İnternet tehdit mi ediyor?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
İnternet tehdit mi ediyor?
Teknolojik alanlarda türeyen ve gittikçe yaygınlaşan 'uyduruk dil' Türkçe'yi tehdit ediyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Orhan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlerin sohbet etmek ve haberleşmek için internetteki sosyal paylaşım sitelerini ve cep telefonunu fazlaca kullandıklarını belirtti.

Aşırı kullanımın birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini dile getiren Yavuz, en önemli sorunun ise sosyal iletişim ağları ile cep telefonu mesajlarında türeyen ve gittikçe yaygınlaşan 'uyduruk dil' olduğunu söyledi.

Yavuz, sadece gençlerin değil ailelerin de bu uyduruk dili kullandığını ifade ederek, 'Anne oğluna 'oğlm nslsn' diye mesaj gönderiyor, çocuk da 'im' diye cevaplıyor' dedi.

Türkçe'nin geleceğini tehdit eden bu sohbet dilinin yaygın bir şekilde kullandığını anlatan Yavuz, şunları kaydetti:

'En çok kullanılan 'ok', 'slm', 'tmm' ve 'mrb' gibi kısaltmalar kanıksanmış durumda. Böyle giderse 5-10 yıl sonra konuşurken bile iyiyim yerine 'im', kendine iyi bak yerine de 'kib' diyeceğiz. Türkçe zaten yabancı dillerin etkisi altında şimdi bir de bu uyduruk kısaltmalar çıktı. Bunlarla herkesin mücadele etmesi lazım. Dil bir milletin aynasıdır. Dilimizin bozulmaması için gençleri, Türkçe'ye zarar verecek davranışlardan uzak durmaya davet ediyorum.'

'Yazmayı kendine yük sayanlar var'

Yavuz, kısaltmaların Türk dilinin geleceğini tehdit ettiğini, kişileri tembelleştirdiğini iddia ederek, 'Yine kişiler arası iletişimi de olumsuz etkiliyor. Ünlü harfleri yazmaktan aciz, bunu kendine yük sayanlar var. Bunun ileride Türkçe'ye vereceği zarardan habersizler. Üniversite öğrencilerinin birçoğu yarım sayfa kompozisyon yazmaktan aciz durumdalar. Yazılan kompozisyonlarda da onlarca hata var' diye konuştu.

Sıkıntıların kaynağının okumamak ve yazmamak olduğunu, çözüm için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirten Yavuz, günlük düzenli yazma ve kitap okuma alışkanlığı ile bu sorunların aşılacağına inandığını sözlerine ekledi.

En popüler kısaltmalar

Sosyal paylaşım siteleri ile cep telefonu mesajlarında yaygın olarak kullanılan kısaltmalardan bazıları şöyle:

'Selam-slm, merhaba-mrb, tamam-ok, tamam-tmm, kendine iyi bak-kib, ne haber?-nbr, Allah'a emanet ol-aeo, selamün aleyküm-s.a, aleyküm selam-a.s, güle güle-bye, evet-e, hayır-h, ne zaman-nzm?, bugün-bgn, yarın-yrn, lütfen-ltfn, teşekkür ederim-tşk, tebrikler-tbr, seni seviyorum-ss, neredesin-nrd?, görüşürüz-grş, inşallah-inş.'

kaynak AA

• Beğen
Tepkiler: fnldstntn

fnldstntn

Üye
Bence bundanda kötü ingilizceye özgü bazı harfleride türkçe kelimelere katmaya başladılar q gibi...

• Beğen
Tepkiler: Mehmet

pelın_

evet şimdi yazarken bile eli ever derken w ye gitti pelin napıyorsun dedim bi an:)
ben bunu kabul ediyorum yaptıgım hatanında farkındayım nerdeyse tamamen yazmayı unuttum hep farklı yazım hataları yapıyorum
buda sürekli telefonda msj laşmaktan ve internet sayesinde oluyo
he şimdi diycekler bizde yapıyoruz niye bizde olmuyor diye ama
işte ben yaptıgım hatanın farkındayım buda bi gelişme:ehe

• Beğen
Tepkiler: Mehmet
Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
evet şimdi yazarken bile eli ever derken w ye gitti pelin napıyorsun dedim bi an:)
ben bunu kabul ediyorum yaptıgım hatanında farkındayım nerdeyse tamamen yazmayı unuttum hep farklı yazım hataları yapıyorum
buda sürekli telefonda msj laşmaktan ve internet sayesinde oluyo
he şimdi diycekler bizde yapıyoruz niye bizde olmuyor diye ama
işte ben yaptıgım hatanın farkındayım buda bi gelişme:ehe
aynı durum hepimizin başında daha dikkatli olmalıyız:)

• Beğen
Tepkiler: pelın_

pelın_

olmalıyızda işte çok kötü alişmısim
ö ü i kullanmak aklım abile gelmiyor bazen:)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...