Debian Kurulumu

Sponsorlu Bağlantılar

HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Debian Kurulumu
Öcenlikle “Graphical Install”i secip enter tusuna basin. Isterseniz sadece “Install”i da secebilirsiniz, yine ayni adimlari izleyecekseniz ama o zaman grafiksel degil, yazi tabanli bir ara yüz olacak.



Ilk is dilinizi secmek. Ben burda Türkceyi sectim ve onun üzerinden devam edecegim. Bütün adimlar birebir ayni oldugu icin, Ingilizce de secseniz yine sanirim bu rehber yardimci olacaktir.



Saat, klavye ve Debian’in kullanacagi deponun ilerde yerel sunuculardan secilmesi icin konumunuzu belirleyin.



Klavye yapilandirilmasi.



Makine isminizi girin. Ben buraya debiantr-pc dedim, ama siz istediginizi yazabilirsiniz. Ingilizce’de “Host” diye geciyor bu isim. GNU/Linux sistemlerde kullanici adi ve makine adinin gösterilisi söyledir: kullanici adi @ makine adi.



Eger bir domaininiz varsa girin, yoksa bos birakin. Benim bilgisayarim bir aga dahil olmadigi icin bos birakiyorum bu bölümü. Normal ev kullanicisi icin cok gerekli degil.



Root sifrenizi girin. Root sifresi yönetici özellikleri kazanmanizi saglayacak olan sifredir. Kolay tahmin edilebilecek bir sey koymayin.



Adiniz ve soyadinizi girin. Istege baglidir, isterseniz sadece adinizi girin ya da tamamen bos birakin.



Kullanici adiniz… Daha önce girdigim makine adiyla beraber bilgisayarimda bu kullanici debiantr@debiantr-pc olarak gözükecek.



Kullanici sifreniz. Bu sifre ayni zamanda “sudo” komutunun da sifresi olacak.



Diskleri bölümlerken Debian’i tamamen yeni bir diske kuruyormusunuz gibi varsayiyorum. Ondan diskin tamamini kullaniyorum. Ancak, eger Windows’un yaninda kurmak istiyorsaniz Debian’i “Elle”yi secip, daha önceden bosalttiginiz diski bicimleyip Debian’i kurun.



Debian’in yüklenecegi diski secin.



Bicimlendirme seklini secin. “/home” bölümünü ayri bir disk bölümüne yazmak isterseniz ikinci sikki secin. /home’u baska bir bölüme almanin yarari, daha sonra bir sekilde bilgisayari formatlamak gerekirse sadece “/” (root dosyasi)’nin oldugu bölümü formatlayarak kullanici dosyalarinin silinmemesini saglarsiniz. Ancak, sanirim daha basit oldugu icin yeni kullanicalara her seyin ayni disk bölümüne yüklenmesi önerilir. Yani baska hicbir seyle ugrasmadan ilk secekle devam edin. Ve, kullanici dosyalarinizi hicbir zaman yedeklemeyi unutmayin. Bu sadece GNU/Linux icin degil bütün isletim sistemleri icin önemli bir sey bence.



Kurulum asistani otomatik olarak diski bölümledi ve bicimlendirdi. Takas alani icin modern sistemlerde 1-2 gb yeterli. Yeni bircok GNU/Linux dagitimi dosya sistemi olarak ext4 kullanmasina ragmen, Debian hala varsayilan olarak ext3 kullaniyor. Bunu degistirmek icin “ext3″ yazan satira gelin ve “Enter”a basin.



Karsiniza cikan listeden Ext4′ü secin.



Sectikten sonra asagidaki gibi gözükecek bölüm.



Bölümlemeyi bitirip devam edin.



Yapilacak olanin yeniden kontrolü



Elinizde baska bir cd varsa, taranmasi icin bilgisayara takin. Yoksa, Hayir deyip devam edin.



Ag yansisi gerekli paketlerin, uygulamalarin internetten indirilip kurulmasini saglayacaktir. Eger elinizde tam bir CD/DVD varsa buna gerek yok. Ancak, NetInst denilen sadece kurulum asistanini ve temel uygulamalardan olusan 200mb’lik bir CD’den kurulum yapiyorsaniz Ag yansisi kullanmak zorundasiniz.



Ag yansisinin kullanilacagi yerel sunucunun secimi icin ülkeyi belirleyin.



Sunucuyu secin.



Proxy kullaniyorsunuz, girin. Yoksa bos birakin.



Debian, kullanicilarin kurdugu paketlerin bir geri beslemesini yapip, popüler paketleri belirliyor. Böylece daha sonraki sürümlerde ilk CD/DVD’ye koyacaklari uygulamalari seciyorlar. Isterseniz katilin, istemezseniz Hayir deyin. Kimliginiz hep anonim kalacaktir.



Kurmak istediginiz temel paketleri secin. Resimdeki iki secenek bircok durumda yeterli.



Bootloader’i kurulum yaptiginiz bölümün basina kurmak icin Evet deyin. Bu Debian’inizi calistiracak olan program. Eger bilgisayarinizda önceden yüklenmis olan bir Windows ya da baska isletim sistemi varsa onu otomatik olarak görecektir. Bendeki kurulmda tek isletim sistemi Debian.



Kurulum tamamlandi, uyarisi. Bilgisayari yeniden baslatin ve Debian’i kullanin.

 


KayraBey

KayraBey

Üye
Birkac resim olsaydı iyi olurdu
 
MaxiHan

MaxiHan

Üye
Guzel olmus eline saglik :D
 
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Patronusun konusunda vardi gorsel :)
 
  • Beğen
Tepkiler: MaxiHan


Üst Alt