Yaz Aylarında Neler Yenilmeli?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Yaz Aylarında Neler Yenilmeli?
Müjde !
Yaz geldi...

Havaların ısınması ve yaz sezonunun da başlamasıyla, sadece kışta kalan; palto, kazak gibi giysilerimizi kaldırmakla kalmayıp; kış sezonundaki beslenme şeklimiz ve yaşam stilimizi de rafa kaldırıp, yerini; yeni bambaşka bir beslenme şekli ve yaşam stiline bırakıyoruz.

Yaz aylarıyla beraber değişen bu beslenme alışkanlığı ve yanlış beslenme; başta, sıvı ve elektrolit kaybı ile kimi zaman da besin zehirlenmelerine kadar varan olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Yaz aylarıyla beraber düzensiz ve yanlış beslenme metabolizmayı bozarak verilen kiloların geri alınması sonucunu doğurabilir.

Öyle ise neden büyük bir heyecanla beklediğimiz yaz sezonunu bir kabus haline getirelim ki!

İşte mükemmel bir yaz için küçük beslenme önerileri:

üSu yaşamımızın her evresinde olduğu gibi bu sezonda da en fazla gereksinim duyduğumuz besin maddesidir. Artan sıcaklığın etkisi sonucu oluşan; terlemeyle vücudumuzdan çok fazla sıvı ve mineral kayıpları olmaktadır ve bu kayıpların da yerine konulması için günlük 2,5 lt – 3 lt sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
üYazın kış sezonuna göre havalarında güzelleşmesiyle spor daha fazla yapılacağından; yazın spora başlamadan 15 dk önce 1-1,5 bardak, spor sırasında ise 15 dk’ da bir yarım bardak su içilmesi gerekmektedir.
üYaz sezonunda sebze ve meyve tüketimimiz daha fazla arttığı için; besin zehirlenmelerinden korunmak için; bütün sebze ve meyvelerimiz bol akan su altında yıkanmalı ve sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlıların sütlerinin pastörize olmasına dikkat edilmelidir.
üYaz aylarında kızartma ve yağlardan alabildiğine uzaklaşarak, ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketilmelidir. Günde 5-9 porsiyon tüketilmelidir. Bu şekilde beslenme; başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları önlenmesi, kan şekeri düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca çilek, erik, maydonoz, yeşil biber gibi sebze ve meyvelerin içerisinde; antioksidan denen bağışıklık sistemimizi güçlendirmede yardımcı olan maddeler vardır.
üEt seçimimizde bağışıklık sistemimiz için çok önemli bir yeri olan omega-3 yağ asitlerinin en zengin olduğu besinlerden balığı haftada 2 kez tüketmeye özen gösteriniz.
üKışa göre tabaklardaki yemek porsiyonlarınızı daha küçük tutunuz.
üYağ oranı yüksek gıdalar yerine barsakların çalışmasını kolaylaştıran posalı gıdaları tercih etmelisiniz. (sebze yemekleri, meyve, kuru baklagil gibi)
üSerinlemek için çok içtiğiniz; gazlı, şekerli, kafeinli içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih etmelisiniz.
üAlkol tüketimini azaltmalı, eğer alkol tüketiyorsanız düşük kalorili olan içkiler tercih etmelisiniz. (şarap gibi)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt