vodafone 4g 2013 gelecek miş!!!

Sponsorlu Bağlantılar

phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
vodafone 4g 2013 gelecek miş!!!


İLKER PEHLİVAN



Vodafone Türkiye, 4G olarak kabul edilen LTE teknolojisini test etti. 3G'ye göre 10 kat daha hızlı veri iletimi sağlayan sistemle 40 saniyede 700 Mb'lık film indirildi. 4G'nin başlaması 2013'ü bulacak

İSTANBUL - Cep telefonu ve mobil iletişimde yeni ‘nesiller’ çabuk yaşlanıyor. 3G’ye geçeli henüz bir yıl dolarken operatörler 4G (4. nesil mobil iletişim) testlerine şimdiden başladı. 3G ile en hızlı data iletimini sunduğunu savunan Vodafone, 4G olarak anılan LTE (uzun vadeli evrim) teknolojisini yaptığı testlerle tanıttı.
Vodafone’un genel merkezinde yapılan test LTE teknolojisinin mevcut 3G indirme hızından 10 kat daha iyi olduğunu gösterdi. Bir dizüstü bilgisayara bağlanan 4G modemle Vodafone’un mevcut baz istasyonu kullanılarak hız rekoru kırıldı.
Normalde 3G modemle 5 dakikada indirilen 700 Mb’lık bir film, 4G ile 40 saniyede, 150 Mb’lık bir video ise 11 saniyede standart dizüstü bilgisayara indirildi.

Kullanıcıya göre yavaşlıyor
Vodafone, daha önce Türkiye’de 3G ağında ilk kez 30 Nisan 2009 tarihinde 21.1 Mbps ve 1 Temmuz 2009’da 28.8 Mbps hıza ulaşmıştı. Son olarak 18 Mart 2010’da 43.1 Mbps testini canlı şebeke üzerinde, yine İstanbul Vodafone Plaza’da test ederek hız rekoru kırmıştı.
Vodafone LTE teknolojisiyle 100-150 Mbps hıza ulaşarak fiber kablolu sistemlere yaklaşılacağını belirtiyor. Şimdilik 3G modemlerle ulaşılan hız ortalama 7.2 Mbps civarında bulunuyor. Kullanıcı ve baz istasyonunun bulunduğu yere göre değişecek olan 4G hızının da ortalama 40-50 Mbps arasında olması bekleniyor.

4G’de alınacak yol uzun
Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kenneth Tunnicliffe, LTE teknolojisi alanında gidilmesi gereken henüz çok yol olduğunu belirterek, “Vodafone olarak yatırımlara devam edeceğiz ama teknolojinin gelmesi birkaç yılı bulacak” diyor. Vodafone Türkiye Strateji ve Planlama Bölüm Başkanı Kemal Erman da olgunlaşma sürecinin en az iki yılda gerçekleşeceğini anlatıyor.
3G’den 4G’ye geçişin 2G’den 3G’ye geçişten daha kolay olacağı biliniyor. Operatörlerin 3G baz istasyonlarında ve santrallarınde ilave yatırımlar yapacağını belirten Erman, Vodafone olarak bu tür yatırımlar için hazır olduklarını açıkladı.

10 milisaniye gecikmeli!
LTE teknolojisi, mevcut teknolojilerden farklı olarak, yüksek veri indirme hızında değil, ayrıca yüksek veri yükleme (upload) ve düşük paket gecikme süresiyle de önemli farklara sahip. Vodafone’un yaptığı testle paket gecikme süresi 10 milisaniyenin de altına indi. Film ya da müzik indirirken çok hissedilmeyen bu gecikme online oyunlarda performansı etkiliyor. Gecikmenin fazla olduğu durumlarda özellikle internet üzerinden oynanan çoklu oyunculu otomobil yarışlarında direksiyonun tepkisini olumsuz etkiliyor. Vodafone’un LTE testi sırasında, üç boyutlu ekranlarda oynanan ‘Need for Speed’ isimli bilgisayar oyununda böyle bir gecikmenin yaşanmadığı da görüldü.

Şimdilik sadece modemi var
Dünyada ilk 4G testi 2009’da dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından yapılmıştı. ABD’nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştı. Almanya ve Uzakdoğu’da da testler yapıldı. Şu an dünyada 4G destekleyen telefon bulunmazken sadece özel modemler üretiliyor. Birkaç üreticinin sunduğu bu modemler mevcut 3G modemlerden biraz daha büyük. Oldukça yüksek bir etikete sahip 4G modemlerin fiyatının birkaç yıl içinde 3G’ye inmesi bekleniyor.

