YÖK'ten Danıştay'a katsayı çalımı!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
YÖK'ten Danıştay'a katsayı çalımı!


Katsayı sorununa kalıcı çözümDanıştay'ın, katsayı kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından hükümet kalıcı çözüm için harekete geçiyor.




Danıştay'ın, üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliğini kaldıran karar hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından hükümet kalıcı çözüm için harekete geçiyor. Danıştay'ı devre dışı bırakmak için YÖK Kanunu'nun 45. maddesinde değişiklik yapılarak katsayı eşitsizliği yasal düzenleme ile ortadan kaldırılacak.
2004 yılında YÖK Kanunu'nda yapılan değişiklik dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.
YÖK KARARI BEKLENECEK
Danıştay 8. Daire'nin, katsayı ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından üniversiteye giriş sistemi arapsaçına döndü. YÖK Başkanlığı'nın yürütmeyi durdurma kararına bu salı itiraz etmesi bekleniyor. YÖK'ün yapacağı itirazın ardından Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yürütmeyi durdurma kararını ele alacak. Kurul'un itirazı reddetmesi halinde YÖK katsayı ile ilgili ikinci bir karar daha alacak.
Ancak bu kararında Danıştay 8. Daire tarafından iptal edilmesi ihtimali bulunuyor. Hükümet, katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmak için kalıcı çözüm arıyor. Hükümetin YÖK Kanunu'nun 45. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasayı Meclis'e getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Hazırlanacak YÖK Kanunu tasarısıyla sadece katsayı ile ilgili düzenleme yapılmayacağı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından gündeme getirilen birçok konunun da tasarıda yer alacağı belirtiliyor. YÖK Kanunu'nun 45. maddesinin değiştirilmesi halinde katsayı ile ilgili Danıştay by-pass edilmiş olacak.
iŞTE O DÜZENLEME
YÖK Kanunu'nun 45. maddesinde yapılacak düzenleme ile meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı eşitsizliği yasal olarak ortadan kaldırılacak. 2004 yılında yapılan ancak dönemin cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen düzenlemede, şöyle idi:
"Herhangi bir genel veya meslekiteknik ortaöğretim kurumu mezunu, ÖSS’de ortaöğretimdeki kendi program/alan/kol/bölümünü tercih ederse, hesaplanacak olan ortaöğretim başarı puanı (0.80) katsayısı ile çarpılır. Ortaöğretimdeki program/alan/kol/bölümü sözel olan öğrenciler eşit ağırlığa dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse ortaöğretim başarı puanı (0.60) katsayısı ile, sayısala dayalı bir yükseköğretim programını tercih ederse (0.45) katsayısı ile çarpılır."
 


kacaksevgilim

kacaksevgilim

Üye
Bence gayet adil. Meslek lselerine Hem dertsiz tasasız zahmetsiz ön lisans hemde 4 yıllık üniversite için eşit haklar yokya? Varmı öyle yağma.O zaman yatay geçiş hakkını kaldırsınlar paşalar gibiler biz düz lise mezunları ne olacak peki? Hiç kimse düz liseyi düşünüyor mu? Hem iki yıllık üniversite hem 4 yıllık lisansa eşit hak bu haklarla adamlar fen liselerinden bile üstün duruma geçiyorlar kararı gayet yerinde ve adil buluyorum.Hoş yeni sistem katsayıyı ortadan kaldırdı doğrusu.Bence burda asıl haksızlığı imam hatipler görüyor.İmam hatiplerin önü açılsın.Eğitimde fırsat eşitliğinden yanayım daha doğrusu her alanda ama yatay geçiş ile üniverste hakkı kaldırılmalı herkez ders çalışarak hakkıyla gitmeli 3 yıl yat sonra üniversite oohhh ne ala keşke benide gönderselerdi meslek lisesine
 
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
O zaman oks ye adam gibi çalışsaydiniz ... Bizim ne zorumuz vardi da 400 puan yaptık 2 sene dershaneye gittik ... Düz liselerle farkımız olsun ... Adalet ve eşitlik isteniyorsa bu açıdan bakılmalı ... Ayrıca imam hatip deyip bizi gümbürtüye getirmek isteniyor ... Bizim direkt 2 yıllık üniversite de kalktı ... Ayrıca kat sayı da devreye girerse nasıl üniversiteye gideceğiz biz ? Çok iyi bir teknik eğitim alıyoruz ve bunu pekiştirmek için de tekniker değil mühendis olmamız gerekiyor ... Lütfen bir de böyle düşünün ...
 
Atakan

Atakan

Üye
Zaten meslek liselerinin avantajları düz liselerden daha fazla.Birde katsayı farkı kalkarsa iyice avantajlı olacaklar.Ama ben katsayı farkının kaldırılmasından yanayım.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
470
bydexer
greenmile
Cevap
18
Görüntüleme
901
Tuba.Erva
Cevap
3
Görüntüleme
439
spy ghost
NoScatter
Cevap
1
Görüntüleme
564
Onur Saka


Üst Alt