Ramazan ayında Teravih namazı kılmak şart mıdır?

Sponsorlu Bağlantılar

lgkg300

lgkg300

Üye
    Konu Sahibi
Ramazan ayında Teravih namazı kılmak şart mıdır?
Teravih, Ramazan ayı boyunca her gece kılınan bir namazdır. Kadın-erkek herkes için sünnet-i müekkededir ve İslâm`ın şeâirindendir. Teravih namazı, orucun değil, Ramazan`ın sünnetidir. Bu sebeble oruç tutmayan hasta ve yolculara da teravih kılmak sünnettir.

Teravih Namazını Cemaatle Kılmanın Hükmü Nedir? Teravih namazını cemaatla kılmak sünnet-i kifâyedir. Bir memlekette yahut bir mahallede oturan insanların bir kısmı teravihi mescidlerde cemaatle kılarlarsa teravihi cemaatla kılma sünneti yerine getirilmiş olur. Bu durumda başkaları için teravihi tek başına kılmak câiz olur. Ne var ki teravih namazı uzun olduğundan tek başına kılanda, yanılma veya ihmal durumu olabilir. Hiç olmazsa evlerde ev halkıyla cemaat olup birlikte kılınırsa, böyle bir mahzur da ortadan kalkmış olur.

Teravihi cemaatla kılmanın sünnet olması, Peygamberimizin fi`li ile sabittir. Resûlüllah Efendimiz, Ramazan`ın 23, 25 ve 27. geceleri mescide çıkarak Sahâbe-i Kirâm`a teravih kıldırmıştır. Her gece kıldırmamasının sebebi ise, teravihi cemaatle kılmanın vâcib olduğu sanılmaması içindir.

• Beğen
Tepkiler: dıck ve tlgcn38

OğuzcanAbi

Üye
vâcib

*-king-*

*-king-*

Üye
aynn vacibdir

^^Positive^^

Üye
İstanbul İli Müftü Yardımcısının Konuşmasında : "Ramazanda Oruç Tutmanın Tamamlayıcısı Teravih Namazı Kılmaktır ve Bu Namazı Kılınız.Bu Namaz Sünnet'tir" diyor

Nadir

Nadir

Emekli Yönetici
vacib değil arkadaşlar sünnet-i müekkededir,yani peygamberimizin hiç aksatmadan kıldığı bir sünnet namazdır.ramazanda kılınması çok sevap bir namazdır.

OğuzcanAbi

Üye
sağol nadir abi

*-king-*

*-king-*

Üye
saağol nadır abi bizide yanlıs soylemekten aldın :d

asder_fs

asder_fs

Üye
sağolun ark. faydalı bilgiler

__black__

__black__

Üye
peki kaza namazı olan teravih namazını nasıl kılar???

ungood20

ungood20

Üye
kılınması gerekli işin yoksa ise

lgkg300

lgkg300

Üye
    Konu Sahibi

Kaza namazlarını her dem kılabilirsin. Kişinin Kaza namazlarının olması sünnet namazlarıni ifa etmesine engel değildir.

@ Hayırlı Ramazanlar...

sqy

Üye
Nadr ibni Şeyban Radiyallâhu Anhtan rivayetle Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:
“Allah Azze ve Celle size Ramazan´da oruç tutmayı farz kıldı, ben de teravih namazı kılmak ve Kur´ân okumak için gece uyanık kalmanızı sünnet kıldım.
Kim inanarak, ihlâsla hareket edip sevabını yalnız Allah´tan bekleyerek Ramazan orucunu tutar, gecesinde de uyanık kalır, teravih namazı kılıp Kur´ân okursa annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olur.”
(Nesâi, Sıyam: 40; Müsned, 1:195)

arslansem

arslansem

Üye

Bu söylediğinin farklı bir boyutu benim de kafama takılıyor arkadaşım..
Mesela bir kısım insan diyelim;ramazan ayında gün içerisinde kılması gereken farz vakit namazları kılmıyor fakat akşam teravih namazını da hiç sektirmeden hergün kılıyor.