4G ne getirecek?
* LTE kapsaması olan yerlerde LCD’de yayınların çanaksız, kablosuz HD kalitesinde canlı izlenmesi mümkün olacak. Yeni LCD TV’lerde SIM kart da bulunacak.
* Güvenlik kameralarında kablo çekmeye gerek kalmayacak.
* Müzik setinin içindeki SIM kartlarla mp3 indirmeye gerek olmayacak. LTE modemle indirmeden canlı dinlenecek.
* DVD oynatıcı ya da DVD almaya da gerek yok. Çünkü TV’ler internete bağlanacak. İndirmek yerine online olarak canlı izlenecek.
* Bilgisayarın içindeki her şey internetten saklanacak.
* Cep telefonunda ses artık internet üzerinden taşınacak.


Cep telefonunda üç nesil böyle gelişti
1G 1980’li yıllarda ortaya çıkan ve hücresel ağ sistemini kullanan ilk kablosuz telefon teknolojisiydi. Ağırlığı 3 kilogramı bulan bu telefonlara en iyi örnek 1990’lı yılların başında Türkiye’de de kullanılan araç telefonlarıydı. Analog veri teknolojisini kullandığı için veri iletişimi yapılmıyordu. İlk cep telefonları sadece sesli iletişim için kullanılıyor, yazılı kısa mesaj alıp gönderemiyordu.
2G 1G gibi hücresel ağ yapısına sahip ikinci nesil kablosuz telefon teknolojisiydi. Türkiye’de hâlâ yaygın olarak kullanılan GSM telefonları 2G için iyi birer örnek. Bu teknolojiyle 1G’ye ek olarak analog veri yerine sayısal veri iletimine başlanmıştı. Bu sayısal teknoloji beraberinde daha yüksek ses kalitesi, daha yüksek kapasite ve aktarılan bilgiyi şifreleme gibi avantajları getirdi.
3G 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik temel olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olması. Ayrıca, 3G sisteminde cihazlar bandı sadece veri alışverişi sırasında işgal ediyor. Cep telefonlarında interneti hızlandıran teknoloji USB şeklinde ve bilgisayarlara bağlanabilen mobil interneti de beraberinde getirdi. 3G ile cüzdan taşımaya gerek kalmadan her türlü alışveriş yapılabiliyor. Kullanıcılar cep telefonlarıyla maçları canlı olarak da izleyebiliyor. Sağlık alanında erken müdehaleden, doktorlara röngetgen göstermeye kadar çeşitli alanlarda kolaylık yaratıyor.

emege saygı için bi teşekkürü çok görmeyin
 
  • Beğen
Tepkiler: 66molla66 ve kraliletisim


phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
Bi yorumlarınızı bekliyorum
 
Buraxlive

Buraxlive

Üye
kardeşim süperde buna batarya dayanmazki :D
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
kardeşim bu ceptelefonla yapılan test degil wodemle yapılan testler bunlar ceptelefonunda ise en fazla 30-35 mbps hız olur wodemde ise 40-50olur her halde
 

O6UZH4N

Üye
ben 2gb ı 3 günde indirdim 4g ile şimdi 3 dk da iniyor
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
Evet öyle olacak
 
serhat904

serhat904

Üye
güzel olur ama fiyatlar nasıl olur ??
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
fiyat aynı olacak
 
By_GaBLiN

By_GaBLiN

Üye
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
bencede süper olur
 

matematikci0202

Üye
3 g her yere geldimi ki arkadaşlar 4 g gelsin bence bu tarih çok erken...
 
stainless steel

stainless steel

Üye
vodafon bize bir güzellik yapar herhalde:naughty:
 

pruva

Üye
daha 3g sebekesi oturmadı daha
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
Sizi bilmem ankaranın her yerinde vodafone 3g var
 
S.c.k.N

S.c.k.N

Üye
Vodafone 3G'de diğer operatörlere fark atmış durumda. Şöyle söyliyim Turkcell 3G de kullandım arama yaptığınızda falan 3G den GSM bağlantısına geçiyor ve bazen bu geçişte sıkıntı oluyor yani o an telefon ulaşılamıyor konumuna geliyor bu çok kısa bir süre fakat böyle birşey Vodafone'da olmuyor. Ama internet konusunda telefonda Edge bağlantıda Vodafone vasat durumda Turkcell de bu konuda açık ara önde. Vodafone sanırım şu sınırsız internet yüzünden böyle oluyor ...
 

OğuzcanAbi

Üye
:oha: 2013
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
en erken tarih 2013
 
feyyazevci

feyyazevci

Üye
3G çıktı vdfn aldım ara sıra trcll ve avea kullandım oda en fazla 1 er hafta çünkü berbat.ama vdfndan vazgeçemedım ve inanıyorum ki 4G Olayında yine bir numara olacak operatör vodafone olacak..Teşekkürler vodafone iyiki varsın :)
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
Feyyazevci bencede en iyisi vodafone
 
phasan

phasan

Üye
    Konu Sahibi
En iyisi vodafone
 


Üst Alt