Youtube Dönemini Kapatacak Uygulama

Sponsorlu Bağlantılar

kartal835

kartal835

Üye
    Konu Sahibi
Youtube Dönemini Kapatacak Uygulama

Dünyanın en popüler müzik platformlarından biri olan Spotify bugünden itibaren Türkiye'de kullanıma açıldı.
Spotify Türkiye Direktörü Ergül Çivi'nin hurriyet.com.tr'ye anlattığı müzik platformu, yalnızca internetten müzik dinleyebileceğiniz bir uygulama değil aynı zamanda Facebook ve Twitter gibi bir sosyal medya uygulaması. 2008 yılında İsveç'te Daniel Ek ve Martin Lorentzon tarafından kurulan platformun fikri 2006'da oluşmaya başlıyor.

İlk etapta İsveç başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinde yayılmaya başlayan Spotify daha sonra ABD piyasasına giriyor.

Bugün Türkiye ile birlikte aynı zamanda Yunanistan, Tayvan ve Arjantinde'de lansman yapan Spotify bugünden itibaren toplam 32 ülkede hizmet veriyor olacak.

TAMAMEN YASAL
Spotify'ın tamamen yasal bir platform olduğunun altını çizen Ergül Çivi 300 binden fazla hak sahibiyle de telif hakkı anlaşması yapıldığını belirtti. Spotify'da toplam 24 milyon kullanıcının bulunduğunu söyleyen Ergül Çivi bunun yaklaşık 6 milyonunun ücretli olduğunu, diğer hesaplarda ise reklam üzerinden gelir elde edildiğini ve müzik piyasasına telif hakkı olarak ödendiğini aktardı.

Sisteme göre bir şarkı ne kadar çok tıklanırsa, o şarkı için o kadar çok telif ödeniyor. Bu da müzik piyasasının gelişmesine yardımcı oluyor. Bununla birlikte adı duyulmamış grupların da Spotify ile iletişim kurarak şarkılarını arşive eklemesi mümkün. Bu da yeni grupların piyasada adını duyurmalarına yardımcı oluyor.

Spotify 2008'den bu yana yaklaşık 500 milyon dolarlık telif hakkı ödemesi yaptı. Ergül Çivi, arşivin sürekli büyümesi ve kullanıcı sayısının artması sonucu ayn rakama sadece 2013 içinde de ulaşılmasının beklendiğini belirtti.

Bununla beraber Spotify korsana karşı da önemli bir araç olmuş durumda. Verilere göre İsveç'te Spotify'ın çıktığı 2008'den bu yana internetten korsan müzik indirme yüzde 33 azaldı.

ÜÇ FARKLI ÜYELİK


Spotify Ücretsiz ile kullanıcılar bilgisayarlarından müziğe anında ve ücretsiz olarak ulaşabiliyor. Spotify Limitsiz, müzik hayranlarının Spotify'a bilgisayarlarından 24 saat boyunca kesintisiz ve reklamdan arındırılmış bir erişim ile ulaşmalarını sağlıyor. Bu üyelik için ayda 4.99 TL ücret ödeniyor.

Spotify Premium'un diğer üyeliklerden farkı müziğe her yerden; bilgisayarlarından, cep telefonlarından, tabletlerinden ve ev eğlence sistemlerinden reklamsız ulaşabilmeleri. Bir diğer önemli fark ise kullanıcıların istedikleri şarkıları indirerek çevrimdışı olarak da dinleyebilmeleri. Premium üyelik Ayda 9.99 TL.

ÜNLÜLERİN ŞARKI LİSTESİ
Spotify'ın ilginç özelliklerinden biri de sosyal bir patform olması. Kullanıcıların dinledikleri ve sevdikleri müzikleri Facebook ve Twitter sayfalarında, bloglarında ya da e-mail aracılığı ile paylaşabiliyor.

Bununla beraber Spotify'a Facebook şifreleri ile girebilen kullacılar kendileri gibi Spotify'da hesabı olan arkadaşlarını burada da takip edebiliyor, müzik listelerini arkadaşları ile paylaşabiliyor.

Ünlülerin de aynen Twitter'da olduğu gibi onaylanmış Spotify hesapları bulunuyor. Onaylanmış Spotify hesabı bulunan ünlüler arasında ABD Başkanı Barack Obama'dan son zamanlarda skandallarıyla dillerden düşmeyen Miley Cyrus'a kadar birçok ünlü bulunuyor. Ünlüler de kendi şarkı listelerini hazırlayıp takipçileri ile paylaşıyor.

Türkiye'de ise Hayko Cepkin, Soner Sarıkabadayı Aylin Aslım gibi ünlülerin şimdiden Spotify hesabı açılmış durumda.

ŞARKI ÖNERİLERİ
Spotify'ın arkasında oldukça gelişmiş bir algoritma bulunuyor. Program kullanıcının dinlediği şarkılara göre önerilerde bulunabiliyor. Kullanıcının dinlediği şarkıcının tarzına yakın diğer müzisyenler, dinlenilen bir şarkının geçmiş yıllarda çıkmış orjinal versiyonu önerilebiliyor. Bununla beraber kullanıcı farklı tarzda iki şarkı dinlediyse bu iki tarza yakın şarkıcıların yaptıkları düet bile önerilebiliyor.

Spotify içinde tamamı ücretsiz birçok uygulama bulunuyor. Bu uygulamalar aracılığıyla Spotify bir karaoke aracı olarak bile kullanılabiliyor.

NEDEN LETONYA YAZIYOR
Bugün Spotify'a kayıt olmak isteyenler ilginç bir durumla karşılaştı. Bu bölümde doğum tarihi kısmında Nisan ayı yerine Letonya yazıyor. Ulaştığımız Spotify yetkilileri bunun teknik bir aksaklık olduğunu çok yakında düzeleceğini söylediler.
 


Üst Alt