Yahudileri kurtaran Türkler aranıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
mservank

mservank

Üye
    Konu Sahibi
Yahudileri kurtaran Türkler aranıyor
İsrail, Nazi soykırımına karşı kendi hayatlarını tehlikeye atarak Yahudileri kurtaran Türkleri arıyor. Bilgisi olanların mesaj göndermesi çağrısı yapıldı. Cesur Türkler ödüllendirilecek ve hayatları ders olarak okullarda okutulacak.
TEL AVİV - İsrail’de, Nazi soykırımı sırasında Yahudileri kurtaran Türklerle ilgili yeni ve kapsamlı bir girişim başlatıldı. Yaşamını tehlikeye atarak, çok sayıda Yahudiyi İkinci Dünya Savaşı sırasında soykırımdan kurtaran, ancak savaşın son dönemlerinde Ruslar tarafından tutuklanıp bir daha kendisinden haber alınamayan İsveçli diplomat Raoul Wellenberg’in adını taşıyan Wallenberg Vakfı ile İsrail’deki Türkiyeliler Birliğinin ortaklaşa yaptığı çalışmayla Nazi soykırımında Yahudileri kurtaran Türklerle ilgili araştırma yapılıyor, bilgi ve belgeler toplanıyor.
Wallenberg Vakfı araştırmacılarından Daniel Rainer, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudileri kurtaranları dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını, yeni nesillere gerçek kurtarma hikayelerinden hareketle “insan hayatını kurtarmanın önemli ve iyi bir şey olduğunu” anlatmaya çalıştıklarını anlattı.
Rainmer, bu hayat hikayeleriyle ilk, ortaokul, hatta üniversite düzeyinde bir eğitim programı oluşturmaya çalıştıklarını, okulların müfredatına alınarak, ders olarak okutulmasını hedeflediklerini söyledi.
Rainer’in verdiği bilgiye göre, 1997’de, ABD Kongre üyesi Macar Tom Lantos ile Arjantinli iş adamı ve hümanist Baruch Tenenbaum tarafından kurulan vakıf, son dönemde özellikle Müslüman ülkelerde Yahudileri soykırımdan kurtaranlarla ilgili araştırmalara ağırlık verdi. Rainer, “Türkiye, bizim için çok ilgi çekici” derken, söz konusu savaş sırasında Ankara ile Almanya arasındaki ilişkilere rağmen, özellikle Fransa’daki Türk diplomatlarının, soykırımın muhtemel kurbanı olacak Yahudileri kurtarmak için büyük çaba sarf ettiklerini örneklerle aktardı.

İsrail’de soykırımı unutturmamak için yapılan Yad Vaşem (Soykırım anıt ve müzesi) yönetiminin, Yahudileri kurtaran Türkler arasında sadece diplomat Selahattin Ülkümen’i onurlandırdığını aktaran Rainer, Yad Vaşem’in bu konudaki araştırmaları kendisinin yapmadığını; ancak getirilen belgeleri inceleyerek, harekete geçip paye verdiğini anlattı.
 


leiche

leiche

Emekli Yönetici
onları kurtaran bendim çünkü ben öldürecektim :ehe
sonra benim evdende kaçtılar öldüremedim :D
 

Calaissien

Üye
Yahudilerden hiç böyle bişey beklemezdim
 
Nazy

Nazy

Üye
sanki kendileri gizli soykırım yapmıyor
 
nurikaratas

nurikaratas

Üye
vardır bişeyler yahudilerin yapmayacağı bişey bu...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt