4 aydir iphone 4s ile nokia e7 yi kiyasliyorum ikiside hergun elimde, herseyini kiyasladim sayilir e7 de belle kullaniyorum ve isletim sistemi olarak belle iphone a kesinlikle fark atar nokianin belleyi kesinlikle devam ettirmesi yuksek donanimli cihazlarda kullanmasi lazim
diyorum.
Iphone un lcd ekrani biraz daha hsssas, hopararlorunden cikan ses kalitesi daha iyi ( bu nokia e7 nin is telefonu olmasindan kaynaklaniyor iphone un ses ozellikleri olarak N8 den iyi oldugunu sanmiyorum) yine iphone un speakerphone gorusme de ses ozellikleri daha iyi, kamerasi ve kameranin devreye girme hizi daha iyi, n8 in kamerasindanda hizli oldugunu saniyorum ama goruntu kalitesi aynidir diyorum. Iphone un not defteri uygulamasi daha iyi, (aslinda e7 ninki daha fonksiyonel ama iphone sari renkleriyle daha net bir sayfa sunuyor)
iphone un mail almasi daha hizli (sunucuya daha cabuk baglaniyor yoksa daha hizli download falan etmiyor )
gelelim e7 nin ustun yanlarina
buraya cogunuz nokianin browserinin yavas ve kalitesiz oldugunu yazmissiniz ama ben e7 nin browser inin iphone dan iyi oldugunu soyleyecegim hiz olarakta daha yavas olmadigini soyleyecegim e7 nin flash ve java ozelligini de hesaba bile katmaya gerek varmi bilmiyorum
hesapta ekran cozunurlugu az olan e7 nin ekran parlakligi ve guneste gorunurlugu iphone a fark atar bunu bilin .
E mail uygulamasinda iphone da attachment yapamiyorsunuz resmin uzerine gelip e mail ile gonder diyebiliyorsunuz o kadar ama e7 de attachment ozelligi var ve bu onemsiz bir ozellik sayilmaz
iphone da dosyalama ozelligi yok klasor acamiyorsunuz var olan dosyaya farkli isim veremiyorsunuz bir klasoru baska klasor altina alamiyorsunuz bunlar e7 nin iphone a fark atan ozellikleri
iphone da widget yok e7 de var,
e7 belle rehber ozellikleri, cagri kaydi gibi hususlarda iphone u ikiye degil uce katliyor bu konuda sony xperia s i de katliyor ( bir hafta da onu kullandim oradan biliyorum)
e7 nin batarya omru iphone un yaklasik 1,3 kati dayaniyor ama iphone bekleme konumunda cok batarya harciyor konusma suresi oldukca uzun(e7 nin altinda degil ayni sayilirlar diyorum) bunu belirtmekte fayda var
menu olarak ben nokia nin menu sistemini seviyorum kisiye gore degisebilir birsey diyemem yalniz sunu soyleyebilirim ki belle symbian sayilmaz bayagi gelistirmisler epeyce hizlandirmislar menu gecisleri yavas degil ama animasyonlar eklendiginde yavasliyor. Yinede 680 mhz lik bir cihazdan bahsediyoruz bunun 1,5 ghz lik halini hayal bile edemiyorum.
4 aylik iphone ile e7 kiyasimin sonucunda isletim sistemi olarak belle ios a fark atar diyorum eger nokia belle yi devam ettirirde uzerine duserse kesinlikle android in rakibi olur yapilacak iki sey var
1 ekran cozunurlugunu biraz arttirmak
2 belle programlarini arttirmak
eger nokia bunlari yaparsa ne meego ya ne maemo ya ihtiyaci yok belle ile rahatlikla isi goturur bundan emin olabilirsiniz