Haber Yerel seçimde nasıl oy kullanılacak?

Sponsorlu Bağlantılar

İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
    Konu Sahibi
Yerel seçimde nasıl oy kullanılacak?
Türkiye genelinde yarın 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. Geçerli oy kullanabilmek için seçmenlerin bazı kurallara uymaları gerekiyor. Bu kuralların başında da TC kimlik numarası bulunan bir kimlikle sandık başına gitmek geliyor.
Okuması yazması olmayan seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.
Oy kullanmak isteyenlerin yanında seçmen bilgi kâğıdı ve kimlik kartının olması gerekecek. Seçmen bilgi kâğıdını kaybeden ya da unutanlar da seçmen listesinde adının olması durumunda oy kullanabilecek.
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi, basın kartı gibi belgelerden birini başkana verecek.
Seçmenler, önce il genel meclisi üyeliği, daha sonra belediye başkanlığı (büyükşehir dahil) ve belediye meclis üyeliği ardından da muhtarlık ve ihtiyar meclisi/ heyeti üyeliği seçimi için oy kullanacak. Seçmenlere belediye seçimleri için mavi, il genel meclisi üyelikleri için turuncu, mahalle ve köy seçimleri için mor renkli birleşik oy pusulası ve zarfları verilecek.
Seçmene verilen zarfların üzerinde 2 mühür bulunacak. Bunlardan birisi İlçe Seçim Kurulu'nun diğeri ise Sandık Kurulu'nun mührünü ifade edecek. Bu mühürlerden birinin eksik olması, üzerinde seçmenin adı, imzası ya da herhangi bir yazı bulunan oy pusulaları geçersiz sayılacak. Sandık Kurulu'nun mührünü taşımayan, 'evet' mührü basılmamış veya birden fazla 'evet' mührünün olduğu oy pusulalarıyla zarfın içinde oy pusulası dışında başka bir kâğıt konulan oy pusulaları da geçersiz sayılacak. Seçmene, mahalle ve köy seçimlerinde sadece oy zarfı verilecek, mühür verilmeyecek.
 


Symbianizer

Symbianizer

Üye
Bilgilendirme için :tşk:
 
KinG Tornado

KinG Tornado

Üye
Seneye Kullanıcam Bende :)
 
Symbianizer

Symbianizer

Üye
Seneye ne için seçim var :hmmm
 
suleymaneser

suleymaneser

Üye
Benimde seneye nasip olursa :)
 
fk555897

fk555897

Üye
Bende seneye oy kullanacağım inşallah.
 

Benzer Konular

' KalendeR '
Cevap
12
Görüntüleme
2K
LuckyDALT0N
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
295
Haydar
bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
418
bydexer


Üst Alt