İlk Türk Uzay Adamı Kimdir ?

Sponsorlu Bağlantılar

PALA.

PALA.

Üye
    Konu Sahibi
İlk Türk Uzay Adamı Kimdir ?

Yıl 2002 Haberin Kaynağı:

"2000 Yılına Mektup" kampanyası kapsamında ilk Türk uzay adamına iletilmesi istenen mektup, kozmonot Toktar Aubakirov’a törenle verildi.


Dönemin ulaştırma Bakanı Oktay Vural, ilk Türk uzay adamına verilmek üzere gönderilen mektubun sahibine teslim edilmesinin, PTT Genel Müdürlüğü'nün tarihinde "ilginç bir olay" olduğunu belirterek, "PTT, 1986 yılında gönderilen bir mektubun sahibini bularak, önemli bir görevi yerine getirmiştir" dedi.

PTT Genel Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği "2000 Yılına Mektup" kampanyası kapsamında ilk Türk uzay adamına iletilmesi istenen mektup, Ulaştırma Bakanlığı'nda düzenlenen, Bakan Vural'ın da katıldığı bir toplantıda, "ilk Türk uzay adamı" unvanını taşıyan Toktar Aubakirov'a verildi.

Bakan Vural, burada yaptığı konuşmada, "2000 Yılına Mektup" kampanyasının, vatandaşlara mektup yazma alışkanlığını kazandırmak ve mektup kavramını toplumda daha canlı tutmak amacıyla PTT'nin kuruluşunun 146'ncı yıldönümü olan 23 Ekim 1986 tarihinde düzenlendiğini hatırlattı.

Kampanya kapsamında "ilk Türk uzay adamına" gönderilen mektubun sahibine teslim edilmesinin, PTT tarihinde "ilginç bir olay" olduğunu ifade eden Vural, "PTT, 1986 yılında gönderilen bir mektubunsahibini bularak, önemli bir görevi yerine getirmiştir. Türk milletinin teknoloji konusunda ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımındanda ilk Türk uzay adamının Türkiye'ye davet edilmesi önemlidir" diye konuştu.

Aubakirov da Türkiye'de "bir Türk evladı" olarak ağırlanmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Mektubu yazan Bayram Kaya'nın öldüğünü öğrendiğini ve bundan büyük üzüntü duyduğunu belirten Aubakirov, böyle bir mektubun kendisine verileceğinin hiç aklına gelmediğini kaydetti.

Aubakirov, "Ben, Ekim ayında uzaya çıkmıştım. Bayram Kaya da mektubu Ekim'de yazmış. Sanki geleceği görmüş. Çok duygulandım. Mektubu yazan kişi şu an yanımda olsaydı tabii ki duygularım daha farklı olurdu" dedi. Aubakirov, kampanyanın, çeşitli ülkelerin halkları arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkıda bulunduğunainandığını da ifade etti.

Bakan Vural'ın mektubu okumasının ve Aubakirov'a vermesinin ardından Aubakirov, orada bulunan, Bayram Kaya'nın eşi Esin Kaya'ya, uzaya giderken yanlarında götürdükleri ve üzerinde MİR uzay istasyonunun logosu bulunan bir zarfı hediye etti.

Esin Kaya da eşinin, kampanya kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a da bir mektup yazdığını söyledi. Esin Kaya, "Eşimin bana ve çocuklarıma yazdığı mektubu, 2000 yılında aldım. Mektubu yazarken hiç okumamıştım" diye konuştu.

"İSTANBUL, UZAYDAN ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR"
Aubakirov da "Uzaydan Türkiye nasıl görünüyor?" diye soran bir gazeteciye, "İstanbul, uzaydan çok güzel görünüyor. Boğazlardaki gemileri bile sayabiliyorsunuz" yanıtını verdi. Türk gençlerinin Kazakistan'da kozmonot olarak yetiştirilip yetiştirilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de Aubakirov, bunun mümkün olabileceğini belirtti. Kazakistan'da uzayda tıp araştırması yapılmasına ilişkin çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydeden Aubakirov, uzayda üretilen ilaçların daha etkili olduğunu söyledi.

Toplantıya, Bakan Vural'ın yanı sıra PTT Genel Müdürü Murat Kaya, Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk ile mektubu yazan Bayram Kaya'nın oğlu Murat Kaya katıldı.

MEKTUBUN METNİ
Bayram Kaya tarafından gönderilen mektupta, şöyle deniliyor:

"Uzaya çıkan ilk Türk uzay adamı,
Sana sevgi ve selam olsun. Şu anda, 21 Ekim 1987, saat 22.30. Televizyonda, "Ben Bilirim" programında, Mehmet Özbek yönetiminde "Vallahi O Yardır" türküsü söyleniyor. Yılların düşü şahsınızda gerçekleşmiş. Ne mutlu size. 'İstikbal göklerdedir' diyen Büyük Önder 'ün arzusu gerçekleşmiş, ne güzel. Acaba sağ kalıp da görebilirmiyiz? Kader... Kim bilebilir ki Yüce Tanrı'dan başka. Haklı bir gurur, gerçek bir övünç kaynağı sizin olayınız. Ne mutlu size ve ailenize. Gözlerinden öper, sıhhat ve afiyetler dilerim. 2000 yılına mektup fantezisini gerçekleştiren PTT'ye de ayrıca başarı dilekleri ve teşekkürler."

AUBAKİROV

Şuan 75 yaşında olan (27 Temmuz 1946'da) Kazakistan'da doğan Toktar Aubakirov, MİR yörünge kompleksinde, 2-10 Ekim 1991 tarihlerinde, ilk uzay uçuşunu yaptı. Uzay uçuşu; 7 gün, 22 saat, 12 dakika, 39 saniye sürdü.

Halen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbey'in danışmanı olarak görev yapan Aubakirov, 1988'de "SSCB'nin Kahramanı", 1990'da "SSCB'nin Kıymetli Deneme Pilotu", 1991'de "SSCB'nin Uzay Pilotu veKazakistan Cumhuriyeti Uzay Pilotu", 1995'te "Kazakistan CumhuriyetiHalk Kahramanı", 1997'de "Kazakistan Mühendislik Akademisi'nin FahriAkademisyeni" ve 2000'de "Yüzyılın Adamı" onursal unvanlarını aldı.


 

Benzer Konular

Cevap
5
Görüntüleme
1K
zombaka
TheLastWarrior
Cevap
0
Görüntüleme
366
TheLastWarrior
mürteza16
Cevap
0
Görüntüleme
413
mürteza16


Üst Alt