Vefatının 18. yılında dualarla anıldı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Samsun55''

Samsun55''

Üye
    Konu Sahibi
Vefatının 18. yılında dualarla anıldı
Türkiye'ye çağ atlatan merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 18'inci yılında da unutulmadı. Vatandaşlar, 'sivil ve dindar' dedikleri Özal'ın kabri başına akın etti. Ankara Kocatepe Camii'ndeki mevlide de sinlerce seveni katıldı.

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 18'inci yılında dualarla anıldı. 8'inci Cumhurbaşkanı için İstanbul Topkapı'daki Anıtmezar'da devlet töreni düzenlenirken, Ankara Kocatepe'de mevlit okutuldu. Anma programlarına katılan binlerce vatandaş, el açıp Özal için dua etti.


17 Nisan 1993 yılında vefat eden Özal için ilk tören Topkapı'-daki Anıtmezar'da yapıldı. Buradaki anma törenine Özal'ın eşi Semra Özal, oğulları Ahmet ve Efe Özal, gelini Sinem Özal, torunları Merve Atasagun, Serra Özal, Uğur Ekren, Turgut Özal, Naz Özal katıldı. Cumhurbaşkanlığı adına Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da hazır bulundu. İstanbul'un dört bir yanından Anıtmezar'a gelen vatandaşlar, mezar bölümünün dolması sebebiyle anıtın etrafında sıralandı. Soğuk havaya rağmen kabirde toplanan vatandaşlardan bazıları dua ederken gözyaşlarını tutamadı.

Törenin ardından konuşan Ahmet Özal, insanların babasına olan sevgisinin ve ilgisinin azalmadan devam ettiğini söyledi. Vefatının üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen her yerde Turgut Özal'ın konuşulduğunu kaydederek, yaptığı devrimlerin her geçen gün biraz daha anlaşıldığını anlattı. Sağlığında babasına, Türkiye için yaptığı en önemli icraatını sorduğunu aktaran Ahmet Özal, şöyle devam etti: "Telekomünikasyon, yollar, otoban, ihracat, turizm, hangisi?' diye sordum. Bana aynen şunu söylemişti: 'Hiçbiri değil. Benim yaptığım en büyük icraat Türkiye'de insanların zihniyetini değiştirdim. Düşünmeyi, çalışmayı, yaşamayı değiştirdim'. Doğrudur. İnsanların zihniyeti değiştiği için Türkiye bu kadar hızlı kalkındı."

Özal'sız 18 yılın nasıl geçtiği sorulan Semra Özal da, "Hiç bana sormayın onu. Ben onu çok arıyorum. Artan bir kalabalık var. Galiba onun kıymeti gittikten sonra daha iyi anlaşıldı. Bu kalabalık, bu saygı ve sevgi onu gösteriyor. Nur içinde yatsın." diye konuştu.
Özal için ikinci anma programı Ankara Kocatepe Camii'ndeydi. Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği tarafından Kocatepe Camii'nde verilen mevlitte halk camiye sığmadı. Binlerce kişi camiye giremediği için avludan duaya katıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren yurdun çeşitli bölgelerinden gelmeye başlayan vatandaşlar, güvenlik kontrollerinin ardından camiye alındı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu'nun da hazır bulunduğu mevlide dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türk okullarından mezun olan ve üniversite eğitimini Türkiye'de yapan öğrenciler de iştirak etti. Görüşleri, özetle şöyle:



Endonezyalı Yavmil Suhairi (ODTÜ Türkoloji Bölümü öğrencisi): Özal hakkında yaptığım araştırma neticesinde karşıma dindar, demokrat ve ülkesini kalkındıran bir lider çıktı. Eğer bugün ben ODTÜ'de okuyorsam, Özal'ın Türk okullarının arkasında durması sayesinde.

Kazakistanlı Abzal Kashkynbayev (ODTÜ öğrencisi): Türk cumhuriyetlerine ilk el uzatan lider oydu. Türk cumhuriyetlerinin başka ülkelere yem olmaması için bizim ülkemize yol gösterdi. Ekonomik anlamda kalkınmamız için yardımcı oldu. Diğer yandan Türk okullarının arkasında durdu. Eğer onun bu desteği olmasaydı bizler buralara gelemezdik.


Satılmış Gökçe (Çorum): O, adam gibi adamdı. Türkiye kalkınmışlığı onunla gördü. Şimdiki liderler onun açtığı yoldan ilerliyor.

Erdal Doğan (Adıyaman): Ben Adıya-man'ın Kahta ilçesinde yaşıyorum. Yıllar önce bizim oralarda elektrik yoktu. O nedenle evimizde ışık yanmazdı. Dedem akşamları hep bana masal anlatırdı. Özal'dan sonra köyümüze elektrik geldi. Dedem bu sefer Özal'ı anlatmaya başladı. Özal ile gelen elektrik, bizim oralarda çok şeyi değiştirdi. Allah gani gani rahmet eylesin.


 
  • Beğen
Tepkiler: 'Enver'
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
471
TheNightMare.
Cevap
0
Görüntüleme
439
TheNightMare.
mürteza16
Cevap
6
Görüntüleme
436
mürteza16


Üst Alt