Bu mantık ve yaklaşım bana ters geliyor.Allah katında kabul edilen namazlar ve sevaplara haşa yorum yapamayız.Ama mantık gereği ben doğru bulmuyorum.
Bu demek değildir ki vakit namazını kılmayan teravih namazını da kılamaz.Ama benim aklımı kurcalıyor bu durum.Siz ne dersiniz?

lgkg300

lgkg300

Üye
    Konu Sahibi
Bu söylediğinin farklı bir boyutu benim de kafama takılıyor arkadaşım..
Mesela bir kısım insan diyelim;ramazan ayında gün içerisinde kılması gereken farz vakit namazları kılmıyor fakat akşam teravih namazını da hiç sektirmeden hergün kılıyor.

Bu mantık ve yaklaşım bana ters geliyor.Allah katında kabul edilen namazlar ve sevaplara haşa yorum yapamayız.Ama mantık gereği ben doğru bulmuyorum.
Bu demek değildir ki vakit namazını kılmayan teravih namazını da kılamaz.Ama benim aklımı kurcalıyor bu durum.Siz ne dersiniz?

Gün içerisinde farz namazlarını kaçıran bir kul, teravih namazını kaçırmıyorsa veya teravih namazlarını dusenli bir şekilde kılıyorsa bunda bir akıl mantık aranmamalidir. Çünkü sizin de dediğiniz gibi Ibadetlerin Allah katındaki değerini biz ölçemeyiz bu bizim işimiz de haddimizde değildir.

Velev ki kul farz namazını unuttu, veya çeşitli nedenlerden ötürü kılamadi, bu demek değildir ki ben gün içinde farz namazını kılamadim farz mahiyeti bile taşımayan teravihi niye kılayim. Insan bu safsataya düşmemelidir.

Belki konu ile alakası yok ama; geçen bir arkadaşa sordum bu ay oruç tutacak mısın? Bana verdiği cevap aynen şu dikkat buyurun:
" Namaz kılmıyorum ki namazsiz orucu neyleyeyim"
eğer bu mantıkla hareket edersek bu safsataya düşeriz. Deriz ki farzi kılmıyorum teravihi niçin kılayim ki? Böylece şeytan içten içe kulun kanına girer ve ibadetten namazdan niyazdan mahrum bırakır.
Derler ki dünya 3 gündür: dün, bugün ve yarın.
Dün gitti, bugün varız yarın ne oluruz bilemeyiz. Ani yaşamalıyız. Dün namazlarımi kılmadım bu yasa kadar geldim bundan sonra mi kılarim ne anlamı var diyenleri de gördüm, ben daha küçüğüm büyüdüğüm zaman kılarim diyenleri de gördüm.
Sözü fazla uzattım farkındayım...

@ Hayırlı ramazanlar...

arslansem

arslansem

Üye
Ama bakın farz namazlarını unuttu ya da çeşitli sebeplerden dolayı kılamadı demişsiniz.Ben ise sadece boşverdiğimiz zamanlar için söylemiştim bunu.Dediğiniz mantık doğru tabii ki şeytanın vesvesesi belki şu an zihnimi kurcalayan ama bilmiyorum yine de..

Orochi

Orochi

Üye
sağolun bilgilendik

lgkg300

lgkg300

Üye
    Konu Sahibi
Arkadaşlar, burayı takip etmedim.
Bazı arkadaşlar teravihin vacip olduğunu söylüyorlar.

Değerli arkadaşlar, teravih vacip değil sünnettir. Biliyorsunuz sünnet namazları cemaatle kılınmaz; ama teravih namazı kılınıyor ki büyük şahsiyetler teravih namazının güçlü sünnet olduğunu vurgularlar. Efendimiz teravih namazını kılarken sahabeler de iştirak etmişler ve böylece teravih namazi cemaatle kılınagelmiştir.

| Hayırlı ramazanlar...

dıck

dıck

Üye
sağolun arkadaşlar:oke:

--------------- Ekleme ---------------

sağolun arkadaşlar

Üst Alt