Yaz sıcaklarından bu içeceklerle korunun

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Yaz sıcaklarından bu içeceklerle korunun
Yaz sıcaklarından korunmak için hangi içecekleri daha çok tüketmeliyiz? Sık sık duş almanın faydaları neler?




Yaz sıcaklarından korunmak için suyun yanı sıra geleneksel içeceğimiz ayran, şekersiz limonata, soda, taze sıkılmış meyve suları ve probiyotik özelliği olan kefir gibi içeceklerin tüketilmesi gerektiği belirtildi.




Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Macit Hisar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi.


Yaz sıcaklarının vücutta yol açacağı zararlardan korunmak için günün en sıcak saatlerinde ve güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini ifade eden Hisar, sıvı kaybının önüne geçilebilmesi için de aşırı hareketlerden kaçınılması ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar alınması gerektiğini belirtti.


Hisar, spor yapmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi, her bir saatlik spor için de en az 2-4 bardak sıvı alınması gerektiğini vurgulayarak, ''Ağır fiziki aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az 2 kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir'' dedi.


''Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alın''


Bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanların, kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğine dikkati çeken Hisar, vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınması, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ensenin soğuk suyla ıslatılması veya silinmesi gerektiğini aktardı.


Yaz sıcaklarından korunmak için susuzluk hissi olmasa dahi her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini anlatan Hisar, şunları kaydetti:


''Kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Yaz sıcaklarında, vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açan hazır meyve suyu, gazoz, meyveli soda gibi kafein ve yüksek miktarda şeker içeren sıvılar alınmamalı. En uygun sıvı kaynağı her zaman sudur. Geleneksel içeceğimiz ayran, şekersiz limonata, soda, taze sıkılmış meyve suları ve probiyotik özelliği olan kefir sıcak günlerde en iyi seçimlerdir.''


Hisar, sıcak havalarda, mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içeceklerin tercih edilmemesi uyarısında bulundu.
 


_YldZEneS_

_YldZEneS_

Üye
:tşk:
 
x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
:rica:
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
sık sık tuz içeren sulu gıdalar alınması gerektiğini belirttin :spr tuzlu ayran çok fazla tüketiyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface ve hikmet366
hikmet366

hikmet366

Üye
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface
CABBAR

CABBAR

Üye
1-Acılı şalgam suyu
2-Turşu suyu
3-Ayran

gerisi yalan
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface
Muhammet DEDE

Muhammet DEDE

Üye
içeceksin buz gıbı yayık ayranı bırseyın kalmıyacak muhtar.
 
Muhammet DEDE

Muhammet DEDE

Üye
yaptım bile moruk içiyorum su an. Cigköfte de var.
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface
x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Deme yaaa 8-)
 

Benzer Konular

FatoŞ
Cevap
0
Görüntüleme
719
FatoŞ
UtkuGARIP
Cevap
0
Görüntüleme
393
UtkuGARIP
Doğuş Pertez
Cevap
1
Görüntüleme
415
Haydar


Üst Alt