ile aynı durum ;) Android ram kullanım ekranında dalvikten bağımsız olarak sistem için zorunlu kullandığı kaynağı ayırdıktan sonra artan maximum ram miktarını yazıyor. Örneğin 512 mb rami bulunan bir cihazda Dalvik öncesi sistem kamerası, ekranı, sensörleri driverları gibi sebepler ile 150mb ayırıyor sonra ekran kartı için de 50 mb ram ayırıyor. Malum ram hesaplamaları sonrası kalan 300-310 mb rami de Dalvik e kullanması için bırakıyor. Dalvik de kendi içerisinde ayarlar, arayüzler gibi çalışan programlara da 70 mb ayırdıktan sonra size 230 mb gibi bir boş ram bırakıyor ;) Belle de benzer bir şekilde 100 mb civarında kamera, sensör gibi donanımların driver dosyaları ve diğer mecburi sistem dosyaları için ayırıyor. Ekran kartının kendi ram hafızası bulunduğundan sistem sadece "hali hazırda appstop gibi bir program ile sonlandırılabilecek önbellek programları" için de 15-20 mb ayırarak 120 mb gibi bir ram kullanımıyla normal kullanıma hazır hale geliyor. Burda büyük farklardan 1. si gpu için kullanılan ram miktarıdır. 2. fark ise androidde sistem gereği "ayarlar" dosyasının bile 16 mb gibi boyutlara ulaşırken belle de "ayarlar" ın kullandığı ram miktarı 1 mb ı bile bulmamaktadır. Android in arkaplanda açık kalan (sonraki başlatmada hızlı başlatılması için önbelleğe alınan) işlemleri büyük yerler kapladığı halde ram yetersizliği gibi durumlarda sistem bunları kapatarak kendisine yer açar. Eğer ram ihtiyacı olmazsa saatlerce, günlerce bunları arka planda tutar. (Bellede de durum aynı ama dosya boyutları daha küçük.) Bellede de appstop ile istediklerinizi kapatarak veya ramblow u kullanarak otomatik olarak benzer bir işlemi yapabilirsiniz.
Android in kullanışlı ama cihaz hafızasını dolduran bir özelliği de kapattığınız bir uygulamayı ramde kalan son haliyle cihaz hafızasına yazarak tekrar açtığınızda bu yazılmış son durum ile uygulamayı tekrar başlatmasıdır. Bazı arkadaşlar bu özelliği recent apps üzerinden kullandıklarında multitasking sanıyorlar ama bilginiz olsun olayın pek bir alakası yok :)
Bir çalışma masasında ödev yaparken kitaplarınızın hepsinin masa üstünde açık olması(multitasking) ile aralarına ayraç koyup kenara kaldırmak ve sonra ayraçlı kitabı tekrar açmak(Android ve ios tasking sistemi) gibi farklıdır.

Bence kim hangi sistemin kullanımını kendi günlük yaşantısına uygun buluyor ve rahatlıkla kullanıyor ise o sistemi tercih etmelidir ;)

• Beğen
Tepkiler: Polymath, ecel54 ve Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
Bir çalışma masasında ödev yaparken kitaplarınızın hepsinin masa üstünde açık olması(multitasking) ile aralarına ayraç koyup kenara kaldırmak ve sonra ayraçlı kitabı tekrar açmak(Android ve ios tasking sistemi) gibi farklıdır.

Vay be çok açıklayıcı oldu :tşk: Bütün yazdıklarını okudum :)

Bence kim hangi sistemin kullanımını kendi günlük yaşantısına uygun buluyor ve rahatlıkla kullanıyor ise o sistemi tercih etmelidir

Doğrusunu söylemek gerekirse iOs veya Android bana daha çok uyuyor gibi. Çünkü çok fazla uygulamanın açık kalmasını istemem, uygulamalar arkaplanda çalışsınlar, kapatıldıklarında kaldığım yerden devam edebildiğim halde açık kaldıklarını görmek istemem :)

CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici

Doğrusunu söylemek gerekirse iOs veya Android bana daha çok uyuyor gibi. Çünkü çok fazla uygulamanın açık kalmasını istemem, uygulamalar arkaplanda çalışsınlar, kapatıldıklarında kaldığım yerden devam edebildiğim halde açık kaldıklarını görmek istemem :)

Benim kullanımıma da Belle uyuyor. Fazla oyun uygulama beklentim de yok, olanlar yetiyor. Bu yüzden C6-01 severek kullanıyorum :) Sisteme göre cihaz değil kişiye göre sistem tercih edilmeli ;)

• Beğen
Tepkiler: Silinen Üye 94869
Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi

Benim kullanımıma da Belle uyuyor. Fazla oyun uygulama beklentim de yok, olanlar yetiyor. Bu yüzden C6-01 severek kullanıyorum :) Sisteme göre cihaz değil kişiye göre sistem tercih edilmeli ;)

+1 kentrilyon :good: :oke:

İşte böyle akıllı tüketiciler olursa şirketler daha düzgün istediğimiz gibi ürünler üretecek ama fazla yok :ehe

• Beğen
Tepkiler: CanKartaL
pRime.

pRime.

Üye
|-)

mstf-cartel

mstf-cartel

Üye
ben walkman live cihazında şöyle bi durumla karşılaştım: 2.3 sürüm varken ortalama 250 mb boş ram vardı ics ye güncelledim 150 mb a düştü. Üstelik tarayıcıyı açtığım zaman ram kullanımı %90a kadar çıktı. Cihazda toplam 512 mb ram var.

mcnpl4

mcnpl4

Üye
yapma bunu:ehe

Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
ben walkman live cihazında şöyle bi durumla karşılaştım: 2.3 sürüm varken ortalama 250 mb boş ram vardı ics ye güncelledim 150 mb a düştü. Üstelik tarayıcıyı açtığım zaman ram kullanımı %90a kadar çıktı. Cihazda toplam 512 mb ram var.
çünkü görsellik vs. ağırlıkta.

mstf-cartel

mstf-cartel

Üye

çünkü görsellik vs. ağırlıkta.

Cihaz abimin cihazı bende 5800 var. Telefonu değiştireceğim ama bu ram olayı gözümü korkuttu. 1 gb ramli androidlerin fiyatı malum :):)

PriZm

PriZm

Üye
simdi uzun uzun hic yazamayacagım androidde ramin nasıl isledigini.gercek bos ramini gormek isteyenler terminal emulator u kursun ve free komutunu yazsın.
biraz konu dısında ama dun cok iyi bir program kesfettim.programın adı smart taskbar.bu programı diger task managerlardan ayıran ozelligi recent listi kullanmaması.gercek calısan uygulamaları gostermesi.

ramdan sikayet edenler varsa swap + smart taskmanager kursunlar.gercek multitasking oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Silinen Üye 94869
Symbianize

Symbianize

Üye

bu is iosta oyle degil mesela bi uygulama multitaskta 10 dk kaliyo sonra bidaha actinmi yeniden basliyor

CasuS_87

CasuS_87

Üye
:hmmm

CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici
Galaxy S ile çok basit işlemleri arka plana atmaya çalışıyorum ama bu işlemler hem ram harcıyor hem de tekrar girmeye çalıştığımda işlemi en başından başlatıyor :S Smart taskbar şart. hoş onu da kurdum ama tam nasıl çalışıyor kurcalayamadım ama şart :)

Takipçi Satın Al

Üst Alt